Google Earth 5.0 naujovės: nuo povandeninio pasaulio iki Marso (Video)  (8)

Atnaujinta programa „Google Earth“ suteiks galimybę ne tik tyrinėti Žemės paviršių ar kosmoso platybes, bet ir pasinerti į vandenynų gelmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš pagrindinių programos atnaujinimų „Google Ocean“ išplečia skaitmeninį žemėlapį ir į jį įtraukia plačias vandenyno dugno ir giluminių lygumų juostas. Tiesa, vandenynai buvo ir ankstesnėse programos versijose, tačiau dabar bus galima pasinerti po dinaminiu vandens paviršiumi ir tirti trimates jūrų dugno vietoves.

Žemėlapyje taip pat yra 20 turinio sluoksnių, kuriuose pateikiama žymiausių mokslininkų, tyrinėtojų ir vandenynų tyrėjų surinkta informacija. „Google“ tikisi, jog šis programos patobulinimas ją dar labiau priartins prie tikslo aprėpti visą Žemės rutulį.

Naujos programinės įrangos pristatyme dalyvavęs Alas Gore`as teigė, jog naujos „Google Earth“ galimybės paverčia ją „magiška patirtimi“. „Dabar galima atidžiai tyrinėti ne tik norimą planetos paviršiaus vietą, bet ir pasinerti į vandenynų, dengiančių beveik tris ketvirtadalius mūsų planetos, gelmes, ir atrasti naujus stebuklus, kurie ankstesnėse versijose buvo neprieinami“, - teigė jis.

Vanduo dengia maždaug 70 proc. planetos paviršiaus, jame gyvena maždaug 80 proc. gyvų organizmų, tačiau tik 5 proc. jų yra ištirta. „Google Ocean“ leidžia lankytojams aplankyti kelias įdomesnes vietas, tarp kurių – povandeniniai vulkanai, taip pat peržiūrėti videoįrašus apie gyvenimą jūrose, sudužusius laivus, gauti informacijos apie populiariausias nardymo ir banglenčių sporto vietas.

Naujosios ypatybės buvo kuriamos glaudžiai bendradarbiaujant su okeanografe Sylvia Earle ir iš daugiau kaip 25 vandenynų tyrinėtojų sudaryta patariamąja taryba. Nacionalinės geografijos bendrijos tyrėja S. Earle teigė, kad naujieji programos bruožai padės atgaivinti mėlynąją planetą.

„Negaliu įsivaizduoti geresnio būdo, kaip skatinti susidomėjimą ir rūpestį mėlynąją planetos širdimi. Pirmą kartą visi – ir smalsūs vaikai, ir rimti tyrinėtojai – galės pamatyti pasaulį naujomis akimis“, - sakė ji.

Tačiau tai dar ne visi programos patobulinimai. Prie smagių naujos versijos staigmenų reiktų priskirti ir gerokai patobulintą trimatį Marso skyrių – jis tikrai patiks kosmoso mėgėjams ir tiems, kuriems tiesiog pabos tyrinėti gimtąją planetą.

Dar viena įdomi smulkmena – galimybė tyrinėti vietoves ne tik erdviniame mastelyje, bet ir laikiniame – tarkim, kaip atrodė dabar urbanizuotų miestų vietovės prieš kelis šimtus metų. Turbūt tokio pasaulio mes nelabai ir beįsivaizduojame.

Na ir paskutinis, bet labai naudingas atnaujinimas – atsirado galimybė kurti judėjimo po Google Earth scenarijus su komentarais. Kai pagalvoji, tai atrodytų gan paprasta geografinio pobūdžio programa tuoj virs į savotišką pasaulį, kuris įtrauks tyrinėtojus ne ką mažiau, nei populiarūs žaidimai. Na, bet viskas Google stiliumi – jei jau projektas vykęs, tai jo tobulinimui negailima nei resursų, nei idėjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: