Mokslininkai sukūrė duomenų vagystės iš atsispindinčių paviršių metodą  (3)

Kalifornijos universiteto mokslininkų komanda sugalvojo kaip galima vogti informaciją iš kompiuterių, pasitelkiant įrankius, labiau tinkančius šnipams nei hakeriams - jie pasinaudojo kameromis ir teleskopais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkams pavyko nuskaityti informaciją iš kompiuterio ekrano, kuri atsispindėjo ant tokių paprastų objektų kaip stiklas, arbatinukas ar net žmogaus akys. Be to, tyrėjai sukūrė specializuotą programinę įrangą, leidžiančią dešifruoti kompiuterio operatoriaus pirštų judėjimo per klaviatūrą vaizdo įrašą.

Šiai užduočiai atlikti buvo sukurta programinė įranga „Clear Shot“, kuri, išanalizavus pirštų darbą, konvertuoja šią informaciją į tekstą. Kol kas ji nėra tobula, kadangi tikslumas sudaro maždaug 40%. Vaizdo įrašas gali būti atliktas panaudojant paprastą WEB kamerą.

WEB kameros panaudojimas pastūmėjo mokslininkus panaudoti teleskopą, iš priedangos žiūrint į bet kokius daiktus, kuriuose gali atsispindėti ekranas - pradedant stiklais ir baigiant žmogaus akimi.

Pradžioje šis projektas tebuvo pokštu, tačiau vėliau peraugo į rimtą tyrimą.

Pavyzdžiui, nedidelis kaitinimo arbatinukas, stovintis šalia monitoriaus, sugebėjo atskleisti dokumentus, surinktus standartiniu 12 dydžio šriftu po to, kai iš penkių metrų atstumo į jį buvo nutaikytas teleskopas. Iš dešimties metrų atstumo galima nuskaityti 18 dydžio šriftą. O apsiginklavus brangesniu ir tobulesniu teleskopu, mokslininkams pavyko gauti tokios pačios kokybės teksto atvaizdus, tačiau jau iš 30 metrų atstumo.

Taigi panašu, kad sferišką blizgų paviršių turintys arbatinukai yra nauja informacinio saugumo grėsmė: kiti daiktai (šaukštai ar akiniai) ne taip gerai atspindi kompiuterio ekrane rodomą vaizdą.

Mokslininkai tęsia tyrimus šioje srityje ir jau tikina, kad netgi balta siena geba atspindėti įskaitomą ekrano atvaizdą, jeigu monitorius yra nutolęs ne daugiau kaip per 2 metrų atstumą nuo sienos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: