3D atkeliauja į televiziją  (7)

Tikimasi, kad jau kitais metais trimačiu vaizdu bus galima mėgautis ne tik kino teatre, bet ir namuose, sėdint priešais televizorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijos „Sony“ ir „Panasonic“ teigia 3D televizijos sistemas išleisiančios 2010 metais, „Mitsubishi“ ir JVC taip pat teigia kuriančios panašius produktus, praneša CNN.

Trijų dimensijų vaizdas „galiausiai pavers televiziją realia“, teigia vykdantysis „Panasonic“ viceprezidentas Robertas Perry. „Jūs būsite joje. Tai naujos ribos“, – pridūrė jis.

Anot R. Perry, perėjimas prie 3D televizijos prilygsta perėjimui nuo juodai balto prie spalvoto vaizdo ir nuo standartinio prie didelės raiškos vaizdo.

Pramogų ir sporto tinklas ESPN („Entertainment and Sports Programming Network“) jau daro bandomuosius 3D sporto įvykių įrašus, naudodami du lęšių komplektus turinčias kameras, kurios tiesioginių 3D transliacijų metu padeda sukurti pojūtį, jog futbolininkas iššoka iš televizoriaus ekrano.

Nors televizorių gamintojai dar neatskleidė detalių, tikimasi, jog 3D televizijos, kuriai reikia naujo televizoriaus, transliavimo įrangos ir 3D akinių, kaina nebus smarkiai didesnė nei kai kurių dabar rinkoje siūlomų didelės raiškos televizijų.

Tačiau skeptikai teigia, kad 3D dar per anksti perkelti į namų televizorius. Nerimaujama, jog 3D transliacijos, kurioms reikia dvigubai daugiau duomenų, labai sumažins televizijos pralaidumą. O kiti nerimauja, jog 3D akinių ir grafikos kelias į amerikiečių svetaines nebus be kliūčių.

Žurnalo „HDTV Magazine“ leidėjas Shane`as Sturgeonas teigė, jog nuo kai kurių akinių žmonėms ims skaudėti galvas, o tai atgrasins juos nuo naujosios technologijos.

„Iš to, ką mačiau, daugelis gamintojų tikslo dar nepasiekė“, – teigė jis, kalbėdamas apie 3D televizijos technologiją.

Visa 3D technologija remiasi mintimi, jog atskyrus vaizdus, kurie matomi dešiniąja ir kairiąja akimi, žmogaus smegenys juos sujungia ir sukuria trečiosios dimensijos iliuziją.

Tačiau televizijų gamintojai tai naudoja įvairiais būdais. „Panasonic“ ir „Sony“ šiam efektui naudoja „aktyviuosius akinius“ ir didelius vaizdo atnaujinimo dažnius turinčius televizorius.

Du vaizdai, vienas kurių skirtas dešiniajai akiai, o kitas – kairei, greitai kaitaliojasi televizoriaus ekrane. Naudojant lęšių užsklandas, 3D akiniai maino žiūrovo regėjimą nuo kairiosios akies į dešinę tuo pačiu dažniu. Televizorius sujungiamas su akiniais naudojant jutiklį, įtaisytą tarp akinių lęšių.

„Tai kaip mažosios pakeliamosios žaliuzės: atsidaro užsidaro“, – apie akinius pasakojo „Sony“ vadybininkas Johnas Wyckoffas.

Viskas vyksta taip greitai, jog tai priverčia smegenis sulieti vaizdus ir sukuria 3 dimensijų vaizdą, sakė jis. Tačiau nukreipus žvilgsnį nuo televizoriaus, galima pamatyti, kaip lęšiai užsidarinėja ir atsidarinėja, o tai kai kuriuos žmones erzina.

Per naujos kartos televizorius bus galima žiūrėti 2D ir 3D programas, žaisti 3D vaizdo žaidimus.

Anot Sh. Sturgeono, JVC kuriama 3D technologija skiriasi nuo tos, kurią vysto „Sony“ ir „Panasonic“. JVC naudoja akinius su poliarizuotais stiklais, kurie atskiria kaire ir dešine akimis matomą vaizdą, o be to, tai daug maloniau žiūrovui.

Tačiau 3D televiziją žiūrėti norinčiam žmogui reikės ne tik akinių, bet ir kažko, ką galima su jais žiūrėti. Siekis rodyti gyvas televizijos transliacijas 3D formatu pareikalaus didžiulės transliacijos įrangos transformacijos.

„Panasonic“ atstovo R. Perry teigimu, per 5–10 metų 3D televizoriai bus daugelio žmonių namuose. O po 10–15 metų tikimasi sukurti technologiją, leisiančią 3D televiziją žiūrėti be specialių akinių.

Kompanijos „Digital Projection“, įrenginėjančios 3D namų kino teatrus, atstovo spaudai Michaelo Bridwello teigimu, 3D yra didžiausia technologija, artimiausioje ateityje atkeliausianti į televiziją ir namų kiną.

„Na, bent jau kol neprieisime iki hologramų“, – teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: