Įrašų studija telefone - kaip įrašyti dainą namuose? (Video)  ()

Didžioji dalis žmonių mėgsta dainuoti ir kartais susimąsto apie profesionalų dainos arba atlikimo įrašymą įrašų studijoje. Iš tikrųjų, būtent tokiu būdu ne vienas žmogus Lietuvoje tapo žvaigžde, kaip, kad Daddy Was A Milkman. Tačiau ne kiekvienas turi tam galimybių. Pakalbėsime, kaip neišeinant iš namų galima pačiam kokybiškai pasidaryti įrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 20 ir daugiau metų, norintys save kokybiškai įrašyti, privalėjo turėti brangios technikos. Arba išsinuomoti įrašų studiją. Šiais laikais viskas, ko reikia - mobilusis telefonas.

Pasiruošimas įrašui

Visų pirmiausiai reiktų išsklaidyti mitą ir nuostatą, jog įrašų studija yra magiška vieta, kurioje gali įrašyti dainą bet kas. Tiek įrašų studijoje, tiek namuose galioja amžinos tiesos - pirmiausia reikia išmokti intonuoti ir jausti ritmą. Tik tuomet galima bus imtis įrašo.

Įrašinėjant vokalą yra ypač svarbu būti gerai “prasidainavus”. Atliekami pratimai su kvėpavimu, ritmu ir skirtingo aukščio intonacijomis padeda apšilti balso stygoms ir išgauti švarų skambesį. 

Jei norite įsirašinėti instrumentą - juo taip pat reikės prasigroti. Grojant pianinu, ar kitokiu instrumentu - dirba jūsų pirštų, plaštakų ir kiti raumenys. Yra specialūs pratimai “apšilti” ir šiuos raumenis. Tokiu atveju reikės mažiau postprodukcijos ir darbo po to.

Įrašas

Įrašinėjant svarbiausia yra išvengti triukšmo ir aido. Triukšmo šaltiniai būna įvairūs - kondicionieriai, kompiuterio aušintuvai, trankomos durys ar atidarytas langas. Juos ganėtinai lengva kontroliuoti - tereikia išeiti į kitą kambarį arba paprašyti žmonių netriukšmauti.

 

Su aido kontrole yra kiek sudėtingiau. Idealiausia būtų stengtis atrasti kambarį, kuriame kuo mažiau aido. Tačiau tam tikra įrašinėjimo technika leidžia jį irgi nemažai sumažinti. Kodėl reikia vengti aido? Jį postprodukcijoje yra itin sunku išimti, palyginimui su fotografija tai būtų nesufokusuotas objektas.

Du aspektai, darantys skirtumą aido kiekiui yra tai, kaip garsiai yra grojama/dainuojama, bei garso šaltinio atstumas nuo mikrofono. Garsiau dainuojant girdėsis garsesni atspindžiai ir aidas bus ryškesnis. O mikrofoną laikant arčiau, bus įrašoma daugiau tiesioginio garso, negu aplinkos, tame tarpe ir aido.

Šiuo atveju, įrašinėsime telefonu, todėl patarimas būtų jį laikyti kuo arčiau garso šaltinio. Telefono dalis, kuri bus nukreipta į garsą, taip pat yra svarbi. Dažniausiai mikrofonas būna įtaisytas apačioje, prie įkrovimo lizdo. Jį ir reiktų nukreipti į garso šaltinį.

 

Įrašinėjimui užteks ir gamyklinės programėlės, kuri “Apple” telefonuose vadinasi “Voice Memos”, o “Android” telefonuose - “Voice Recorder”. Jeigu norėsite suvedimą daryti telefone - galite parsisiųsti programėles, kuriose yra galimybė ir įrašinėti, ir daryti suvedimą. Android platformoje tai būtų nemokama programėle Caustic, iOs platformoje - GarageBand.

Suvedimas ir postprodukcija

Kai jau turite įsirašę visus instrumentinius ir vokalinius takelius bei susidėlioję kas po ko eina - metas imtis postprodukcijos. Pirmasis postprodukcijos etapas yra montavimas - jo metu pašalinami nereikalingos įrašytų garsų dalys, kaip kvėpavimai, čepsėjimai ar nusigrojimai. Atlikus tai, galima imtis antrosios dalies - suvedimo.

Suvedimo technikų ir būdų yra begalė, pats paprasčiausias iš jų, kuris vyksta dar įrašo metu - garso lygio reguliavimas. Pradžiai pabandykite sureguliuoti garsą taip, jog visi instrumentai ir garso takeliai girdėtųsi tiek klausant visko garsiai, tiek tyliai. Pasiekę šio balanso, galite imtis virtualių garso apdorojimo procesorių, tokių kaip ekvalaizeris.

 

Ekvalaizerio pagalba, galima paryškinti arba nuslopinti tam tikrus dažnių ruožus, kad garsas skambėtų ryškiau arba tamsiau. Neturint gero ir kokybiško garso monitoringo galimybių, reiktų daugiau laiko skirti kitų panašaus žanro dainų klausymuisi ir tikrinimui su jūsų apdirbama daina.

Išvados

Įrašinėjimo meno ir suvedimo žmonės mokosi metų metus. Kokybiškam suvedimui įrašų studija tikrai pravers. Šiame straipsnyje pateiktas ypač supaprastintas variantas, kaip galima būtų pradėti eksperimentuoti su įrašais, žmonėms, turintiems tik telefoną. Taip pat tai gali būti išeitis žmonėms, turintiems kūrybinį bloką. Dažnai yra patariama, apsiriboti savo technines priemones - tuomet gali išgelbėti tik kūryba.

Dalinuosi vaizdo įrašu, kuriame buvo sukurta ir paruošta daina radijo stotims arba komerciniai rinkai naudojant tik telefoną. Rezultatas išėjo visai geras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()