Šiaurės Korėja atnaujina branduolinių ginklų kūrimo programą  (23)

Šiaurės Korėja pranešė pasitrauksianti iš šešiašalių branduolinio nusiginklavimo derybų bei atnaujinsianti savo atominių ginklų kūrimo programą, protestuodama prieš neigiamą JT reakciją į Pchenjano raketos paleidimą balandžio 5 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią audringą Šiaurės Korėjos reakciją sukėlė JT Saugumo Tarybos vienbalsiai patvirtintas pareiškimas, smerkiantis Pchenjano sprendimas balandžio 5 dieną paleisti tolimojo nuotolio raketą. Apie sėkmingą raketos nešėjos startą ir tarptautinę reakciją mes jau rašėme šiame straipsnyje. Kaip ir po starto, taip ir dabar Pchenjanas skelbia, kad raketa į kosmosą iškėlė ryšių palydovą. Bėda tame, jog Japonija jau anksčiau tvirtino, jog krovinys orbitos nepasiekė, o dabar tokios pozicijos laikosi ir Jungtinės Valstijos bei jų sąjungininkai – tiesiog orbitoje iki šiol prietaisai neaptiko jokio korėjiečių palydovo. Natūralu, jog kyla abejonių ar apskritai toks palydovas egzistavo – galbūt visa ši akcija tebuvo Šiaurės Korėjos siekis išbandyti tolimojo nuotolio balistinę raketą.

Nestabilaus režimo komunistinė valstybė, ne tik turinti branduolinį ginklą, bet ir tolimojo nuotolio raketas nešėjas – mažų mažiausiai pageidautinas kaimynas ne tik JAV sąjungininkei Pietų Korėjai ar Japonijai, bet turbūt Rusijai bei Kinijai. Tuo būtų galima paaiškinti vieningą JT Saugumo Tarybos vienbalsį pareiškimą, kuriame nurodoma, jog raketos paleidimas pažeidžia JT rezoliuciją, priimtą po 2006 metais Šiaurės Korėjos atliktų raketų ir branduolinių ginklų bandymo.

Dėl to saugumo Taryba nutarė sugriežtinti sankcijas prieš komunistinį režimą, numatytas JT 1718-oje rezoliucijoje, tačiau kurios iki šiol nebuvo taikomos, tikintis pasiekti pažangos derybose dėl branduolinio nusiginklavimo.

Natūralu, jog Šiaurės Korėja į tai sureagavo labai audringai – buvo priimtas sprendimas atnaujinti branduolinio ginklo kūrimo programą ir iš valstybės išsiųsti visus Tarptautinės branduolinės energetikos agentūros (TATENA) inspektorius. „Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika (KLDR) šiandien informavo Jongbjono gamykloje esančius TATENA inspektorius, kad ji nedelsiant nutrauks bet kokį bendradarbiavimą su TATENA, - sakoma agentūros atstovo Marco Vidricaireo (Marko Vidrikero) pranešime. – Ji paprašė išmontuoti visą stebėjimo įrangą, o vėliau TATENA inspektoriams nebebus leidžiama patekti į gamyklą.“

Komunistinė šalis „stiprins savo branduolinį arsenalą gynybai bet kokiomis priemonėmis“, sakoma Šiaurės Korėjos URM pranešime, kurį citavo Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). „Imsimės žingsnių, kad atkurtume sustabdytus branduolinius objektus... ir perdirbsime panaudotus kuro strypus iš eksperimentinių branduolinių reaktorių“, – nurodoma pranešime. Pagal 2007 metų šešiašalį susitarimą Pchenjanas buvo sustabdęs gamyklas Jongbjone, kuriose buvo gaminamas branduoliniams ginklams tinkamas plutonis. Panašu, jog bus atnaujintas visų gamyklų darbas ir jos toliau vykdys panaudoto branduolinio kuro perdirbimą.

Taigi, Tolimuosiuose Rytuose įtampa ir toliau auga. Problemų būtų žymiai mažiau, jei visos branduolinį kurą išgaunančios valstybės imtų naudoti Izraelio išradimą, leidžiantį šį kurą modifikuoti taip, kad jis būtų nepritaikomas branduolinio ginklo kūrimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)