Sukurtas mikroskopinis kraujagyslėmis plaukti galintis variklis  (11)

Australijos Monash Universiteto mokslininkai kuria mikroskopinius robotizuotus motorus, kurie galėtų keliauti žmogaus kraujo kanalais - kraujagyslėmis. Mažytis pjezoelektrinis variklis yra vos 250 mikrometrų pločio - maždaug 2.5 karto storesnis už žmogaus plauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Proteus" pavadinimas įtaisui suteiktas pagal 1966 metų fantastinio filmo  "Fantastic Voyage" povandeninio laivo, keliavusio žmogaus kraujagyslėmis, pavadinimą. Motorą galima injekuoti į kraują - patekęs į žmogaus organizmą ir tinkamais įrankiais aprūpintas elektromechanikos išradimas galėtų dar toliau pastūmėti minimaliai invazinius chirurgijos metodus. Nepaisant to, kad šio tipo chirurgija yra gerokai pranašesnė lyginant su tradiciniais "prapjovimo ir užsiuvimo" metodais, rizikai sumažinti erdvės dar yra, teigia mokslinių tyrimų komandos vadovas profesorius James'as Friend'as.

"Minimaliai invazinių operacijų metu ne visada pavyksta išvengti rimtų pažeidimų, o chirurgų veiksmus dažnai apriboja, pavyzdžiui, kateterio vamzdelio plotis, kuriuo rimesniais atvejais galima netgi nutraukti siauresnes arterijas", teigia profesorius. Mikromotoras galėtų gamenti mažas videokameras ir jutiklius ir galėtų pasiekti tas kūno dalis, kurių neįmanoma pasiekti naudojant įprastinius kateterius - pavyzdžiui, insulto pažeistas smegenų arterijas.

Plaukimo judesiui išgauti vibraciniam motoriui pritvirtinama speciali spiralinė uodega, kuri sukasi 1295 apsisukimų per minutę dažniu ir tarsi propeleris varo įtaisą į priekį - panašiai kaip spermatozoidai arba judriosios žiuželinės bakterijos. 

Kodėl pjezoelektriškumas?

Pjezoelektriškumas yra medžiagos gebėjimas generuoti elektrinį potencialą jas suspaudus mechaniškai. Šia savybe pasižymi kai kurių rūšių keraminės medžiagos. Net jei tiesiogiai nesate susidūrę su šiuo terminu, medžiagos yra naudojamos daugelyje buities įrenginių, pradedant kvarciniais laikrodžiais, baigiant dujinėmis viryklėmis. Pastaruoju metu jos naudojamos netgi dar radikalesniems tikslams, tokiems kaip žmogaus žingsnių energiją surenkantys batų kulnuose sumontuojami generatoriai arba eismo energiją surenkantys kelio dangoje montuojami generatoriai

Realių operacijų atveju profesorius Friend'as kartu su kolegomis šį būdą pasirinko dėl dviejų pagrindinių priežasčių: tokio tipo motorai gali būti pagaminti pakankamai mažų matmenų, kad galėtų tilpti į kraujagysles, ir tuo pačiu jo galios pakanka kraujo tėkmės jėgai įveikti.

Motorų prototipai jau sukurti, o mokslininkai dar bando patobulinti surinkimo proceso ir konstrukcijos aspektus. 

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (11)