Hakerių grupė gavo prieigą prie 150 tūkstančių saugumo kamerų - stebėjo „Tesla“, kalėjimus, ligonines. Nepatikėsite, kodėl jie tą padarė  (4)

Šveicarijoje veikianti hakerių grupuotė „APT 69420 Arson Cats“ įsilaužė į saugumo kamerų tinklą ir taip gavo galimybę stebėti daugiau nei 150 tūkstančių kamerų fiksuojamą vaizdą. Tik kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupuotės atstovas, prisistatantis slapyvardžiu Tillie Kottmann, teigia, kad įsilaužė į „Verkada“ kompanijos sistemas. „Verkada“ gamina saugumo kamerų sistemas ir jas tiekia įvairioms organizacijoms, tarp kurių - „Tesla“, daugybė kalėjimų, ligoninių, mokyklų ir verslų. Hakeriai teigia, kad į „Verkada“ tinklus įsilaužė per vieną administracinę prieigą, kuri greičiausiai buvo skirta tinklo atnaujinimui. Duomenimis apie įsilaužimą grupuotė pasidalino „Twitter“ tinkle.

Grupuotės užfiksuoti ir išsaugoti vaizdai buvo labai įvairūs - nuo kalėjimo valgyklos, iki „Tesla“ patalpų. Tarp tų duomenų - ir veidų atpažinimo informacija. Galima neabejoti, kad dalis iš tų 150 tūkstančių kamerų yra užfiksavusios ir nemažai jautrios komercinės informacijos ar intymių asmeninių momentų. Tiesa, ekspertai dar nepatvirtino hakerių skelbtų duomenų autentiškumo.

 

„Verkada“ įsilaužimą pastebėjo pakankamai anksti - prieigą prie sistemos hakeriai prarado dar prieš pirmuosius pranešimus žiniasklaidoje. Tačiau hakerių grupuotė vis tiek išsaugojo nemažai duomenų. Tik ką su jais veiks?

Tillie Kottmann žurnalistams teigė, kad nieko. Nors saugumo kamerų vaizdai gali būti pakankamai vertingi, kad juos kas nors nupirktų, teigiama, kad pinigai nebuvo vienas iš įsilaužimo motyvų. Hakeriai veikė vedini smalsumo, kovodami už informacijos laisvę ir, kaip teigia patys, prieš intelektinę nuosavybę. Kas kovotų prieš intelektinę nuosavybę? Na, galbūt suprasite iš kitų išvardintų motyvų - „didžiulė anti-kapitalizmo dozė su žiupseniu anarchizmo“. Be to, hakeriai sakė, kad jiems tai yra tiesiog smagi veikla.

 

Bet kuriuo atveju, „Verkada“ ir kitos kompanijos, dirbančios su jautriais klientų duomenimis, privalo nuolat gerinti savo sistemų saugumą. Hakerių metodai ir technologijos gerėja, todėl svarbu išlikti ant tos technologijų bangos, kad netektų skęsti po ja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(5)
(11)

Komentarai (4)