Mirtini ginklai: kartečė (Video)  (7)

Šiame sulėtintame video parodyta tanko šūvio karteče (angl. case-shot, canister-shot) naikinamoji galia. Šiuo atveju sviedinio gilzė užpildoma mažų metalo gabaliukų ir metalo drožlių mišiniu, kurie po šūvio išsiskleidžia į mirtį nešantį debesį. Būtent dėl plataus šūvio poveikio ruožo šis ginklas yra bene pats pavojingiausias pėstininkams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartečė - ganėtinai senas išradimas. Ši paprasta ir neįtikėtinai efektyvi technologija sėdavo chaosą priešakinėse priešo linijose nuo pat Napoleono karų, ir būdavo vienas pagrindinių ginklų antžeminiuose mūšiuose nuo pat 18-ojo amžiaus. Pirmą kartą terminas "kartečė" buvo panaudotas 1625 metais. Video iliustruoja tiek sviedinio sandarą, tiek veikimo principą. Cilindro formos sviedinio gilzė užpildoma geležiniais arba švininiais šratais, o metalo drožlės tarp šratų veikia kaip laikančioji medžiaga, neleidžianti šratams susidurti vienam su kitu šūvio metu. Iš esmės tokio tipo sviediniai tankus paverčia gigantiškais medžiokliniais šratiniais šautuvais.

Kartečės efektyvus ugnies nuotolis siekia tik apytiksliai 250-300 metrų, kadangi pavienių šratų aerodinaminės charakteristikos yra prastos. 20-ojo amžiaus pradžioje buvo pradėta naudoti modifikuota kartečės versija - šrapnelis. Šio tipo sviedinio užpildas likdavo korpuse tam tikrą nustatytą laiką, kol sviedinys nuskriedavo numatyta atstumą iki priešo. Tokiu būdu būdavo pagerinamos ginklo aerodinaminės savybės - jo efektyvaus veikimo nuotolis gali siekti 5-6 kilometrus. Nuskriejęs numatytą atstumą korpusas būdavo suardomas ir šratai paskleidžiami į išorę. Artimo puolimo atveju artileristai korpuso sprogdiklio vėlinimą galėdavo nustatyti lygų 0 sekundžių - tada šrapnelis veikdavo kaip paprasta kartečė.


 
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: