Sony MDR-XD400 ausinės - pirmieji įspūdžiai  (1)

Visada norėjote gero garso? Tai, kaip jūs klausote muzikos, jau seniai jums nusibodo? Metas įsigyti geras ausines. Žinoma, ausinės lieka ausinėmis - savi privalumai ir savi trūkumai. Norite mažiau trūkumų - verta rinktis geresnes ausines. Bet ar geros ausinės išspręs visas garso kokybės problemas?..


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

   Esu vienas iš tų veikėjų, kurie vieną dieną ima ir nusprendžia leisti sau... nusipirkti kokį nors modernios elektronikos niekutį. Kaip visada toks noras kaupiasi mėnesį, du, pusmetį, kol pagaliau kantrybė trūksta ir tiesiu taikymu (žinoma, po ilgaamžių svarstymų) nukulniuoju į parduotuvę, parduodančią... ausines. Taip, ausines. Kodėl buvo priimtas sprendimas pirkti būtent šį garso technikos aksesuarą? Na, tam buvo keletas priežasčių. Pirmoji - taip, atspėjote - noras kokybiškiau klausytis muzikos (už atspėjimą jums rašau 10 balų, prizo ateikite atsiimti į artimiausią mūsų internacionalinės kompanijos ofisa :P). Antroji priežastis - esu palyginti taikus žmogus (atkreipkite dėmesį - taikus, bet santykinai - kai sotus ir kai miegu dantimis į sieną), dėl to nenorėjau kelti papildomų nepatogumų kaimynams, tuo labiau kad gyvenu ilgalaikio svečio teisėmis. Dėl to reikėjo arba 1) klausytis muzikos tyliai, žaidimus irgi žaisti tyliai, arba 2) rinktis uždara garso sistemą, t.y. ausines. Tyliai žaidimus žaisti (ghm...) nelabai patogu, dėl to be didesnių svarstymų pasirinkau antrąjį variantą.

Ausinės pakuotėje

  Vau… (įspūdžiai liejasi per kraštus). Perėjus nuo elementarios (5 metų amžiaus) Creative Inspire sistemos garso kokybė įspūdinga net neatlikus jokio papildomo derinimo. Taigi derinimas kol kas palauks, kol mano melomaniški poreikiai pasieks naujus tolius. Praktiškai nesijaučia, jog ausinės uždėtos ant galvos, po ilgesnio laiko (3-4 valandų) gali pradėti jaustis šioks toks spaudimas ties apatine ausis dengiančių kaušelių dalimi, bet tai nėra didelė problema - ausinių pagalvėlės padengtos minkšta odine danga, kuri maloniai priglunda prie galvos. Vidinėje kaušelių dalyje yra pakankamai erdvės, kad ausys nebūtų prispaustos prie kietų paviršiaus dalių. Erdvinio garso įspūdis – tiesiog fantastiškas. Išorinio garso izoliacija nėra ideali, tačiau kas tokiomis sąlygomis idealu? Standartinės klaviatūros klavišų spaudymas girdisi tarsi tolimas aidas, kurį paprastai išgirdęs net neatkreiptum dėmesio, jog apskritai kažką išgirdai; žinoma, jis atrodo garsesnis, kai jokios muzikos neklausai. Toliau jau kiekvieno požiūris pagal jo individualius poreikius. 35 omų impedansas pakankamai mažas, kad standartinio ausinėms skirto audio išėjimo išduodamas signalas leistų pasiekti pakankamai didelį garsą net reikliausiems. Tiesą sakant, man net nekilo mintis išbandyti  maksimalią garso ribą - kad ir koks drąsus būčiau, apkursti nesinori :)

 

Ausinių garso rėžimo perjungimo mygtukai

   Iš išorės ausinių vaizdas gal šiek tiek nuvilia, nes iš pradžių tikėjausi tvirtesnės konstrukcijos, o iš išorės ausinės atrodo tarsi ištisinė plastmasė. Iš arčiau apžiūrėjus vaizdas geresnis – plastikinės dalys lengvos, neslegia galvos, galvos lankelis atrodo tarsi ten ir turėtų būti, konstrukcinių elementų paviršius lygus, o pati konstrukcija lanksti ir pakankamai tvirta. Kaip iš išorės tas lankelis atrodo kol kas neaišku, į veidrodį dar nežiūrėjau, tik kažko manau kad man tas visiškai vienodai. Tiems, kam jų išvaizda klausantis muzikos kelia įvairių psichologinių kompleksų, teks rinktis kitų gamintojų arba modelių ausines, pavyzdžiui, pigus ir gerokai paprastesnės konstrukcijos variantas yra to paties gamintojo (Sony) ausinės MDR-XD200, taip pat paprastesnės konstrukcijos ausinių variantų turi dauguma kitų gamintojų. Patarimas – užsidėję ausines perklausykit visus savo senuosius mėgiamus „gabalus“ (pageidautina bent 320kbps kokybė, jei įrašo formatas MP3) – išgirsite visa tai, ko iki šiol negirdėjot... Pavyzdžiui, jei manėt, kad melodija sugrota vos su 2-3 instrumentais, gali pasirodyti, kad jų ten buvo bent kelis kartus daugiau (jei žinoma atlikėjas turėjo tokios fantazijos instrumentų įvairovei).  Žinoma,  vertinant įrašo kokybę 320kbps nelygu 320kbps,  atkreipkite dėmesį ir į tai, iš kokio garso šaltinio įrašas  padarytas.

Ausinės rankoje

Koks būtų bendras įvertinimas? Sunku vienareikšmiškai teigti, ypač turint galvoje mano turtingą patirtį klausantis muzikos per ausines - pirmosios mano ausinės kainavo 20 litų, antrosios 10... Nusprendę įsigyti šį gaminį, turėsite atsisveikinti su dešimtį kartų didesne suma, t.y. maždaug (20+10)*10. Stabilaus galutinio įvertinimo pateikti negaliu, nes, iš esmės, neturiu šių ausinių su kuo palyginti. Norit palyginimo su mano ankstesnėmis ausinėmis? Taip, kokybės prieaugis nuo 0 iki 100 procentų, žinoma, tikrai atrodys įspūdingas įvertinimas. Visų, norinčių paremti mano tolimesnius individualius ausinių lyginamuosius vertinimus, laukiu išskėstomis rankomis :)

Kitas nuotraukas žiūrėkite Sony MDR-XD400 fotogalerijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: