Pokalbių robotas Grokas. „Mėgsta sarkazmą“ ir į klausimus atsakinės su „trupučiu humoro“  ()

Elonas Muskas savo socialiniame tinkle „X“ (anksčiau „Twitter“), paleido dirbtinio intelekto pokalbių robotą Groką – tačiau kol kas jis prieinamas tik atrinktiems naudotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kai kuriais svarbiais aspektais jis yra geriausias, koks tik šiuo metu egzistuoja“, – prieš paleisdamas šį DI sprendimą, sakė verslininkas.

E. Muskas gyrėsi, kad Grokas „mėgsta sarkazmą“ ir į klausimus atsakinės su „trupučiu humoro“.

Tačiau pirmieji požymiai rodo, kad pokalbių robotas susiduria su problemomis, būdingomis ir kitoms dirbtinio intelekto priemonėms.

Kiti modeliai atsisako atsakyti į kai kuriuos klausimus – pavyzdžiui, teikti patarimus baudžiamosiose bylose. Tačiau E. Muskas sakė, kad Grokas atsakys į „pikantiškus klausimus, kuriuos atmeta dauguma kitų dirbtinio intelekto sistemų“.

Per naujojo įrankio demonstraciją, kurią paskelbė P. Muskas, Groko buvo paprašyta žingsnis po žingsnio pateikti kokaino gamybos procesą.

Jis atsakė: „Palaukite akimirką, kol išsitrauksiu receptą... nes aš tikrai jums padėsiu“ – ir padiktavo apibendrintą, o ne naudingą informaciją kartu su sarkastiškais pasiūlymais, prieš įspėdamas nesiimti šios idėjos.

Pokalbių robotas linksmai kalbėjo apie kriptovaliutų verslininko Samo Bankmano-Friedo teismo procesą – tačiau klaidingai teigė, kad prisiekusiesiems prireikė aštuonių valandų, kad paskelbtų kaltę patvirtinantį nuosprendį (iš tiesų jie jį paskelbė greičiau nei per penkias valandas).

Generatyvinės dirbtinio intelekto priemonės – tokios kaip Grokas – plačiai kritikuojamos už tai, kad sukuria daug klaidų, nors jų rašymo stilius skamba labai įtikinamai.

„Grok xAI“ – tai atskira įmonė, tačiau glaudžiai susijusi su kitomis E. Musko įmonėmis „X“ ir elektromobilių bendrove „Tesla“. Kaip skelbiama, jos komandą sudaro talentai iš kitų dirbtinio intelekto tyrimų įmonių.

Anksčiau šiais metais E. Muskas sakė norintis, kad jo dirbtinio intelekto versija būtų „maksimaliai tiesos ieškantis dirbtinis intelektas, bandantis suprasti Visatos prigimtį“.

 

E. Muskas teigė, kad pagrindinis Groko privalumas bus tas, kad jis turi prieigą prie naujausios informacijos iš „X“ platformos, o tai jį skiria nuo kai kurių konkurentų versijų.

Šiuo metu Grokas yra bandomojo – arba „beta“ – formato, bet vėliau bus prieinamas mokantiems „X“ abonentams. Sekmadienį vėlai vakare E. Muskas sakė, kad pokalbių robotas bus „integruotas į „X“ programėlę ir bus prieinamas kaip atskira programėlė“.

Praėjusią savaitę Jungtinėje Karalystėje vykusiame dirbtinio intelekto aukščiausiojo lygio susitikime E. Muskas pripažino, kad dirbtinio intelekto kūrimas kelia pavojų.

Tačiau jis taip pat yra ilgametis šios technologijos gynėjas. Jis buvo vienas iš įmonės „OpenAI“, sukūrusios „ChatGPT“, įkūrėjų. „Microsoft“ investavo į „OpenAI“, kad įrankis būtų prieinamas jos platformoje.

Nuo to laiko „Google“ pristatė savo konkurentą dirbtinio intelekto modelį Bardą, o „Meta“ – Llamą. Įrankiai sukurti taip, kad naudotųsi anksčiau surinkta informacija ir generuotų tekstinius atsakymus, kurie skamba taip, tarsi juos būtų parašęs žmogus.

 

Grok – tai mokslinės fantastikos rašytojo Roberto A. Heinleino 1961 m. romane „Stranger in a Strange Land“ sukurtas terminas. Romane „grokinti“ reiškė „giliai įsijausti į kitus“.

Tačiau „xAI“ teigė, kad Grokas buvo sukurtas pagal Douglaso Adamso knygą „Hitchhiker's Guide to the Galaxy“ (liet. „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“).

„xAI“ teigimu, Grokas yra „skirtas atsakyti į beveik bet kokius klausimus, o kas kur kas sunkiau – net ir pasiūlyti, kokius klausimus užduoti“.

Kūrėjai pridūrė, kad Grokas yra „labai ankstyvas beta produktas – geriausia, ką galėjome padaryti po dviejų mėnesių mokymų“.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()