Vietoj bankinės mokėjimo kortelės atsiskaitymai pirštų anspaudais  (5)

Finasinėse operacijose savu laiku persversmą padarė bankinės mokėjimų kortelės - su savimi nebereikia tąsytis pilnų piniginių ar bijoti, jog pritrūks kelių centų. Tačiau kartu su privalumais atsirado ir nauji trūkumai - pirkėjai pamiršta kortelės saugos kodus, jos pametamos arba dar blogiau - pavogiamos ir apšvarinamos. Tad kartu su kortelėmis spėriai vystėsi ir jų apsaugos priemonės - tobulinamos pačios kortelės, integruojamos miniatiūrinės siganizacijos priemonės. Tačiau galimas ir kitas kortelių apsaugos metodas - tiesiog jų nenaudoti arba vietoj kortelių naudotis pirštų anspaudais. Ir tai visai ne fantastika - tokio tipo atsiskaitymo sistemos jau įdiegtos Vokietijoje ir sėkmingai naudojamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji sistema, sulaukusi teigiamos reakcijos tiek iš pirkėjų, tek ir iš pardavėjų jau kuris laikas taikoma kai kuriose novatoriškose Vokietijos parduotuvėse. Sistema naudotis labai paprasta - prisirinkai prekių ir prie kasos vietoj pinigų palieki pirštų antspaudą. Tiesa, sistema nėra pilnai automatizuota, todėl po pirštų antpaudų palikimo reikia nurodyti duomenis apie banką ir asmeninę saskaitą, nuo kurios bus nuskaičiuojami pinigai už paimtas prekes. Tikimasi, jog ši sistema ypač palanki bus senyvo amžiaus gyventojams, kurie dažnai tiesiog pamiršta mokėjimo kortelės kodą. Tačiau ne ką geriau bus, jei senoliai pamirš ir savo banko duomenis - pirštų antspaudų sistema kol kas nepagelbės. Iš dalies, sistemą automatiškai integravus su bankinėm operacijom, visas apmokėjimo procesas labai suspaprastėja. Tačiau tuo pačiu sistemos kontrolė dar labiau padidėja. Žodžiu, pasaulis dideliais žingsniai neria į kibernetinę erdvę - tikrai patogu, bet ar pakankamai saugu?

Kas labiau linksta prie tradicinių kortelių, gali rinktis su specialiomis apsaugomis nuo vagysčių arba laukti naujos karto kortelių su pirštų anspaudų indentifikacija. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: