Pasaulio vandenys ir toliau liepsnoja: kvapą gniaužiančiame vaizdo įraše – milžiniškas purvo ugnikalnio sprogimas šalia naftos platformos: liepsnos į dangų kyla dešimtis metrų (Video)  ()

Vos per dvi dienas vandenyse šalia naftos telkinių kilo antras milžiniškas gaisras.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-07-07 Pasaulio vandenys ir toliau liepsnoja: kvapą gniaužiančiame vaizdo įraše – milžiniškas purvo ugnikalnio sprogimas šalia naftos platformos: liepsnos į dangų kyla dešimtis metrų (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaitgalį gaisras įsižiebė vandenyno paviršiuje į vakarus nuo Jukatano pusiasalio Meksikoje, penktadienį (liepos 2 d.) nutekėjus povandeniniam dujotiekiui. Tuo tarpu kitoje planetos pusėje – Kaspijos jūroje sekmadienį prie Azerbaidžano esančiuose jūros naftos ir dujų telkiniuose liepsnojo milžiniškas ugnies kamuolys – pranešama, kad sprogo purvo ugnikalnis.

Liepos 4 d. Kaspijos jūroje prie Azerbaidžano krantų, už maždaug 10 kilometrų nuo Umido dujų lauko jūroje kilo dar vienas didžiulis gaisras. Azerbaidžano valstybinė naftos bendrovė „SOCAR“ nebuvo tikra, kas sukėlė sprogimą, tačiau preliminari informacija rodo, kad tai buvo purvo ugnikalnis, praneša „Associated Press“. „SOCAR pranešė“, kad sprogimo metu niekas nenukentėjo.

Purvo ugnikalniai nėra tikri ugnikalniai, nes jie negamina lavos. Vietoj to jie paprastai iššauna purvo, karšto vandens ir dujų srovę. Jei purvo ugnikalnis yra netoli aktyvių angliavandenilių sistemų, pavyzdžiui, Azerbaidžano naftos ir gamtinių dujų telkinių, išsiveržimo metu ugnikalnio išmesta medžiaga užsidega.

 

Azerbaidžane ir jo Kaspijos pakrantėje yra apie 400 purvo ugnikalnių, beveik trečdalis pasaulio ugnikalnių. Adelaidės universiteto purvo ugnikalnių ekspertas, docentas Markas Tingay tviteryje parašė, kad sprogimas „tikrai gali būti purvo ugnikalnis“ ir galėjo kilti iš žinomo purvo ugnikalnio „Makarov Bank“, kuris 1958 m. lapkričio mėn. išsiveržė tokiu pačiu sprogimu.

 

„Purvo ugnikalniai Azerbaidžane yra vieni didžiausių ir galingiausių pasaulyje. Vidutiniškai kasmet būna keli dideli purvo ugnikalniai išsiveržimai, ir daugelis jų gali sukelti didelius gaisrus." - tviteryje rašė Tingay.

Tačiau jis pridūrė, kad nors „SOCAR“ pranešė, kad tai yra purvo ugnikalnio sprogimas, vis tiek yra didelė tikimybė, kad tai gali būti gaisras iš senos „naftos ar dujų platformos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()