Nepatikėsite, koks monstras slepiasi viduje! Turbūt moderniausias 2021 m. „Ultrabook“ kompiuteris su „AMD Ryzen 9“ ir dviem „NVIDIA GeForce“ vaizdo plokštėmis - sveria vos 1,3 kg, bet žaidimai eina kaip per sviestą! („ASUS ROG Flow X13 GV301“ apžvalga)  (2)

Perkant nešiojamą kompiuterį, dažniausiai tenka rinktis: arba lengvas ir kompaktiškas, arba su geru procesoriumi ir našia vaizdo plokšte. Bet gal visgi galima gauti viską? ASUS meta iššūkį nešiojamų kompiuterių stereotipams su naujuoju „ROG Flow X13 GV301“, kurį išbandėme ir mes Technologijos.lt redakcijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, kuo šis modelis ypatingas?

„ASUS ROG Flow X13 GV301“

Skubantiems: privalumai ir trūkumai

1400-1800€

Privalumai: 

  • Maksimalus mobilumas ir aukščiausio lygio galia
  • Ko gero moderniausias 2021 m. nešiojamas kompiuteris - super daug įdomių technologijų
  • Žaidimus pažaisite net be išorinės vaizdo plokštės!
  • Metalinis korpusas, labai solidi išvaizda, aukščiausia pagaminimo kokybė
  • Sveria vos 1,3 kg, priklauso „Ultrabook“ kategorijai
  • 13,4 colių įstrižainės lietimui jautrus ekranas
  • Ekranas atverčia 360 laipsnių kampu, planšetės režimas
  • Į prisilietimus ekranas reaguoja labai sklandžiai
  • „FullHD“ (gali būti ir 4K) raiška, 120 Hz atnaujinimo dažnis
  • Lietimui jautraus ekrano rašiklis, ir net du nešiojimui skirti dėklai
  • 32 GB RAM, 1 TB SSD
  • „AMD Ryzen 9 5980HS“ mikroprocesorius, vienas naujausių ir galingiausių nešiojamų kompiuterių rinkoje
  • „NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q“ vidinė vaizdo plokštė
  • Super gerai veikiantis aušinimas
  • Komplekte - išskirtinio galingumo eGPU: „NVIDIA GeForce RTX 3080“ išorinė vaizdo plokštė. Tai grafikos monstras!
  • eGPU tuo pačiu yra USB šakotuvas
  • Piršto atspaudų skaitytuvas
  • Daugybė jungčių: naujoji ASUS XGm jungtis, HDMI 2.0b, „USB 3.2 Gen 2 Type-A“, „USB Type-C“
  • Labai patogi klaviatūra - atitinka 15 colių PC analogus
  • 100W įkroviklis įprastam darbui, „USB Type-C“ jungtis
  • 280 W galios maitinimo šaltinis eGPU
  • Greitojo įkrovimo technologija: 50% baterijos per 30 minučių
  • „3DMark Time Spy“ teste 10260 taškų (su išorine vaizdo plokšte)
  • „3DMark Time Spy“ teste 3435 taškų (su vidine vaizdo plokšte)
  • „PCMark 10“ teste - 6611 taškų (su išorine vaizdo plokšte)

Trūkumai:

  • Didoka kaina
  • Nelabai patogu, kad eGPU maitinimo kabelis yra toje pačioje pusėje kaip ir USB šakotuvo lizdai
  • Korpuso viršaus tekstūra nėra lygi, tad valyti jį bus kiek sudėtingiau, nei lygų paviršių

ASUS pastaruoju metu pristato tikrai nemažai įdomių modelių su įdomiais techniniais sprendimais, tad ir „ROG Flow X13 GV301“ yra neeilinis gaminys. Šis kompiuteris sveria vos 1,3 kg, ir neabejotinai priklauso vadinamajai „Ultrabook“ kategorijai. Tačiau skirtingai nuo įprastinių minėtosios klasės gaminių, gamintojas į vidų „sukišo“ išskirtinai galingą mikroprocesorių „AMD Ryzen 9 5980HS“, ir negana to, dar ir vaizdo plokštę „NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q“.

Tiesą pasakius, tokiame nedideliame ir lengvame kompiuteryje jokio panašaus komponentų derinio man dar neteko matyti. Dažniausiai yra priimta manyti, kad lengvas kompiuteris turi tikti tik rutininiams ofiso darbams, ir geriausiu atveju jis gali turėti tik kiek galingesnį mikroprocesorių. Diskretinei vaizdo plokštei dažniausiai tiesiog nelieka vietos.

Bet tai dar ne viskas.

Tikriausiai paklausite, ką galima pasiūlyti dar geresnio? Ogi ASUS šiam kompiuteriui dar papildomai pagaminto išorinę vaizdo plokštę. Tiems, kam „NVIDIA GeForce GTX 1650“ yra per mažai, gali prisijungti išskirtinio galingumo „NVIDIA GeForce RTX 3080“ grafikos monstrą.

Bet pradėsiu nuosekliai, nuo pakuotės turinio apžvalgos.

Pakuotės turinys

„ROG Flow X13 GV301“ dėžė yra išskirtinių matmenų, gamintojas šioje vietoje gal kiek ir persistengė. Anksčiau mūsų išmėgintas „ASUS ROG Zephyrus M16 GU603“ buvo supakuotas bene tokioje pat pakuotėje, tačiau tai buvo didesnis kompiuteris.

Kompiuterio korpusas - beveik vientisas metalas. Viena kita guminė detalė skirta kojelėms, ir taip pat ekrano atramoms, kad metalinės korpuso dalys uždarant ekraną nesitrankytų viena į kitą. Apskritai kompiuterio dizainas atordo labai solidžiai. Pagaminimo kokybė taip pat yra viena iš geriausių ką šiuo metu galima rasti rinkoje.

Tiesa, kartu su „ROG Flow X13 GV301“ pirkėjai taip pat gauna ne tik patį kompiuterį, bet jau minėtąją išorinę vaizdo plokštę (kuri, beje, yra neįtikėtinai kompaktiška), kompiuterio maitinimo blokelį, lietimui jautraus ekrano rašiklį, ir net du nešiojimui skirtus dėklus: vienas pačiam „Flow X13“, kitas - išorinei „NVIDIA GeForce RTX 3080“, kuriai gamintojas suteikė pavadinimą „ROG XG Mobile GC31S“.

Taip, pasvėrus rankoje ir nežinant, kas slypi viduje, tikrai kiltų mintis, kad „ROG Flow X13 GV301“ esminis privalumas yra jo mažas svoris. Tas pats ir su išorine vaizdo plokšte: ji daugiau primena išorinį standųjį diską, ir sveria vos vieną kilogramą. Palyginimui, dauguma išorinių vaizdo plokščių (vadinamųjų eGPU) lengvai pasiekia 3 ar net 4 kg svorius.

ASUS lietimui jautraus ekrano rašiklis yra standartinio modelio, kurį kompanija šiuo metu komplektuoja su naujausiais savo gaminiais.

„ROG Flow X13 GV301“ maitinimo blokelis, kaip jau tampa įprasta, energiją kompiuteriui tiekia per „USB Type-C“ jungtį, palaikančią „Power Delivery“ standartą. Palaikoma maksimali galia siekia 100W, ko visiškai pakanka ir mikroprocesoriui, ir viduje esančiai „NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q“.

Į papildomai komplektuojamus dėklus ar kuprines aš dažniausiai žiūriu kaip į malonius niekučius, bet šiaip nesiginčysiu, kad kelionėse tokie daiktai tikrai praverčia. Tikrai nereikės sukti galvos, kad prikimštame lagamine koks kietesnis daiktas subraižys kompiuterio korpusą.

Išoriškai dėklas atrodo gražiai. Be abejonės, su visais ROG logotipais ir panašia atributika. Viduje dar rasite įklijuotą instrukciją, kaip „konfigūruoti“ šį daujtą.

Pagrindinės kompiuterio savybės

„ROG Flow X13 GV301“ pagrindinės techninės savybės yra:

  • „AMD Ryzen 9 5980HS“ mikroprocesorius, vienas naujausių ir galingiausių nešiojamų kompiuterių rinkoje, pagamintas 7nm technologijos pagrindu ir maksimaliai suvartojantis iki 35 W elektrinės galios;
  • „NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q“ diskretinis grafikos procesorius su 4 G GDDR6 VRAM, sumontuotas korpuso viduje;
  • Išorinis eGPU „ROG XG Mobile GC31S“ su viduje esančia „NVIDIA GeForce RTX 3080“ grafikos plokšte („Ampere GA1014“ architektūra), su 16 GB GDDR6 vaizdo atminties. Veikia naudodamas dedikuotą „PCIe 3.0 X8“ sąsają;
  • 13,4 colių įstrižainės lietimui jautrus ekranas, palaikantis „FullHD“ raišką ir 120 Hz atnaujinimo dažnį. Kai kurie modeliai taip pat komplektuojami su 4K UHD raiškos displėjais;
  • 32 GB RAM atminties;
  • 1 TB talpos, M.2 2230 tipo NVMe PCIe 3.0 technologiją palaikantis SSD diskas.

„NVIDIA GeForce RTX 3080“ išorinis korpusas talpina ne tik pačią grafikos plokštę. Jis papildomai veikia kaip USB šakotuvas ir 280 W galios maitinimo šaltinis, tad jokio papildomo maitinimo bloko jums nereikės. Tik 230V elektros kabelio, kuris be abejo yra įdėtas gaminio pakuotėje.

Beje, tai yra „mobilioji“ „RTX 3080“ plokštės versija, kuri pasižymi kiek mažesne galia nei stacionariems kompiuteriams skirtas modelis, tačiau tuo pačiu metu yra gerokai mažesnių matmenų ir atitinkamai mažesnio svorio.

Jei kas nors susirūpinsite dėl galimai per mažo mobiliosios versijos galingumo, trumpai priminsiu, kad našumu „NVIDIA GeForce RTX 3080“ mobilusis modelis apytiksliai prilygsta stacionariesiems kompiuteriams skirtai „RTX 3070“, ir galingesnis šiuo metu yra tik vienas tos pačios architektūros gaminys - „RTX 3090“.

„ROG XG Mobile GC31S“ eGPU korpusas pagamintas iš plastiko. Aušinimui yra numatyta pakankamai daug oro įsiurbimo ir išleidimo angų.

Tikriausiai atkreipėte dėmesį, kad eGPU maitinimo kabelis yra toje pačioje pusėje kaip ir USB šakotuvo lizdai. Tai yra šiek tiek nepatogu, ar bent jau neįprasta - norint naudotis papildomomis jungtimis, jas patogu turėti atsuktas į save, tačiau maitinimo kabelį bent jau man norisi nusukti kuo toliau. Jei USB šakotuvu naudotis neplanuojate, šis veiksnys jums nebus svarbus.

„ROG XG Mobile GC31S“ korpuse yra numatytas įdomus konstrukcinis sprendimas: žemiau esančioje iliustracijoje matysite, kad dalis korpuso plokštumos atsidaro kaip dangtelis, tačiau jo paskirtis yra ne kažką uždengti, o atlieka stovo kojelės funkciją. Taip eGPU įrenginys gali būti pastatomas vertikaliai, ir šioje pozicijoje laikosi stabiliai. Tiesa, gal tik jo pozicija yra kiek neįprasta, nes pagal ASUS sumanymą, jis stovi įstrižoje pasvirusioje padėtyje.

„ROG XG Mobile GC31S“ priekinėje sienelėje yra sumontuotos 4 USB jungtys, veikiančios kaip USB šakotuvas. Išorinė vaizdo plokštė jungiasi per kompiuterį specialia jungtimi, kurioje iš esmės yra sutalpinti „Type C“ lizdas ir „PCIe 3.0 x8“ sąsaja, tik ASUS šį dviejų jungčių derinį pavadino skambiu „XGm“ pavadinimu. USB jungčių iššakojimas vyksta per „Type C“ jungtį. 

GC31S eGPU taip pat turi atskiras papildomus „Display Port“, HDMI ir LAN lizdus ir SD kortelių skaitytuvą.

Išorinės grafikos plokštės jungtis taip pat turi specialų užraktą, kuriuo kištukas tvirtai užrakinamas savo vietoje. Prijungus eGPU prie kompiuterio, gamintojo programinė įranga primygtinai perspėja, kad atjungimas galimas tik tada, kai įrankių juostoje paspaudžiamas esantis ir specialiai tam skirtas mygtukas. Analogiškai, kaip kažkada reikėdavo daryti su USB atmintinėmis.

