Naujausia ataskaita: JAV karinė galia tokia, kad lenkia Rusiją ir Kiniją kartu sudėjus, bet yra reikšmingų pokyčių  (12)

Antrą ir trečią vietas užimančios didžiausios pasaulyje karinės galios - Rusija ir Kinija - palaipsniui artėja prie JAV, tačiau joms vis dar yra kur stengtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent jau taip teigia „Rand Corporation“, paskelbusi ataskaitą apie Rusijos ir Kinijos karinį bendradarbiavimą.

Nors prognozuojama, kad JAV išliks aukščiausioje vietoje iki 2022 m., Maskvos ir Pekino bendradarbiavimo perspektyva „apsunkina JAV karinius skaičiavimus ir turėtų paskatinti iš naujo įvertinti nenumatytų atvejų planus“.

Ataskaitoje, kurią pirmą kartą paskelbė „Military Times“, nagrinėjama dabartinė Rusijos ir Kinijos karinio bendradarbiavimo padėtis. Abi kaimyninės šalys buvo sąjungininkės Šaltojo karo pradžioje, nes Sovietų Sąjunga ir Kinijos Liaudies Respublika turėjo tą pačią komunistinę ideologiją. Tačiau septintojo dešimtmečio viduryje Kinijos ir Sovietų Sąjungos blokas susiskaldė ir net 1969 m. pasienyje trumpai kariavo tarpusavyje.

 

JAV yra vienintelė karinė supervalstybė, nors Rusijos branduoliniai ginklai ir Kinijos karinė bei ekonominė galia yra beveik konkurentai. Abi šalys turi bendrą požiūrį į JAV, kurią jos laiko strateginiu konkurentu ir kartais tiesioginiu priešininku. Nors nė viena iš jų nenori karo, abi norėtų matyti vienodesnes sąlygas tarp visų trijų šalių. Tai bendras interesas, artinantis Rusiją ir Kiniją.

Ataskaitoje šiuo metu JAV karinė galia įvertinta 0,6 (bendroji galios dalis). Ir šis vertinimas sumažėjo nuo 0,7 (1997 m.). Tuo tarpu Kinija pakilo nuo 0,1 (1997 m.) iki 0,25 (2016 m.), o Rusija liko siauroje juostoje tarp 0,22 ir 0,19.

Rusija ir Kinija kartu sudaro 0,44, o tai yra žymiai mažiau nei JAV reitingas.

Ataskaitoje aprašomas Kinijos karinės galios padidėjimas iki 2016 m. Nuo to laiko Kinija įgyjo antrąjį lėktuvnešį, 23 naujus valdomų raketų naikintojus, 29 naujas fregatas, 60–70 naujų penktos kartos slaptų naikintuvų „J-20“ ir įrengė 229 naujas tarpžemyninių balistinių raketų paleidimo šachtas.

 

Kinijos nauja įranga ir pajėgų plėtra nuo 2016 m. pelnytų jai aukštesnį balą.

Kita vertus, Rusijos pajėgų lygis išliko nepakitęs arba net sumažėjo. Vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“ yra pagyvenęs ir šalis neturi jokių perspektyvų jį pakeisti. Sausumos ir oro galia iš esmės liko nepakitusi. Rusija vis dar labai remiasi Šaltojo karo laikų įranga, tokia kaip pėstininkų kovos mašina „BMP-2“, ilgo nuotolio naikintuvu „MiG-31“ ir sunkiuoju bombonešiu „Tu-160 Blackjack“.

Vienas ženkliausių karinės galios padidėjimų matomas povandeninių laivų gretose. Visų pirma, naujuose „Borei“ klasės raketiniuose povandeniniuose laivuose ir „Yasen“ klasės valdomuose raketiniuose povandeniniuose laivuose.

 

Kitas dalykas – naujų hipergarsinių ginklų, tokių kaip „Kinzhal“, „Zircon“ ir „Avangard“ turėjimas suteiks Maskvai naujų gebėjimų, jei ji gali sau juos leisti.

Daugiau skaitykite „Military Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(16)
(34)

Komentarai (12)