Naujasis snaiperių ginklas leis taikliai šaudyti 1,6km atstumu  (14)

Praėjusį savaitgalį jūrų laivyno snaiperiai prie Somalio krantų taiklia ugnimi pasitiko įkaitą užgrobusius piratus. Kariškiams pasisekė, nes grobikai per daug patikliai leido savo valtį tempti artyn link laivo. Ateityje piratai nebus tokie naivūs, tačiau jau įsibėgėja Pentagono inicijuotas super-didelio nuotolio snaiperiams skirto šautuvo EXACTO kūrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypač užslaptinta  EXACTO (EXtreme ACcuracy Tasked Ordnance) programa prasidėjo prieš metus - tada JAV karinės mokslinių tyrimų organizacijos DARPA mokslininkai atskleidė, kad jie planuoja sukurti naujos kartos šaunamąjį ginklą."Galimybė tiksliau ir didesniu atstumu pataikyti į taikinį ypač padidintų JAV karinį potencialą. Panaudojus aktyviai valdomas kulkas sudaroma galimybė įveikti aplinkos poveikius, tokius kaip skersvėjai ar pakitęs oro tankis", teigia DARPA atstovas.

Naujasis .50 kalibro šautuvas turės patobulintą optinį taikiklį; kulkos turės briauninius ir sūkio stabilizatorius caliber, projektuojant jų konstrukciją pritaikyti oro tėkmės ir skrydžio kontrolės metodai ir kitos technologijos. Kitaip tariant, naujosios kulkos seve nukreips link taikinio modifikuodamos savo formą. Šautuvas svers ne daugiau nei bendras dabartinio snaiperiams skirtas M107 (apie 25kg kartu su visa papildoma įranga, įskaitant amuniciją, trikojį, optinį taikiklį ir skaičiavimams skirtas priemones). Praėjusių metų lapkritį DARPA pirmiesiems naujo ginklo kūrimo etapams skyrė 12,3 milijonų dolerių - kompanijai "Lockheed Martin" ir 9,5  milijonų dolerių - kompanijai "Teledyne Scientific & Imaging".  Jei techninės kliūtys bus įveiktos kaip planuojama, darbai turėtų būti baigti 2015 metais.

DARPA atstovų tvirtinimu, gerokai patobulintas šautuvas yra reikalingas, kadangi kasmetinis snaiperių poreikis pastaruoju metu išaugo nuo 250 iki 800. Šauliams išugdyti reikalingas laikas ir nemaži finansai, todėl įdiegus naujas technologijas tikimasi šį procesą paspartinti. Dabartiniai snaiperių ginklai gali be problemų pataikyti į 2000m atstumu važiuojantį sunkvežimį, tačiau norint pataikyti į žmogaus dydžio taikinį kyla didesnių problemų. Dabartinis rekordas yra pataikymas 2430m atstumu ir jis priklauso Kanados armijos kapralui Rob'ui Furlong'ui, kuris šiuo šūviu nukovė Talibano smogiką Shah-i-kot slėnyje Afganistane operacijos "Anakonda" metu, 2002 metų kovą. Tačiau patys snaiperiai pripažįsta, kad pataikyti daugiau kaip 800m atstumu yra labai sudėtinga. EXACTO kuriantys inžinieriai užsimena, kad naujas ginklas efektyvios ugnies atstumą turėtų padvigubinti.

(11)
(1)
(7)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: