[Žinios trumpai] Putinas pereina prie plano B  ()

Pasikeitė ne Putino strategija, o Putino taktika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepavykus užimti Kijevo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra priverstas pakeisti taktiką kare su Ukraina ir pereina prie taktikos „apsaugoti pagrindinius teritorinius tikslus“, ieškodamas tinkamų svertų tolesnei situacijos eigai.

Apie tai WSJ pranešė neįvardinti aukšti JAV pareigūnai.

Vienas iš leidinio pašnekovų teigė, kad, atsižvelgiant į gautus duomenis, efektyvi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynyba paskatino V. Putiną pakoreguoti savo taktiką.

Dabar Rusijos prezidentas nori priversti Kijevą priimti Rusijos pretenzijas į pietinę ir rytinę Ukrainos teritorijas. Taigi Rusija nori sukurti „sausumos koridorių“ tarp šalies vakarų ir 2014 metais okupuoto Krymo, taip pat išplėsti Donbaso kontrolę.

Tuo pat metu Putinas tęs karinį spaudimą, ypač miestų apšaudymą, tikėdamasis, kad tai privers Zelenskį atsisakyti vilčių sudaryti aljansą su Vakarais ir sutikti su neutraliu statusu bei kitais Kremliaus reikalavimais.

Jei Putino reikalavimai nebus patenkinti, tuomet, JAV pareigūnai tikisi, Rusijos Federacija stengsis išlaikyti visą savo reguliariųjų karių užimtą teritoriją ir toliau eskaluoti konfliktą.

„Remiantis mūsų kariniais vertinimais, atrodo, kad Putinas grįžta prie blokados taktikos“, – sakė kitas JAV pareigūnas.

 

Anot jo, piliečiams apgultuose miestuose tai reiškia savaites, o gal net mėnesius, Rusijos armijos raketų ir artilerijos atakas.

JAV abejoja, ar Putinui pavyks užimti Kijevą su tokiu Ukrainos visuomenės pasipriešinimu, koks jis yra dabar, nebent surinks pakankamai karių.

Leidinys pažymi, kad V. Putino strategijos aiškinimas yra ne oficialaus žvalgybos bendruomenės vertinimo rezultatas, o tik kai kurių pareigūnų, turinčių prieigą prie įslaptintos informacijos, požiūrio. Jie negarantuoja, kad ši strategija būtinai pasiteisins.

Buvęs aukštas Valstybės departamento pareigūnas Danielis Friedas pažymėjo, kad Putino tikslas užgrobti Ukrainą nepasikeitė, „pasikeitė tik jo taktika“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: