Radijo transliacijos internetu pagaliau išpopuliarėjo ir Lietuvoje  (8)

Internetas skverbiasi į mūsų gyvenimą kiekvieną dieną vis labiau ir labiau. Naujos technologijos leidžia ne tik susirasti reikiamą informaciją, tačiau ir stebėti TV programas, bei klausytis radijo stočių transliacijų tiesiog savo kompiuteryje ir netgi savo telefone.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažna radijo stotis, transliuojanti FM bangomis, jau kurį laiką siūlo savo radijo klausytojams eterio retransliaciją internetu. Pasirodo ši paslauga ištiesų populiari. Tokių radijo stočių pastangos suburti dar didesnį klausytojų ratą ne tik pasiteisino bet ir pranoko lūkesčius. Pastaruoju metu stebima tendencija, kad kiekvieną dieną Lietuvoje radijo internetu klausosi vis daugiau žmonių.

Stebėtina, kad iki šiol bene vienintelis didesnis pokytis buvo perėjimas iš AM į FM diapazoną ir stereotransliacijos. Ir tai per daugiau kaip 110 metų! Na, dar derėtų įtraukti RDS transliacijas (tai tekstas Jūsų automobilio imtuvo ekrane), tačiau naujovės jomis ir baigiasi ..?

Bet pažvelkime plačiau: nors radijas yra viena mažiausiai besikeičiančių komunikacijos priemonių, progresas ateina ir į radijo eterį. Prieš keletą mėnesių vienos užsienio naujienų agentūros išplatintais duomenimis, Didžiojoje Britanijoje dažna elektronikos parduotuvė apskritai nebeprekiauja tradiciniais FM radijo imtuvais, ant lentynų guli tik skaitmeniniai WiFi imtuvai. Jų veikimo principas yra genealiai paprastas - kiekvienas šių įranginių turi WiFi belaidę prieigą, imtuvas jungiasi į biuro ar Jūsų namų interneto tinklą ir stebėtinai gera kokybe atkuria pasirinktų radijo stočių transliacijas internetu. Šie radijo imtuvai dažnai komplektuojami ir su RJ-45 UTP jungtimi, todėl nėra būtinybės nuosavam bevieliui tinklui. Įmontuotas visiškai nesudėtingas procesorius suteikia galimybę prisijungti tiesiogiai prie radijo transliuotojų tarnybinių stočių. Šis sprendimas yra be galo perspektyvus, mat Jums nereikalingas FM ar AM radijo imtuvas, Jums nereikalingas net kompiuteris!

Telefonu pakalbinus Mičigano valstijos "Crysler" kompanijos atstovą spaudai, šis prasitarė, kad iki šiol į automobilius montuotus AM ir FM imtuvus dar šiame dešimtmetyje pakeis nauji. Tiesa, mums nepavyko išsiaiškiti kokia būtent technologija bus paremti naujieji radijo imtuvai, tačiau pašnekovas patikino, kad be jokių abejonių juose bus įdiegta galimybė klausytis internetu retransliuojamų radijo stočių. "Iki šiol AM imtuvus montavome daugiau del konservatyvumo nei paklausos, vis augantys mūsų klientų poreikiai verčia mus peržvelgti audio magnetolų, montuojamų į naujuosius automobilių modelių technines galimybes. Tam yra atskiras padalinys ir šią akimirką aš negaliu išsamiai pakomentuoti mūsų ateities planų." - kalbėjo "Crysler" atstovas.

Tiek Vakaruose, tiek Lietuvoje internetas po truputį ima keisti net labiausiai sustabarėjusius komunikacijos kanalus. Kai kurios radijo stotys pasitelkė internetą ne vien tiesioginiam eterio transliacijų atkartojimui bet ir auditorijos bendravimui su laidų dalyviais ar vedėjais IM žinutėmis, „gyvuose” pokalbių forumuose ir panašiai.

Ilgainiui radijas taps dar viena interaktyvaus ir socialaus pasaulinio tinklo dalimi. Specialistų teigimu, jau netolimoje ateityje internetinis radijas gali išstumti įprastines fm bangų transliacijas ir tapti populiariausiu radijo transliacijos būdu visame pasaulyje. XXI-ąjame amžiuje tai yra visiškai natūralu, nes dauguma žmonių ieško alternatyvų atgyvenusiems dalykams, neišimtis ir radijas. Atlikus radijo klausytojų apklausą paaiškėjo, kad 2007 metais radijo internetu klausėsi ~10,3% visų klausytojų. Tuo tarpu per pirmus 9 šių metų mėnesius radijo internetu klausėsi jau ~16,8% daugiau nei tuo pat metu praėjusiais metais.

Paklausus žmonių, kodėl jie renkasi radijo transliacijas internetu, o ne įprastą FM bangų transliaciją, atsakymų būta įvairių. Štai Andrius iš Kauno (32m) pasakojo, kad internete galima rasti didesnį muzikos stilių pasirinkimą. „- Internetinio radijo klausausi jau apie 3 metus. Jį atradau visai atsitiktinai, kai darbovietėje nebuvo įprastinio radijo imtuvo. Tuomet sužinojau, kad radijo galima klausytis internetu. Viena iš svarbiausių priežasčių kodėl internetinio radijo klausausi dar ir šiandien yra ta, jog čia galima surasti pačių įvairiausių muzikos stilių pagal skonį bei nuotaiką.“ - pasakojo Andrius. Kiti kalbinti žmonės džiaugėsi, kad radijo internetu galima klausyti ir užsienyje. Tai labai šaunus dalykas emigrantams, kurie ir išvykę gali girdėti kas vyksta jų gimtinėje.

Internete transliuojamos ne tik įprastinių FM radio stočių retransliacijos. Čia galime surasti ir nemažai radijo stočių kurios transliuojamos tik internetu. Lietuvoje taip pat yra nemažai įvairius muzikos stilius grojančių radijo stočių. Pasidomėjus paaiškėjo, kad šiuo metu populiariausia lietuviška internetinė radijo stotis yra „Lafesta“ (www.lafesta.lt). Tai pramoginė radijo stotis, grojanti įvairią muziką. Pakalbinus vieną iš radijo vadovų paaiškėjo, kad internete gyvenimas taip pat verda: „Mes transliacijas vykdome jau penktus metus ir matome aiškią klausytojų didėjimo tendenciją. Internetinis radijas idomus tuo, kad jį gali transliuoti bei jo klausytis bet kuriame pasaulio kampelyje. Mūsų stotyje dirba radijo laidų vedėjas gyvenantis Šiaurės Airijoje ir sėkmingai groja nuo pat radijo susikūrimo. Beje jaunus žmones, siekiančius įgauti patirties, žurnalistikos ar radijo laidų vedėjų srityje domina tai, kad mes suteikiame galimybę išbandyti jėgas prie radijo pulto visiems norintiems ir atitinkantiems tam tikrus minimalius reikalavimus. Daug kas galvoja kad internetinį radiją palaikyti yra paprasta, bet taip toli gražu nėra. Čia taip pat verda gyvenimas, atnaujinama muzika, kuriamos autorinės laidos bei plėtojamas visas projektas.“ - kalbėjo internetinio radijo „Lafesta“ programų direktorius Paulius Neciunskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Saulius Vilkelis
(6)
(0)
(6)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: