„Blu-ray“ gyvuos tik 5 metus?  (6)

Optinių HD laikmenų rinkoje dar visai neseniai įsitvirtinęs „Sony“ kompanijos tobulinamas „Blu-ray“ standartas laimėjo mūšį prieš „Toshiba“ sukurtą HD DVD technologiją. „Toshiba“, praradusi didžiuosius rėmėjus, tokius kaip „Wal-Mart“, atsisakė savo HD optinių laikmenų grotuvų gamybos. Visa tai jau istorija. Atrodo, kad „Blu-ray“ aljansui nėra jokių rimtų konkurentų HD vaizdo rinkoje, tačiau Pietų Korėjos kompanija „Samsung“ pranašauja greitą BD grotuvų „mirtį“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ir skelbdamas 2008 „Blu-ray“ metais, „Samsung“ padalinio Britanijoje vadovo A. Griffino nuomone, per artimiausius penkerius metus „Blu-ray“ išnyks iš optinių laikmenų rinkos. Jei ši prognozė neišsipildys per šį laikotarpį, tai greičiausiai „Blu-ray“ technologijos gyvavimo laikas neviršys vieno dešimtmečio. Kol kas „Blu-ray“ žengia pirmuosius savo žingsnius. „Sony“ populiarindama naujos kartos vaizdo grotuvus sumažins jų kainas, tobulins šios technologijos funkcionalumą, taip pat realizuos „BD-Live 2.0“ funkcijos palaikymą.

„Samsung“ kompanija neįvardija, kas pakeis „Blu-ray“, tačiau daugelio analitikų nuomone, tai bus paskutinis optinių laikmenų formatas. Optinių vaizdo įrašų technologiją turėtų pakeisti HD vaizdo perdavimas interneto tinklu. Pirmieji požymiai, jog televizijos sistemos dirba kartu su internetu, jau pastebimi. „Samsung“ yra pasiūliusi rinkai televizorių su galimybe prisijungti prie interneto tinklo, o daugelyje šalių sparti interneto prieiga leidžia jau dabar naudotis HD vaizdo tinkle technologija. Belieka įdiegti mokėjimo internetu už HD vaizdo medžiagą sistemą, reglamentuoti atsisiuntimą ir peržiūrą, o taip pat išspręsti didžiausią problemą – piratavimą. Tik tada didžiausios filmus platinančios studijos atsisakys optinių laikmenų ir „uždegs“ žalią šviesą visuotiniam jų produktų platinimui ir peržiūrai per internetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Remigijus Bukauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)