Britų karius nuo snaiperių saugos asmeniniai „garso radarai“  (9)

Irake ir Afganistane tarnaujančius D. Britanijos ir JAV kariškius netrukus nuo snaiperių pradės saugoti kišeniniai įrenginiai, per sekundės dalį nurodantys snaiperių pozicijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis D. Britanijos bendrovės „Qinetiq“ sukurtas akustinis įrenginys skirtas nešioti prisisegus prie uniformos. Jis žaibiškai apskaičiuoja, iš kurios pusės atidengta ugnis, ir elektroniniu balsu perspėja karį, kad šis galėtų saugiai pasirinkti priedangą ir atsišaudyti.

Didžioji dalis iš visų 301 Irake ir Afganistane žuvusių britų karių buvo nukauti panaudojus minas ir snaiperius, rašo „Daily Telegraph“.

„Jis saugos vaikinų gyvybes. Kai iškart žinai, iš kurios pusės šaudoma, galima išvengti sąmyšio ir greitai rasti priedangą“, - sakė „Qinetiq North America“ darbuotojas, vienas EARS (Early Attack Reaction System) kūrėjų Donas Steinmanas.

Pasak jo, šis įrenginys labai palengvina operacijų miestuose vykdymą. Pasigirdus šūviams visi iškart žino, už kurios automobilio ar pastato pusės reikia slėptis, kad galėtum apsisaugoti nuo kulkų ir atidengti atsakomąją ugnį.

Pranešama, kad apie 2500 svarų kainuojančiame įrenginyje naudojami 4 mikrofonai, GPS imtuvas ir galingas mikroprocesorius. Pasigirdus šūviui jis greičiau nei per dešimtadalį sekundės sintezuotu balsu ir vaizdu ekrane praneša apie snaiperio pozicijas. Prietaisas gali būti naudojamas ir iki 80 km/h greičiu važiuojančiose transporto priemonėse. „Garso radaro“ tikslumas ir veikimo nuotolis laikomas paslaptyje, tačiau, pasak D. Donas Steinmano, tai „gerokai pranoksta“ snaiperio galimybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: