Kaip išmanieji laikrodžiai aptinka pulsą dešroje (Video)  ()

Internete reguliariai skelbiami įdomūs atvejai su širdies ritmo monitoriais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete reguliariai skelbiami įdomūs atvejai su širdies ritmo monitoriais ir kitomis kūno stebėjimo priemonėmis. Prietaisai netgi aptinka negyvų daiktų, pavyzdžiui, dešros, širdies plakimą. Kodėl tai vyksta?

Kaip išmanieji laikrodžiai nuskaito pulsą?

Tokių dalykėlių veikimas pagrįstas šviesos diodais, skleidžiančiais tam tikro bangos ilgio šviesą, taip pat vienu fotodiodu. Šis paprasčiausias derinys veikia taip: šviesos diodai skleidžia šviesos impulsus. Jie praeina per odą, dalis išsisklaido ir absorbuojama. Likusi šviesa atsispindi nuo kaulo ir grįžta į fotodiodą.

Kaip tai padeda nustatyti pulsą? Labai paprasta. Kraujagyslėse nėra pastovaus kraujo tūrio. Kai širdis susitraukia, pumpuojamas kraujas, padidėja slėgis kraujagyslėse, o atsipalaidavus širdies raumeniui, atsitinka priešingai ir dėl to kraujagyslės susiaurėja. Taip susidaro pulso bangos. Būtent jos rodomos įvairiuose grafikuose, gautuose atliekant instrumentinę diagnostiką ligoninėje.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“)
7499 2

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

Metodas turi savo pavadinimą – PPG. Su numatytais nustatymais jis naudojamas visuose tokiuose įrenginiuose. Naudodamiesi PPG galite sužinoti ne tik savo pulsą, bet ir daugybę kitų rodiklių: kraujospūdį, deguonies kiekį kraujyje, kvėpavimo dažnį.

Tuo pačiu metu tokių prietaisų matavimų paklaida yra minimali. Naujausi žinomų prekių ženklų modeliai gali nukrypti nuo realių rodiklių ne daugiau kaip 2,7%. Su pigiais išmaniaisiais laikrodžiais situacija kiek prastesnė, tada paklaida gali siekti 7-10%.

 

Dešra, jau išvirta, neturi nieko bendra su gyvais organizmais. Bet kodėl širdies ritmo monitorius nustato jos širdies plakimą?

Pagal anksčiau aprašytą principą tampa aišku, kad prietaisas veikia impulsiniu režimu. Bet kuris toks prietaisėlis analizuoja šviesos diodo skleidžiamą šviesą ir jos sugrįžimą į jutiklį.

Jei ant tos pačios dešros ar tualetinio popieriaus ritinėlio uždėsite, pavyzdžiui, pulsometrą ar fitneso apyrankę, prietaisas dėl to nenustos veikti, o tęs analizę. Šviesa praeis pro objektą, dalis jo bus išsklaidyta, o likusi dalis grįš į jutiklį. Po to prietaisas ištirs gautus duomenis ir bandys rasti ritminį signalą, panašų į kraujo pulsą. O įtaisas gali aptikti jį išoriniame triukšme: nedideliuose stalo virpesiuose, mirgančioje lemputėje ar kaimynams gręžiant sieną už kelių butų. Širdies ritmo monitorius interpretuoja bet kokį garsą, kuris net iš tolo primena širdies plakimą.

 

Ar galite pasitikėti išmaniaisiais laikrodžiais? Būtinai. Kai tik širdies ritmo monitorius bus uždėtas ant rankos, jis suras pulso bangą ir ekrane parodys teisingus rezultatus.

Taip pat turite juos teisingai nešioti, kad šie laikrodžiai ar apyrankės gana tvirtai prigustų tinkamoje vietoje. Tik tada jie teisingai matuoja pulsą. Daugelis žmonių nešioja laikrodžius taip, kad jie slankioja per visą riešą ir ranką; šiuo režimu jie matuoja „orą Mėnulyje“, o ne pulsą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()