Elektrinei duonos skrudintuvei sukanka 100 metų  (1)

Šiemet sukanka šimtmetis, kai Frank'as Shailor'as ir kompanija "General Electric" 1909 metais užpatentavo D12. Išoriškai šis įrenginys daugumai tikriausiai asocijuosis su gaisro ir nudegimų pavojumi, tačiau iš tiesų tai yra pirmoji komerciškai sėkminga duonos skrudintuvė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kompanijos "General Electric" technikas Frank'as Shailor'as sugalvojo savo D12 skrudintuvę, parduotuvėse dar nebuvo prekiaujama pjaustyta duona - tokia naujovė atsirado tik praėjus dar 20 metų. Išradimas žmonėms padėdavo "atgaivinti" pradėjusią džiūti duoną. Kaip parodė istorija, tai buvo itin sėkminga idėja.

Duonos gabaliukai paprasčiausiai būdavo patalpinami tarp atvirų didelės varžos vielos strypų,  kuriais tekėdavo elektros srovė. Žinoma, tokia konstrukcija buvo pakankamai pavojinga, kadangi duoną reikėdavo apversti rankiniu būdu ir nuolat stebėti, kad abi pusės būtų vienodai apskrudusios. Žmonės savo pirštus taip deginosi gerą dešimtmetį, kol 1919 metais buvo sugalvota ir pagaminta pirmoji uždengta skrudintuvė, spyruokliniu mechanizmu "iššaunanti" duoną į viršų. Galiausiai gaminys buvo ištobulintas iki pirmosios pasaulyje automatinės elektrinės skrudintuvės "Toastmaster", kuri buvo pradėta gaminti 1926 metais.

1928 metais Otto Frederick'as Rohwedder'is išrado duonos pjaustymo mašiną - nuo tada skrudintuvės tapo būtinu kiekvienos šeimos virtuvės aksesuaru. Įrenginys pakeitė daug savo pavidalų - "reinkarnacijų" buvo tiek daug, kad Kettwig mieste Vokietijoje jiems yra skirtas visas muziejus, kuriame eksponuojamos beveik visos kada nors pagamintos skrudintuvės.

Duonos produktų gamyba užsiimančios kompanijos "Kingsmill" atstovas spaudai šį įvykį komentavo taip: "Duona yra viena esminių mūsų dietos komponenčių jau 6000 metų, o skrudinimas yra palyginti naujas išradimas. Įdomu tai, kad procesas beveik nesikeitė ištisą 100 metų - 1926-ųjų "Toastmaster" atrodo labai panašiai į šiandienines skrudintuves".

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)