Jeigu išorinės plokštės nenaudojate, jai skirtas kompiuterio lizdas gali būti uždengiamas guminiu dangteliu.

Kompiuterio jungtys, konstrukcijos ir naudojimo ypatumai

„ROG Flow X13 GV301“ dizainui neturiu jokių priekaištų. Metalinis korpusas yra tvirtas, tad sunku patikėti, kaip gamintojui pavyko pasiekti tokį mažą bendrą šio modelio svorį. Vienintelis niuansas: korpuso viršaus tekstūra nėra lygi, tad valyti jį bus kiek sudėtingiau, nei lygų paviršių. Grožis reikalauja šiokių tokių "aukų".

Kompiuteris rankoje jaučiasi lengvai. Ekraną prireikus galite atversti 360 laipsnių kampu, ir dirbti su juo naudojant planšetės režimą. Ilgesnį laiką rankoje jo nenulaikysite, tad kaip planšetė jis bus sunkesnis, tačiau reikia nepamiršti, kad 13,4 colio ekraną turi tikrai ne kiekviena planšetė.

Toje pačioje pusėje, kur sumontuota naujoji ASUS XGm jungtis, kuri kaip jau minėjau susideda iš „PCIe 3.0 x8“ sąsajos ir „USB 3.2 Gen 2 Type-C“ lizdo, taip pat rasite pilno dydžio HDMI 2.0b lizdą, taip pat lizdą ausinėms su mikrofonu bei kompiuterio veikimo indikatorius.

Kaip jau matėme keliuose ankstesniuose modeliuose, ausinių lizdas palaiko triukšmo mažinimo technologiją, paremtą AI algoritmu. Viduje yra sumontuotas atskiras skaitmeninis DAC keitiklis, leidžiantis išgauti geresnę garso kokybę.

Priešingame šone rasite įjungimo mygtuką su jame integruotu piršto atspaudų skaitytuvu, pildo dydžio „USB 3.2 Gen 2 Type-A“ ir „USB Type-C“ lizdą, kuris palaiko „DisplayPort 1.4“ protokolą ir „Power Delivery“ standartą.

Aušinimui skirtos karšto oro išmetimo angos išdėstytos kompiuterio dešinėje pusėje ir galinėje sienelėje.

Klaviatūra išdėstyta palyginti erdviai. ASUS teigimu, klaviatūros dydis atitinka 15 colių kompiuteriui skirtas klaviatūras. Todėl nenuostabu, kad mygtukų dydžio darbui pilnai pakanka.

Spaudžiant mygtukus, gerai jaučiasi grįžtamasis ryšys, tad surenkant tekstą problemų nekils. Kompiuteryje taip pat rasite jau ankstesniuose modeliuose pritaikytą ASUS ROG mygtuką, kurio funkciją galima pakeisti pagal poreikį.

Klaviatūra yra su statiniu baltos spalvos pašvietimu ir palaiko tris ryškumo lygius.

Ekranas

Su 120 Hz vaizdas ekrane kinta labai sklandžiai. Man pačiam asmeniškai labiau patinka 4K raišką palaikantys modeliai, o kadangi „ROG Flow X13 GV301“ turi modifikaciją ir su 4K raiška, esant galimybei rinkčiausi būtent tokį variantą.

Ekrano paviršius yra blizgus ir gan gerai atspindintis šviesą, tad tą reikės įvertinti jeigu planuotumėte dirbti aplinkoje kur galimi atspindžiai. Plonas ekrano rėmelis atrodo gražiai, tačiau tai turės ir neigiamą niuansą - atidarymo metu pirštai beveik neišvengiamai atsiremia į patį ekraną, tad pirštų atspaudus nuo pakraščių teks nuvalyti ganėtinai reguliariai.

Į valdymą prisilietimais ekranas reaguoja labai sklandžiai. Sprendžiant iš techninio aprašo, jame taip pat nėra akims kenkiančio mirgesio.

Baterija ir įkrovimas

„ROG Flow X13 GV301“ palaiko greitojo įkrovimo technologiją: 50% baterijos energijos rezervas užpildomas per 30 minučių. Bendra baterijos talpa yra 62 Wh. Tokios talpos jums pakaks 6 valandoms darbo internete arba panašiam laikui filmų peržiūroms. Turint omenyje viduje sumontuotą komponentų derinį, tai yra labai geras rezultatas. 

Tuo tarpu esant maksimaliai apkrovai, „ROG Flow X13 GV301“ viduje esanti integruota „GeForce GTX 1650 Max-Q“ energijos išteklius susiurbs pakankamai greitai, per kiek mažiau nei 2 valandas. Tačiau lygiai dėl tos pačios priežasties našumo požiūriu su šiuo kompiuteriu gali konkuruoti nedaug kas net jei prie jo nėra prijungta išorinė vaizdo plokštė.

Dirbant „pilnomis apsukomis“, realus energijos suvartojimas neperlipa per 80 W ribą, tad 100 W galios maitinimo blokelio kompiuteriui tikrai pakaks. Savaime suprantama, čia neskaičiuoju eGPU, kuris turi savo atskirą vidinį maitinimo šaltinį ir energiją ima tiesiai iš elektros tinklo.

Našumas ir temperatūra

Kad ir ką sakyti, konkurentų šis kompiuteris jei ir turi, tai tikrai tik pavienius. Dar visai neseniai apžvelgėme „ASUS ROG Zephyrus M16 GU603“, kuris pagal našumą buvo tikras „monstras“. Tuo tarpu su prijungta išorine grafikos plokšte „ROG Flow X13 GV301“ minėtąjį modelį lenkia visais 11%, „3DMark Time Spy“ teste surinkęs 10 260 taškų (šiek tiek silpnesnis mikroprocesorius, bet geresnė vaizdo plokštė).

„PCMark 10“ testo rezultatas - 6611 taškų („ASUS ROG Zephyrus M16 GU603“ šioje vietoje surinko 7311 taškų ir išlieka lyderiu).

Maksimalios apkrovos metu nei CPU, nei GPU neviršijo 89 °C laipsnių ribos. Vėliau, vadinamojo streso testo metu ir naudojant ne eGPU, o viduje esančią GTX 1650 vaizdo plokštę, temperatūrą pavyko akimirkai kilstelėti iki 92 °C, tačiau po sekundės aušinimo sistema temperatūrą atstatė keliais laipsniais žemiau. Neįtikėtina, tačiau tokiame nedidelių matmenų kompiuteryje aušinimas veikia labai gerai. 

Žinoma, su „GeForce GTX 1650 Max-Q“ našumo testo rezultatai jau buvo ženkliai kuklesni (3435 taškai „3DMark Time Spy“).

Tačiau ką tai reiškia praktiškai? Jei kelionėje eGPU dežutei įsidėti pritrūksite vietos, su GTX 1650 vis vien galėsite žaisti daugumą žaidimų, jeigu tinkamai pasirinksite mažiau reiklius resursams vaizdo nustatymus. Tuo tarpu su „ROG XG Mobile GC31S“ eGPU ir jo viduje esančia „NVIDIA GeForce RTX 3080“ žaisti galėtumėte ko gero bet ką.

Apibendrinimas

Jei trumpai, „ROG Flow X13 GV301“ yra kompiuteris, su kuriuo žaidimus pažaisite net be išorinės vaizdo plokštės. Neveltui kai kurie apžvalgininkai šį modelį vaizdingai vadina „vilku avies kailyje“: išoriškai jis labai primena tylų ir ramų ofisui skirtą modelį, tačiau viduje „ROG Flow X13 GV301“ yra labai skirtingas ko gero nuo visų šiuo metu rinkoje esančių analogų.

Žinoma, našumas nėra pigus, tad su metaliniu korpusu, itin nedideliu svoriu, lietimui jautriu ekranu, našiu mikroprocesoriumi ir viena papildoma - išorine - vaizdo plokšte „ROG Flow X13 GV301“ patenka į brangiausių modelių segmentą. Tačiau jei nusiteikiate tokiai investicijai, mainais iš ASUS gaunate ko gero moderniausią ir technologiškai labai įdomų nešiojamą kompiuterį, kuriame suderintas maksimalus mobilumas ir aukščiausio lygio galia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai (2)