Robotui "Asimo" kuriama valdymo smegenimis sąsaja (Video)  (6)

Viename fantastiniame apsakyme buvo aprašoma idėja, kad specialų šalmą užsidėjęs žmogus gali kontroliuoti armiją robotų. Ką gi, panašu, kad ši idėja priartėjo prie realybės. Kompanijos "Honda", ATR ir "Shimadzu" jau sukūrė valdymo smegenimis sąsajos prototipą, pritaikytą robotui "Asimo".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepatogiausias dalykas valdant armiją robotų yra tai, kad juos arba reikia automatizuoti, arba spaudyti ištisą mišką mygtukų. Humoras humoru, tačiau tokius mechanizmus kontroliuoti vien tik savo mintimis būtų išties patogu. Susidomėję tokia idėja, Japonijos kompanijos "Honda" mokslinių tyrimų instituto, kompanijų ATR ir "Shimadzu Corp." inžinieriai ir mokslininkai sukūrė galbūt pirmąjį roboto-humanoido valdymo mintimis įrenginio prototipą.

Įrenginys sutrumpintai vadinamas BMI ("Brain Machine Interface", lietuviškai "Smegenų ir mašinos sąsaja"). Veikimo principas paremtas elektroencefalografija , kuri naudojama silpnoms smegenyse etkančioms elektros srovėms matuoti, ir artimojo infraraudonajam diapazono spektroskopija (near-infrared spectroscopy), kuria matuojama smegenų kraujotaka. Apjungus šias dvi technologijas tyrinėtojams be jokių implantų pavyko pasiekti 90% tikslumo roboto valdymą.

Deja, kol kas vartotojas turi sėdėti prie gan didelės mintims skaityti skirto įrenginio dėžės ir ant galvos užsidėti šalmą primenantį smegenų zondą.


(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)