[Žinios trumpai] Rusija ukrainiečiams mokės pinigus, kad apkaltintų Ukrainos kariuomenę dėl sunaikintų namų  ()

Mariupolyje Rusija rengia ypatingai intensyvias propagandos kampanijas - miestas naudojamas tarsi fonas rusiškam spektakliui apie Ukrainos žiaurumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mariupolio miesto mero patarėjas Petro Andriuščenko praneša, kad Rusija Mariupolyje filmuos „liudininkų pasakojimus“. Žmonėms siūlomi pinigai, kad šie prieš kamerą papasakotų, kad jų namai ir gyvenimai buvo sunaikinti ukrainiečių. Okupantai priima paraiškas kompensacijoms už sugriautus namus, bet tik tada, jei pareiškėjas tvirtina, kad jo namai buvo sugriauti ukrainiečių rankomis. Žmonėms reikia atkurti savo gyvenimus, todėl tokių paraiškų bus labai daug.

„Kad įvykdytų tokią operaciją rusai pradėjo registraciją kompensacijoms už sugriautus namus ar prarastus šeimos narius. Už namus - 500 tūkstančių rublių [7,4 tūkstančiai eurų], už prarastą šeimos narį - 3 milijonai rublių [44,4 tūkst. eur.]“, teigia Andriuščenko. Paraiškoje reikia pažymėti, kad namai buvo sugriauti ir artimieji nužudyti ukrainiečių karių. Kitu atveju, kaip teigiama, jokia kompensacija nebus mokama.

„Dėl to Rusija gavo dešimtis tūkstančių tokių ranka parašytų „įrodymų“ apie „Ukrainos kariuomenės žiaurumus“. Jie bus naudojami tarptautinei nuomonei paveikti, įskaitant ir per propagandinės žiniasklaidos kanalus, kurie vis dar veikia ES šalių teritorijose“, pasakoja Andriuščenko.

 

Mariupolio mero patarėjas teigia, kad tai yra ne tik nešvarus, bet ir apgaulingas įrodymų rinkimas. Nes Mariupolio gyventojams tektų išmokėti apie 2,5 milijardus JAV dolerių - tai tiesiog nebus padaryta.

Rusija savo propagandos kanaluose nuolat pabrėžtinai kalba apie savo dalijamą humanitarinę pagalbą ir gyventojams žadamą paramą. Taip Rusija save pristato kaip priešingą Ukrainai - tiksliau, mitams, kurie Rusijoje kuriami apie Ukrainą. Tačiau protingesni supranta, kad Ukrainos gyventojams humanitarinės paramos ar kompensacijų už sugriautus namus nereikėtų, jei Rusija nebūtų pradėjusi karo.

(8)
(5)
(3)

Komentarai ()