[Žinios trumpai] Paskelbta, kas laukia Donbaso ir Krymo, jei Ukraina gautų tarptautines saugumo garantijas  (1)

Derybose su Rusija Ukraina sutinka prisiimti neutralų statusą, iš esmės atsisakydama ambicijų tapti NATO nare. Tačiau mainais prašo saugumo garantijų, kurios šiek tiek primena NATO sutarties 5-ąjį straipsnį. Kaip tai veiktų Donbase ir Kryme?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-30 [Žinios trumpai] Paskelbta, kas laukia Donbaso ir Krymo, jei Ukraina gautų tarptautines saugumo garantijas  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saugumo garantijas Ukrainai teikiančios šalys turėtų užtikrinti karinę pagalbą agresijos atveju. Ukraina, savaime suprantama, neigiamai atsako į bet kokius pasiūlymus atsisakyti Krymo ar Donbaso - šalies teritorinis vientisumas yra tai, dėl ko kompromisų nebus. Tačiau tai kelia klausimų dėl minėtų saugumo garantijų.

Net ir pasibaigus karui, Kryme liks Rusijos kariniai daliniai. Tuo pačiu Ukraina šiuo metu neturi ambicijų karine jėga integruoti apsišaukėliškas Donbaso respublikas, todėl ir ten liks rusų kariai. Taigi, saugumo garantijos dabar yra sunkiai įmanomos, nes Ukraina iš karto galėtų prašyti karinės pagalbos, nes jos teisinėje teritorijoje - Kryme ir Donbase - bus rusų kariai.

Tačiau Ukrainos derybininkai turi atsakymą. Delegacijos vadovas Davidas Arachmija teigia, kad saugumo garantijų mechanizmas kol kas neveiktų nei Kryme, nei vadinamose Luhansko ir Donecko respublikose.

Nors Rusija pripažino apsišaukėliškų Donbaso respublikų nepriklausomybę ir ketina jas „išlaisvinti“ (šiuo metu pseudorespublikos nekontroliuoja visų Donecko ir Luhansko sričių), Ukraina šį klausimą stumia į šalį. Jėga šių teritorijų po karo nebandys atsiimti. Krymas yra kita istorija, nes šis pusiasalis faktiškai yra integruotas į Rusijos Federacijos sudėtį. Taigi, Ukraina siūlo fiksuoti dabartines Rusijos ir Ukrainos pozicijas Krymo klausimu ir 15 metų vesti dvišales derybas dėl teritorijos statuso.

 

Tiesa, padėtis Donbase gali pasikeisti, nes Rusija dabar šiai teritorijai skirs didesnį karinį dėmesį. Tai yra susiję su bandymu visiškai atplėšti Luhansko ir Donecko administracinius regionus. Vėliau juose greičiausiai būtų rengiami neteisėti referendumai dėl prisijungimo prie Rusijos. Rusija greičiausiai neatsisako ir idėjos sujungti Donbasą su Krymu - šios teritorijos neturi bendros sienos, todėl Rusijai tektų užimti Mariupolį. Visos šios problemos eiga labai priklauso nuo vykstančių derybų. Vakarai baiminasi, kad derybos Maskvai yra tik laiko vilkinimas, siekiant sukurti erdvės karinių pajėgų pergrupavimui.

(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)