Pentagonas kuria „kosmolėktuvą“ kosminiam desantui  (14)

JAV Gynybos departamentas vykdo kosminių laivų, per 4 valandas į bet kurią planetos vietą galinčių pristatyti gerai ginkluotų jūrų pėstininkų desantą, kūrimo programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Pentagone surengtame slaptame pasitarime tokį kosminį laivą kodiniu pavadinimu „Hot Eagle“ projektuojantiems inžinieriams buvo liepta paruošti pirminius būsimojo „kosmolėktuvo“, kurį generolai norėtų matyti kylantį į kosmosą per artimiausius 11 metų, prototipo brėžinius, pranešė britų dienraštis „Sunday Times“.

Leidinio teigimu Pentagono planuotojus įkvėpė D. Britanijos verslininko Richardo Bransono finansuojamo privataus kosminio laivo „White Knight“ projekto techniniai pasiekimai. „White Knight“ vyriausiojo konstruktoriaus Burto Rutano teigimu šio kosminio laivo, kuris skraidins kosmoso turistus į maždaug 100 kilometrų aukštį virš Žemės, bandomieji skrydžiai prasidės jau kitais metais.

Praėjusią savaitę B. Rutanas, 2004 m. laimėjęs 10 mln. JAV dolerių prizą už pirmojo privataus kosminio laivo projektą, pritarė „Hot Eagle“ koncepcijai, kuri remiasi „White Knight“ technologija. Konstruktoriaus teigimu tai būsiąs „brangus būdas“ kariams desantuoti, tačiau „visiškai įmanomas“.

Pasak R. Bransonui priklausančios bendrovės „Virgin Galactic“, kuri finansuoja „White Knight“ programą, prezidentas W. Whitehornas pareiškė, kad tokie kosminiai laivai galėtų būti naudojami pirmosios pagalbos siuntoms į žemės drebėjimų ar kitų katastrofų vietas pristatyti. Jo teigimu tokiais laivais galėtų naudotis tarptautinės gelbėjimo tarnybos. Be to, manoma, kad į „White Knight“ panašūs „kosmolėktuvai“ galėtų būti naudojami civilinėje aviacijoje. Pavyzdžiui, keleivinis „White Knight“ modelis galėtų nuskraidinti keleivius iš Londono į Sidnėjų per 4 valandas.

Pentagono planuotojai „Hot Eagle“ įsivaizduoja kaip dviejų pakopų kosminį laivą, kuris būtų paleidžiamas nuo jį iškeliančio lėktuvo. Po to įsijungtų antrosios pakopos raketa, kuri kosminį laivą su 13 „kosmoso desantininkų“ įgula iškeltų į kosminę erdvę. Skriedamas maždaug 100 kilometrų aukštyje jis galėtų išvengti priešo radarų ir nepastebėtas nusileisti jo teritorijoje.

JAV jūrų pėstininkų korpusas pirmą kartą susidomėjo „kosmolėktuvo“ projektu 2002 m., kai Afganistano kalnuose žlugo Osamos bin Ladeno paieškos operacija. Tada buvo pradėta vadinamoji SUSTAIN (Small Unit Space Transport and Insertion) programa.

Tuo metu jūrų pėstininkų korpusui vadovavęs generolas Jamesas Mattisas sakė norįs, kad toks kosminis laivas pasiektų JAV kariuomenę iki 2019 m. Praėjusią savaitę JAV karinių oro pajėgų atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Markas Brownas patvirtino, kad NASA ir Pentagono atstovai surengė dviejų dienų pasitarimą dėl „Hot Eagle“ kūrimo planų.

Tačiau, pasak dienraščio, tokio laivo užsakovai neapsisprendžia, ar reikėtų kurti sąlyginai nesudėtingą „vienkartinį“ jo variantą, kurį „kosminiai desantininkai“ galėtų sunaikinti pasibaigus operacijai (juos pačius išgabentų JAV sraigtasparniai), ar kur kas sudėtingesnį, kuris galėtų parskraidinti karius į jų bazę.

Kai kurie projekto kritikai „kosmolaivą“ vadina Holivudo fantastinių filmų išraiška ar pernelyg brangiu Pentagono žaisliuku. Kiti abejoja smogiamąja vos 13 jūrų pėstininkų desanto jėga bei saugaus jų pristatymo į numatytą vietą galimybe.

Tačiau į atsargą išėjęs jūrų pėstininko korpuso pulkininkas Rooseveltas Lafontranas, šiuo metu dirbantis technologijų bendrovėje „Schafer Corporation“, pabrėžia, kad techninė pažanga yra labai sparti. „Jei SUSTAIN programa būtų veikusi 2002 metais, bin Ladenas jau būtų pagautas, ir istorija būtų pasikeitusi iš esmės“, - sakė jis „Sunday Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: