[Žinios trumpai] Kodėl jie tiesiog nekeliauja namo? Ukrainoje kariauja ir prieš savo valią atsiųsti rusų kariai  ()

Yra žinoma, kad kai kurie rusų kariai Ukrainoje yra ne savo noru. Kai kurie buvo atsiųsti apgaule, kiti nelabai suprato, kad susidurs su tokiu pasipriešinimu. Dabar jie norėtų vykti namo, bet kodėl negali?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Latvijoje veikiančios rusiškų žinių kompanijos „Meduza“, kai kurie rusų kariai profesionalais tapo gavę pasiūlymą pasirašyti kontraktą vietoje privalomos karinės tarnybos. Kai kurie pasirašė kontraktus prieš pat karą Ukrainoje, nemanydami, kad taip greitai gali patekti į aktyvių karinių veiksmų pragarą.

„Meduza“ žurnalistai pasikalbėjo su dviem karių motinomis. Jos teigė, kad jų sūnūs tarnybą pradėjo praeitų metų lapkritį, o jau vasario pabaigoje pateko į Ukrainą. Karių mamos teigė, kad jie nežinojo, kas vyksta ir prieš ką jie turi kovoti. Kai kurie pabandė pasinaudoti galimybe nutraukti kontraktą ir tapti šauktiniais.

Tokia galimybė iš tikrųjų yra numatyta. Tai - savanorių pajėgos, todėl kariai gali savo savanoriavimą nutraukti. Tačiau kai kariai išreiškė norą pasirašyti tokius prašymus, jie sulaukė griežto atsako.

„Prie jų jungėsi vis daugiau karių. Galiausiai jų buvo 250, iš dviejų batalionų. Tada atvyko FSB karininkas ir prokuroras. Jie paaiškino kariams, kad jiems gresia baudžiamosios bylos už įsakymų nevykdymą“, pasakojo mama Svetlana.

Dezertyravimas? Ne - kariai to nesiekė. Kadangi oficialiai Rusija nekariauja, kariai gali su savo kontraktais elgtis kaip taikos metais. Juos nutraukti, keisti į privalomąją tarnybą. Šauktiniai į mūšius įprastai nėra siunčiami, todėl daug kas dabar norėtų tokios tarnybos.

 

„Sutarties pasirašymas su Rusijos kariuomene yra lengvas, bet jos nutraukimas yra didelė problema. Buvo atvejų, kai kariai tiesiog nepasirodydavo tarnyboje ir buvo teisiami, bet net tada jų kontraktai nebuvo nutraukiami“, situacija pakomentavo Oksana Paramonova, karių motinas vienijančios žmogaus teisių organizacijos vadovė.

Rusai, kurie nebenori kariauti, stengiasi pasitraukti kitais būdais. Perimtuose pokalbiuose dažnai kalbama apie tyčines traumas. Be to Ukrainos kariai teigia, kad jų priešai kartais patys gadina savo karinę techniką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai ()

Susijusios žymos: