[Karšta tema] Zaporožės AE Ukrainoje – didžiausia branduolinė elektrinė Europoje: kas apie ją žinoma ir kiek ji saugi atlaikyti karą? (Video)  ()

Ukrainos valdžia pranešė, kad Rusijos pajėgos perėmė Zaporožės atominės elektrinės – didžiausio tokio objekto Europoje – kontrolę. Ankstyvą penktadienio rytą komplekse kilo gaisras, tačiau jis jau užgesintas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-04 [Karšta tema] Zaporožės AE Ukrainoje – didžiausia branduolinė elektrinė Europoje: kas apie ją žinoma ir kiek ji saugi atlaikyti karą? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zaporožės AE yra didžiausia atominė elektrinė ne tik Ukrainoje, bet ir Europoje. Jis yra Ukrainos stepių zonoje, ant Kachovkos vandens rezervuaro kranto, Enerhodaro mieste. Ji yra maždaug 200 km nuo ginčijamo Donbaso regiono ir 550 km į pietryčius nuo Kijevo.

Sprendimas dėl jos statybos buvo priimtas 1977 m. 1980 m. pradėta laipsniško jėgainės blokų statybos pradžia. 1984–1987 metais buvo pradėti eksploatuoti keturi jėgos agregatai. 5 blokas pradėjo veikti 1989 m., o 6 blokas – 1995 m. Bendras elektrinės galingumas siekia 6000 MW.

 

Zaporožės AE yra moderniausia aukštųjų technologijų įmonė, galinga elektros tiekėja Ukrainoje. Elektrinė pagamina 40–42 mlrd. kWh, o tai sudaro penktadalį vidutinės metinės elektros energijos gamybos Ukrainoje ir beveik 47% Ukrainos AE pagaminamos elektros energijos.

Ar Zaporožės AE saugi?

Rusija jau užėmė nebeveikiančią Černobylio elektrinę, esančią 100 km į šiaurę nuo Kijevo. Kai kurie analitikai pažymėjo, kad Zaporožės elektrinė yra kitokio ir saugesnio tipo nei Černobylio, kurioje 1986 m. įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa.

 

Sprogimo, branduolinio išsilydymo ar radioaktyvaus išmetimo tikimybė yra maža, sakė Australijos nacionalinio universiteto garbės docentas Tony Irwinas, kuris tris dešimtmečius JK valdė atomines elektrines.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()