JAV kuriama avalynė su inercinės navigacijos mikro sistema  (3)

Amerikos mokslininkai gavo Pentagono užsakymą sukurti ypač tikslų inercinį navigacinį įrenginį, kurį galima įmontuoti į karinės avalinės kulną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Micro Inertial Navigation Technology (MINT) projekte dalyvauja Masačiusetso kompanija „Intersense“ ir Vakarų Universitetas (Klivlendas, Ohajo valstija, JAV). Projektą kuruoja „DARPA“ – Amerikos karo technikos biuras.

Šiuolaikiniai navigaciniai įrenginiai, veikiantys GPS pagrindu, gauna informaciją iš palydovų, tačiau kartais tam trukdo įvairios kliūtys. Patalpose, o ypač po žeme arba vandenių palydovinė navigacija veikia gana prastai.

Kitas trūkumas – netikslumas. Šiuolaikinės GPS sistemos turi 5-10 metrų paklaidą. Tai nėra problema kai jus norite sužinoti gatvę, kurioje esate, tačiau karinėms nutaikymo sistemoms tokia paklaida neleistina. Todėl „protingos“ bombos ir raketos šiandien turi lazerinius taikiklius arba GPS sistemas su inercinės navigacijos galimybėmis.

Yra galimybės padidinti GPS tikslumą iki vieno metro - greitai naujų technologijų, o taip pat palydovinės navigacijos sistemos „Galileo Euro“ dėka, tai bus padaryta. Bet ji vis tiek tinkamai neveiks patalpose, po žeme ir t. t.

Be to, dėl GPS palydovų senėjimo ir stringančio jų atnaujinimo, pozicionavimo tikslumas dar labiau mažės.

Visa tai paskatino „DARPA“ ieškoti naujų tikslios pozicionavimo sistemos būdų. Vienas jų - sukurti įrenginį, kuris būtų neatsiejamai susijęs su kareiviu ir išlaikytų pakankamai stabilią poziciją. Tad nuspręsta, jog naudojant inercinės navigacijos įrenginį, geriausia jį patalpinti kulne, nes pėda nesisuka aplink savo ašį, nesilanksto ir nesisukioja į šalis. Be to, ženklią laiko dalį ji praleidžia ant žemės. Štai kodėl įrenginys turi būti toks mažas, kad tilptų kulne.

Kompanija „Intersense“ jau sukūrė tinkamą technologiją „NavShoe“ pavadinimu skirtą gaisrininkams ir gelbėtojams tam atvejui, jei jie pasiklystų gelbėjimo darbų metų. Tačiau pastaroji sistema nepasižymi tikslumu, tad kariškiams nėra labai tinkama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: