Melagius bus galima pažinti pagal rašyseną  (10)

Rodos, po kiek laiko bus galima pamiršti poligrafus – melo detektorius ar kitas brangias ir nelabai patikimas priemones, padedančias nustatyti, meluoja žmogus ar ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo, atlikto Haifos universiteto (Izraelis) mokslininkų, išvada – žmogaus rašysenos analizė gali būti vienas iš geriausių būdų aptikti, ar žmogus meluoja. Tyrėjai teigia, kad šis būdas turi būti patikimesnis ir už poligrafus, registruojančius žmogaus nervų elektrinius signalus, ir balso analizę, akies judesius ar kūno kalbą.

Pagrindinis naujosios sistemos elementas – naujai kuriama programinė įranga, pavadinta ComPET (Computerized Penmanship Evaluation Tool), veikianti planšetiniame kompiuteryje su liečiamuoju ekranu, bei bevielis rašiklis su jautriu slėgio davikliu plunksnos vietoje.

Testuojant šią sistemą, buvo atrasta, kad rašant melagingą informaciją, nors rašymo greitis nepakinta, plunksna spaudžiama labiau, brūkšniai rašomi kiek ilgesni, o raidės – didesnės. Šie pokyčiai nėra matomi plika akimi, tačiau užfiksuojami, analizuojant rašyseną programine įranga.

Mokslininkai mano, kad tai nutinka todėl, kad, rašant melagystes, smegenys turi dirbti intensyviau, ir tai nežymiai keičia rašysenos stilių.

Nors dar reikalingi išsamūs šio metodo tyrimai, manoma, kad jis labai tiktų draudimo įmonėms, bankams, išduodantiems paskolas, priimant į svarbias pareigas, kur galėtų būti naudojamas ir kartu su kitomis tikrinimo priemonėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)