JAV „skraidantis lazeris“ sėkmingai sunaikino antžeminį taikinį (Video)  (17)

JAV karinės oro pajėgos pirmą kartą „skraidančiu lazeriu“ sunaikino taktinį antžeminį taikinį, pranešė korporacija „Boeing“. Tai buvo pirmasis modifikuotame transportiniame lėktuve „C-130 Hercules“ įrengtos „Advanced Tactical Laser“ (ATL) kovinės sistemos, naudojančios didelės galios cheminį lazerį, bandymas sunaikinti antžeminį taktinį taikinį, teigiama bendrovės pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio 30 dieną iš Kirtlando karinių oro pajėgų bazės N. Meksikos valstijoje pakilęs lėktuvas C-130H, skrisdamas virš White Sands raketų bandymų poligono, aptiko nurodytą taikinį – nejudančią karinę transporto priemonę. „Advanced Tactical Laser“ sistema nutaikė į taktinį taikinį lazerio spindulį ir jį sunaikino.

„Šis pasiekimas demonstruoja, kad kryptinės energijos ginklai pakeis šiuolaikinio karo veiksmų pobūdį ir padės išsaugoti žmonių gyvybes, nes, ultrapreciziškai nutaikyti ir veikiantys šviesos greičiu, nepaprastai sumažins perteklinę žalą“, - pareiškė „Boeing Missile Defense Systems“ viceprezidentas Gregas Hyslopas.

Pasak „Boeing“ atstovų, „skraidantis lazeris“ sėkmingai sunaikino taktinį antžeminį taikinį tepraėjus 3 mėnesiams po pirmojo „Advanced Tactical Laser“ bandymo nukreipti lazerio spindulį į taikinius žemėje.

„Svarbiausia išvada – ATL sistema veikia, ir veikia gerai, - „Boeing“ pranešime cituojamas bendrovės Priešraketinės gynybos programos kryptinės energijos sistemų padalinio vadovas Gary Fitzmire‘as. – Visi jos komponentai – didelės energijos cheminis lazeris, spindulio kontrolės sistema ir kovos veiksmų valdymo modulis – veikia kaip integruota ginklų sistema, efektyviai nukreipianti lazerio energiją į antžeminius taikinius“.

Pranešama, kad „Boeing“ ir JAV karinės oro pajėgos ketina tęsti „Advanced Tactical Laser“ bandymų programą ir patvirtinti šio ginklo naudojimo tinkamumą realiomis mūšio sąlygomis.

Apie aviacijai skirto kovinio lazerio kūrimo programą rugpjūčio pabaigoje pranešė ir Rusijos atstovai. Naujienų agentūros „Interfax“ pranešime buvo cituojamas Rusijos Inžinerinių mokslų akademijos patarėjas Jurijus Zaicevas, kuris patvirtino, kad šios šalies mokslininkai taip pat kuria aviacinį lazerį. Jis priminė, kad pirmoji mobilioji „lazerinė patranka“ buvusioje Sovietų Sąjungoje buvo sukurta dar 1972 m. Pasak J. Zaicevo, ji „visai sėkmingai“ naikino taikinius ore.

JAV Gynybos departamentas taip pat vykdo ir priešo balistinėms raketoms naikinti skirto lazerinio ginklo „Airborne Laser“ programą. Apie ją pasakojama šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: