Sukurta daugiataškė skaitmeninė lenta  (0)

Kompanija Hitachi America pranešė apie rinkoje greit pasirodysiančią naują interaktyvios klasės lentą StarBoard FX Duo, iš kitų panašių gaminių išsiskiriančią daugiataškine prisilietimų atpažinimo sistema. Nors tokios interaktyvios lentos jau nėra didelė naujiena net ir Lietuvoje, tačiau StarBoard FX Duo pasižymi visu spektru novatoriškų technologijų, leisiančių tikrai įdomias vizualizacijos galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie interaktyvias lentas plačiau galite paskaityti angliškoje wikipedijoje. Kalbant trumpai, tai lenta, panaši į baltą projektoriaus ekraną ir iš esmės dirbanti kartu su tokiu projektoriumi. Skirtingai nuo paprasto balto ekrano, tokioje lentoje įmontuoti jutikliai, leidžiantys atpažinti prisilietimus ir tokiu būdu ekrane galima realiu laiku „stumdyti“ vaizduojamas virtualias įkonėles ar tiesiog braižyti brėžinius. Savaime suprantama, jog daviklių informacija apie prisilietimus apdoroja speciali kompiuterinė programa, kuri vėliau grąžina modifikuotą vaizdą atgal ant lentos paviršiaus. Kadangi sistemoje naudojamas kompiuteris, atsiranda galimybė įrašyti visus veiksmus, atliktus ant lentos – kitaip sakant padaryti „elektroninį konspektą“.

Jau galite įsivaizduoti, kaip gyvai ir įdomiai atrodytų prezentacija tokioje lentoje – tad nekeista, jog jos labai paplito versle, seminarų auditorijose ir aišku, mokymo klasėse. Deja, Lietuvoje tokias lentas tikrai ne kiekviena mokykla, nekalbant apie kiekvieną klasę, tačiau greičiausiai tai bus ateities laikų standartinės mokyklinės lentos.

Tačiau pakaks bendros informacijos – grįžkime prie Hitachi America naujausios lentos StarBoard FX Duo. Kuo gi ji ypatinga? Įdomu vien jau tuo, jog ši lenta gali atpažinti kelis prisilietimus vienu metu. Jeigu senesnės versijos „suprasdavo“ vieną prisilietimą su specialiu skaitmeniniu pieštuku, tai dabar jau galima liesti tiesiog su pirštais ar bet kuriuo kitu įrankiu (pieštuku, liniuote ir t.t.) ir ne vienoje, o keliose vietose tuo pačiu metu.

Kelių aktyvinių kontaktų galimybės iškarto išplėtė lentos funkcionalumą. Rankų judesiais į šoną galima sumažinti ar padidinti vaizduojamą objektą, keisti ekrano rezoliuciją. Numatyta ir kitų labai malonių ir įdomių „smulkmenų“ – pavyzdžiui galimybė tiesiogiai naršyti internete. Ir svarbiausia, naujoji lenta leidžia dirbti iš karto dviem žmonėms – tarkim studentui ir dėstytojui.

Tai dar ne visos lentos galimybės. Ji turi 24 perprogramuojamus funkcinius mygtukus, leidžia ant jos paviršiaus piešti su 72 virtualiom kreidelėm, o dėka naujos programinės įrangos per internetą vienu metu gali susijungti su 50 kitų StarBoard FX lentų ir taip realizuoti nuotolinę konferenciją.

Kaip sakoma kompanijos pranešime, naujosios serijos lenta turi 77 colių įstrižainę (1,96 metro) ir į komplektą įeina jutiklinė video kamera ir valdymo elektronika, supakuota keičiamame bloke. Likusi dalis – tiesiog paprasta lenta, ant kurios projektuojamas vaizdas. Vadinasi ji gali būti įbrėžiama, kitaip pažeidžiama, tačiau nuo to sistemos darbas nenukenčia. Na, nebent vaizdas taps nekokybišku.

Nors kompanija oficialiai dar nepranešė galutinės rinkos kainos, tačiau kai kurių šaltinių teigimu lentos kaina sieks $1.6 tūkstančio dolerių.

Plačiau: Создана мультиконтактная цифровая доска

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: