Proveržis statybos sektoriuje: Lietuvos inžinieriai ir architektai sukūrė naujos kartos tvarius modulinius namus (Foto)  (3)

Tvarūs, išmanūs, efektyvūs ir prie žmogaus gyvenimo prisitaikantys – tokių modulinių namų sistemą sukūrė Lietuvos pažangiųjų statybos technologijų kūrėjai STRATO HOMES kartu su Lietuvos architektų biuru INBLUM.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

STRATO HOMES su modulinių pastatų serijomis, skirtomis gyvenamiesiems namams, svetingumo sektoriui ir biurams, žengia į rinką kaip tvarių statybos inovacijų kūrėjai. Įmonės sukurtos modulinės sistemos namai pasižymi įvairove – namai gali būti nuo 18 kvadratinių metrų iki 250 ar net daugiau.

Tvarūs pastatai būsimoms kartoms

Pastatas, kuris savo medžiagiškumu, forma, dizainu ir išmaniaisiais sprendimais ne tik priartiną žmogų prie gamtos, bet ir pats tampa gamtos dalimi. Viziją, kad pastatai natūraliai prisitaikytų prie aplinkos, būtų draugiški gamtai ir žmogui puoselėjanti STRATO HOMES įmonės įkūrėja ir vadovė Beatričė Laurinkutė Kijevičienė teigia, kad idėja sukurti tokį modulinių pastatų konceptą gimė iš noro išsaugoti mūsų planetą.

„Per daugelį metų nusistovėjusios statybos sektoriaus tradicijos turi keistis, nes pastatų tvarumas yra kertinė sritis, prisidedanti prie klimatui neutralios ekonomikos įgyvendinimo“, – teigia B. L. Kijevičienė, kartu su vyru Valerianu Kijevičiumi prieš kelerius metus įkūrusi įmonę STRATO HOMES.

 

„Rūpintis mūsų visų namais – planeta Žeme, pirmiausia galime pasirūpinti pakeisdami požiūrį į pastatus, kuriuose gyvename, dirbame ar ilsimės. Todėl mūsų sukurti namai pirmiausia yra investicija į save, savo sveikatą ir planetos ateitį“, – teigia įmonės įkūrėja.

Modulinių namų sistema kurta galvojant ne tik apie tai, ko žmonėms reikia dabar, bet ko jiems ar jų vaikams reikės ateityje.

„Moduliniai namai nėra naujovė, tačiau STRATO HOMES modulinių namų idėja iš esamų rinkoje išsiskiria ekologiškumu, energiniu naudingumu, žiedinės ekonomikos principų taikymu ir išskirtine architektūra“, – teigia įmonės vadovė.

Aukšto architektūrinio lygio modulinė sistema

Modulinės sistemos architektūros ir interjero koncepcijos kūrimas ir vystymas buvo patikėtas architektų komandai INBLUM. Projekto pirminėje stadijoje, namų išplanavimų schemas kūrė Nyderlanduose įsikūręs architektų biuras „i29”. 

„Išanalizavę rinkoje esančių modulinių namų pasiūlą, identifikavome vieną iš esminių tokių namų problemų ­– dėl kombinatorikos principo taikymo ir technologinių apribojimų stipriai  nukenčia architektūra. Todėl išsikėlėme sau tikslą sukurti aukšto architektūrinio lygio šiuolaikinę modulinę sistemą. Pasiūlyti tokius namus, kuriuose nesijaustum lyg laikiname būste“, – pasakoja architektų biuro INBLUM partnerė ir architektė Laura Malcaitė.

Pasak L. Malcaitės, komanda sukūrė šios sistemos architektūros konstravimo taisykles, kurios leistų pirkėjui renkantis namą beveik savarankiškai prisitaikyti jį pagal individualius poreikius neprarandant architektūros kokybės. 

 

Architektai sukūrė keturis namų tipus: „micro“, „tiny“, „standart“ ir „freeform“. Ši tipologija turi savo vidinę kombinatorinę logiką, kuri leidžia konstruoti įvairaus išplanavimo namus.

„Norėjome sistemai suteikti individualumo ir išskirtinumo jausmą, kad žmonės įsigydami šiuos namus, jaustųsi nusipirkę namą pritaikytą individualiems poreikiams, o ne beveidį tiražuojamą daiktą. Tam pasitelkėme eksterjero ir interjero apdailų bei inžinerinių sprendinių individualizavimo matricą“, – teigia architektė. 

Pasak L. Malcaitės, ši modulinė namų sistema labai lanksti ir gali būti pritaikyta įvairiose situacijose tiek sklypo, tiek konteksto prasme. 

„Galiausiai pats principas leidžia sistemą pritaikyti ir kitoms, visuomeninėms funkcijoms“, – teigia INBLUM partnerė ir architektė L. Malcaitė.

Energinis naudingumas ir natūralios medžiagos

Mediena, dar vadinama ateities statybine medžiaga, dominuoja tvaraus modulinio namo architektūroje ir dizaino sprendimuose.

„Vietoje betono ar plieno konstrukcijų rinkomės naudoti medines konstrukcines medžiagas, kurių gamybos proceso metu išskiriamas ženkliai mažesnis anglies dioksido kiekis. Aukšti šiluminiai atitvarų parametrai pasiekti naudojant atliekinės alpių žolės pluošto ir medienos plaušo šiltinimo medžiagų kombinaciją“, – pasakoja STRATO HOMES inžinierius, projektuotojas ir projektų vadovas Vitalij Naruševič. 

 

„Sukūrėme lauko atitvaras, kurių tinkamas medžiagų sluoksnių suderinimas pagal vandens garų varžą sudaro palankias sąlygas drėgmei pasišalinti iš konstrukcijos į lauką. Taip užtikrinamas tinkamas modulinių namų mikroklimatas ir funkcionavimas eksploatacijos metu“, ­– priduria inžinierius.

Pasak projektų vadovo V. Naruševič, projektavimo metu parinktos ekologiškos, mažiau žalą klimatui darančios arba absorbuojančios anglies dvideginį konstrukcinės medžiagos, o interjero apdailos medžiagos – be lakiųjų organinių junginių ir formaldehidų. 

„Daugelis žmonių šiais laikais vis dar per mažai skiria dėmesio sveikam namų mikroklimatui. Pavyzdžiui, cheminis junginys formaldehidas, kurio daugiausiai aptinkama mūsų namuose esančiuose mediniuose balduose ar medinėse grindyse, gali sukelti alergiją, dirginimą ar kitus ilgalaikius sveikatos sutrikimus“, – apie namų mikroklimato pavojus pasakoja STRATO HOMES įkūrėja B. L. Kijevičienė. 

Anot įkūrėjos, kuriant STRATO HOMES namų konceptą buvo laikomasi principo, kad namai turi būti visiškai nekenksmingi juose gyvenantiems žmonėms. 

Laisvė kurti savo namus

 

Moduliniai namai yra surenkamieji namai, kurių konstrukcija pagaminama gamykloje, aiškiai kontroliuojamose klimato sąlygose. Šis statybos procesas nėra priklausomas nuo lauko oro sąlygų, todėl procesas neužsitęsia, kaip kartais nutinka statybos po atviru dangumi metu. 

Pasak įmonės vadovės, STRATO HOMES modulinių namų konceptas pasižymi unikaliu stiliumi – kiekvienas žmogus gali rinktis pageidaujamą namo dydį, aukštį ar formą. 

„Pasirinkimo laisvė liečia ir namo eksterjerą ir interjerą – galima rinktis patinkančias medžiagas iš architektų sukurtų pasirinkimų“, – priduria B. L. Kijevičienė.

Architektų biuras INBLUM parengė trijų tipų vidaus interjerų pasirinkimo matricą: „solid“, „mix“ ir „combo“.

„Solid“ interjeras skirtas minimalistinį gyvenimo būdą mėgstantiems žmonėms. Čia visa vidaus apdaila ir integruojami baldai yra vienos medžiagos ir spalvos“, – pasakoja architektė Laura Malcaitė.

Pasak L. Malcaitės, „mix“ sistema pasižymi galimybe rinktis vienos medžiagos ir spalvos sienų, lubų ir grindų perimetrą ir kitos medžiagos ir spalvos integruotų baldų sistemą. „Combo“ tipas pasižymi trijų apdailos medžiagų kombinacija visuose paviršiuose.

„Visais atvejais iš kelių variantų galima rinktis vonios apdailą, santechnikos įrenginius, apšvietimo sistemą, tekstilę, neintegruojamus baldus. Šios pasirinkimų galimybės leidžia pilnai individualizuoti interjerą“, – pasakoja L. Malcaitė.

 

Eksterjero apdailai siūlomos trys apdailos medžiagos: mediena (deginta arba termomediena), nendrės bei vertikaliai želdintas parapetas. 

Anot architektės, papildomai galima rinktis aksesuarų sistemą – langines, terasas, stogines ir lauko sandėliukus/spintas, montuojamas prie fasadų. Šie aksesuarai yra suprojektuoti indvidualiai šiam projektui. 

Sistema, taupanti laiką ir finansinius išteklius

„STRATO HOMES sistema yra unikali – ji leidžia pirkėjui sutaupyti labai daug laiko ir finansinių išteklių projektuojant, statant ir įsirenginėjant namus ir tuo pačiu suteikia galimybę turėti šiuolaikiškos architektūros, tvarų objektą“, – neabejoja INBLUM architektė Laura Malcaitė.

„Sukurdami galimybę žmonėms rinktis savo STRATO namus, mes užtikriname, kad kiekvienas pastatytas namas būtų individualus, tinkamai prisitaikęs prie namuose gyvensiančių žmonių ar aplinkos, kurioje namas bus eksploatuojamas“, – pasakoja STRATO HOMES įkūrėja B. L. Kijevičienė.

Didelis dėmesys sistemoje skiriamas ne tik pastato išorei, bet ir vidaus detalėms.

„Sukūrėme galimybę įsirengti į žmogaus bioritmą orientuotą cirkadinį apšvietimą, pasirūpinome, kad žmogus savo naujus namus gautų pilnai išbaigtus ir įrengtus – paruoštus gyventi vos pravėrus duris. Nereikia švaistyti laiko įrengimui, geriausių medžiagų, pasiūlymų, meistrų paieškai. Viską kruopščiai atlieka mūsų profesionali komanda“, – teigia B. L. Kijevičienė.

 

Sukurta sistema tinka ne tik individualiems ar visuomeniniams poreikiams patenkinti, bet gali pasitarnauti ir kaip tvari investicija.

„Turintiems tinkamą, bet nenaudojamą sklypą, tai puiki galimybė jį „įdarbinti“ ir per gana trumpą laiką tapti tvaraus verslo savininku. Išnuomojant pilnai įrengtą naujos kartos ekologišką modulinį namą tiek trumpalaike, tiek ilgalaike nuoma, investicijas galima susigrąžinti vos per 4–5 metus“, – teigia įmonės įkūrėja ir vadovė.

STRATO HOMES kartu kuria ir kitas statybos sektoriaus inovacijas –  iš organinių atliekų suformuotą grybienos plokštę, ekologišką orientuotų skiedrų plokštės pakaitalą, pagamintą iš žemės ūkio atliekų, poliuretano putas bei kitas inovacijas, kurios bus integruojamos į ateities namus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(4)
(0)

Komentarai (3)