Lietuviški balso asistentai jau netolimoje ateityje: prie projekto galite prisidėti ir jūs  (1)

Įsivaizduokite – atsibundate ryte, pasakote „įjunk šviesas“ ir jūsų namuose esanti mažytė garso kolonėlė mielai atsako „gerai“ ir šviesos jūsų kambaryje įsijungia. Taip, tai jau realybė, tik su vienu bet – su išmaniuoju asistentu esate priversti kalbėtis anglų, rusų ar bet kokia kita išmaniųjų asistentų palaikoma kalba. Lietuvių kalbos garso atpažinimo algoritmai kol kas nepažįsta, dėl to tokios technologijos nėra prieinamos daugeliui lietuvių, kuriems užsienio kalbos nėra įkertamos. Visgi, netolimoje ateityje algoritmai jau „supras“ lietuviškai ir juos „išmokyti“ mūsų kalbos galite ir jūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įmonė „Mozilla“ (plačiai žinoma dėl savo interneto naršyklės „Firefox“) siekia o sukurti atvirą balso duomenų rinkinį, kad bet koks mašininio mokymosi algoritmas galėtų suprasti daugiau kalbų. Tarp vienų iš kuriamų duombazių – lietuvių kalba. Kviečiami žmonės perskaityti iš anksto nustatytus sakinius ir juos įrašyti. Tai padeda kompiuteriams suprasti daugiau kalbų. Šiuo metu yra vos 7 valandos lietuvių kalbos įrašų. Palyginimui, anglų ar net kinjaruandų kalba jau įrašyta 1700 valandų.

 

Jūsų balsas gali padėti puoselėti technologijas lietuvių kalba ir pagreitinti procesus, kai bet koks algoritmas ar programėlė pilnai supras ir kalbės lietuviškai. „Mozilla“ kuriama duomenų bazė bus atvira ir prieinama visiems programuotojams. Dėl to net ir mažiau populiarios programėlės be papildomų investicijų galės „kalbėti“ ir „suprasti“ lietuvių kalbą. Visi įrašai yra nuasmeninami.

Norėdami padėti ir pagerinti lietuvišką balso atpažinimą tereikia užsiregistruoti su savo el. pašto adresu. Tada iš karto galėsite įrašyti iš anksto nustatytus sakinius ar taip pat klausyti ir patvirtinti kitų žmonių įrašytus sakinius.

 

Prisidėti prie projekto galite čia – https://commonvoice.mozilla.org/lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Valdemar Baran
(35)
(1)
(34)

Komentarai (1)