Naujas įrenginys galės įrodyti kelių policininkų klaidas  (2)

Mokslininkas Phillip Tann iš Sunderlando universiteto (University of Sunderland), sukūrė labai tikslų važiavimo greičio matuoklį GSM imtuvo pagrindu ir netgi sugebėjo jo parodymų dėka laimėti bylą prieš policiją dėl greičio viršijimo. Ypač gera naujiena ta, jog šis prietaisėlis bus pradėtas gaminti serijiniu būdu ir taps prieinamu visiems automobilistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis Amerikos ir Europos vairuotojų naudoja GPS imtuvus ne tik navigacijai, tačiau ir greičio patikslinimui. Juk net nedidelis greičio parodymų skirtumas tarp automobilinio spidometro ir policijos greičio radaro gresia tuo, jog jus nubaus dėl greičio viršijimo. Tai ypač „skaudus“ procesas, kai tik tik peržengiama nustatyta leistina riba – įrodyti, jog policijos radaras rodė netiksliai praktiškai yra neįmanoma, net jei vairuotojas ir nesijaučia kaltas.

2006 metais Phillip Tann, kompanijos Tann Autopoietic Systems įkūrėjas, važiavo D. Britanijoje esančio Sanderlendo miesto gatvėmis ir buvo sustabdytas kaip viršijęs leidžiamą greitį 12 mylių/h (toje zonoje greitis buvo ribojamas iki 30 mylių/h).

Tann paaiškino policijai, jog jo eksperimentinis įrenginys Autopoietic Mobile Phone Recorder rodo 29,177196 mylias/h. Tačiau tokie aiškinimai nepadėjo ir ginčas pasiekė teismą. Jame mokslininkas įrodė tavo tiesą ir turbūt tapo pirmuoju žmogumi pasaulyje, laimėjusiu tokio tipo bylą.

Sukurto įrenginio veikimo principas yra gana nesudėtingas. Tereikia jį įsidėti į automobilį, nepamiršus mobilaus telefono, turinčio GPS navigatorių. Įrenginys naudoja iš telefono gaunamus duomenis ir skaičiuoja automobilio judėjimo greitį. Tačiau svarbiausia, jog visi gauti duomenys nuolatos perdavinėjami į kompanijos serverį.

„Įrenginys į mūsų duomenų bazę nuolat įrašinėja greitį, laiką ir GSM imtuvo buvimo vietos duomenis,- pasakoja Tann. - Tuo atveju, jei vairuotojas kaltinamas greičio viršijimu, jis gali pas mus kreiptis dėl specialaus sertifikato, kuriame bus nurodyti šie duomenys“.

Tai ne primas kartas, kuomet galima įsitikinti, jog policijos radarai nėra labai tikslūs. Tačiau įrodyti, jog jūsų greitis buvo išmatuotas neteisingai arba užfiksuotas ne tas automobilis – labai sudėtinga.

Tuo tarpu Tann atveju byla teisme laimėta. Negana to, mokslininkas prietaiso tobulinimui gavo 60 tūkstančių eurų paramą iš valstybės biudžeto. Tiesa, policija nelinkusi pripažinti savo klaidos – jų teigimu, byla laimėta todėl, kad Tanną sustabdęs pareigūnas savu noru išėjo iš darbo ir negalėjo asmeniškai dalyvauti teisme.

Pats mokslininkas įsitikinęs, jog toks prietaisas padės ir kitiems vairuotojams įrodyti savo tiesą teisme. Juk į rinką serijinis Autopoietic Mobile Phone Recorder gaminys žada išeiti jau šių metų gruodžio 1 dieną. Kainuos jis 60 eurų ($122), o jo mėnesinis aptarnavimas atsieis dar papildomai 20 eurų ($40,6).

Kompanija tvirtina, jog tokią sistemą bus galima naudoti bet kuriame Žemės taške. Autopoietic Systems taip pat siūlo kiek kitokius tokios sistemos panaudojimo variantus, pavyzdžiui senelių ir vaikų judėjimo sekimui.

Apskritai, tai sistema idealiai tinkanti sekimui – neabejotinai ja ims naudotis ne tik kompanijos siūlomais tikslais, bet ir dėl savų ketinimų. Tiek gerų, tiek ir blogų. Iš kitos pusės, naudojant tokią sistemą automobilių greičio fiksavimui, galima ne tik laimėti bylą prieš policiją, bet ir užsidirbti netikėtų baudų – juk serveryje bus išsaugoti visi duomenys, net ir tie, kuomet greitis tikrai buvo viršytas. Tad policijai tereiktų profilaktiškai peržiūrėti visus duomenis ir neabejotinai atsirastų dėl ko išrašyti baudą, na nebent jūs visada važiuojat idealiai tvarkingai. Taigi, aparatas naudingas ir įdomus, tačiau ar vertą jį naudoti reikia dar labai gerai kiekvienam pasvarstyti. Tačiau įdiegus privalomai į visus automobilius ir padarius centralizuotą automatinę greičio kontrolę, viršyto greičio problema būtų išspręsta akimirksniu...Gal jau netolimoje ateityje taip ir bus?

Plačiau: Scientist Claims Most Accurate Speed Detector

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)