Šiaurės Korėja perspėja apie galimą karinį atsaką Seului (Video)  (23)

Šiaurės Korėja, kuri nuo pirmadienio išbandė branduolinį užtaisą ir keletą raketų, paleido dar vieną raketą, trečiadienį pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja naktį iš antradienio į trečiadienį paleido artimojo nuotolio raketą į Japonijos jūrą, „Yonhap“ citavo vieną Seulo vyriausybės šaltinį. „Žvalgybos tarnybos dabar atidžiai stebi padėtį“, – nurodė šaltinis.

Šiaurės Korėja po prieš dvi dienas atlikto atominio užtaiso bandymo iš viso paleido penkias artimojo nuotolio raketas, trečiadienį nurodė Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Pasak ministerijos, Pchenjanas pirmadienį paleido dvi raketas, o ne tris, kaip buvo nurodoma ankstesniuose pranešimuose. Antradienį komunistinė šalis išbandė tris raketas. Gynybos ministerija anksčiau buvo atsisakiusi patvirtinti žiniasklaidos pranešimus apie Šiaurės Korėjos raketų bandymus.

Visos išbandytos raketos, buvo paleistos iš komunistinės šalies rytinės pakrantės, gali nuskrieti apie 130 kilometrų.

Perspėjo apie galimą karinį atsaką Seului

Šiaurės Korėja trečiadienį perspėjo apie galimą karinį atsaką į Seulo sprendimą prisijungti prie masinio naikinimo ginklų neplatinimo programos ir pareiškė, kad jos nebesaisto 1953 metų paliaubų sutartis, užbaigusi Korėjos karą.

Kariškių pranešime, kurį citavo Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida, nurodoma, kad Pchenjanas nebegali užtikrinti saugios laivybos prie komunistinės šalies vakarinių krantų.

Šis pareiškimas patvirtino Pchenjano poziciją, kad Pietų Korėjos sprendimas tapti visateise Platinimo saugumo iniciatyvos (Proliferation Security Initiative, PSI) nare prilygsta karo paskelbimui.

„Bet kokie menkiausi priešiški veiksmai prieš mūsų respubliką, tarp jų mūsų taikių laivų sustabdymas ir apieškojimas... sulauks nedelsiamo ir galingo atsakomojo karinio smūgio“, – sakoma pranešime.

„Mūsų kariuomenė nebebus saistoma paliaubų sutarties, nes dabartinė JAV vadovybė... įtraukė (Pietų Korėjos) marionetes į PSI“, – nurodoma Šiaurės Korėjos kariuomenės atstovo pranešime.

Šis dokumentas buvo paskelbtas iš pasienio kaimo Panmundžomo, kuriame 1953 metais buvo pasirašytos Korėjos karo paliaubos.

Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad Šiaurės Korėja atnaujino Jongbjono branduolinio reaktoriaus veiklą. Pranešama, kad iš reaktoriaus matyti besiveržiantys garai, taip pat padidėjo krovininių automobilių judėjimas aplink jėgainę, skalbia naujienų portalas newsru.com. Pchenjanas anksčiau grasino atnaujinti veiklą reaktoriaus, kuris gamina branduoliniams ginklams tinkamą plutonį.

Šiuo metu Šiaurės Korėja turi apie 30 kg plutonio, jei reaktorius veiks visu pajėgumu, iki metų pabaigos jis galėtų pagaminti dar iki 8 kg plutonio.

Rusija ėmėsi prevencinių priemonių tam atvejui, jeigu įvyktų karinis Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos konfliktas. Kaip naujienų agentūrai „Interfaks“ teigė šaltinis Rusijos gynybos struktūrose, prevencinės priemonės įgyvendinamos įvairiose srityse – stiprinama radiolokacinė kontrolė, sustiprinta parengtis vidaus struktūrose.

Tiesa, šaltinis pabrėžė, kad priemonės yra grynai prevencinės, ruošiamasi visiems įmanomiems variantams. Teigiama, kad to griebėsi visos netoli Šiaurės Korėjos esančios šalys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)