Populiarėjantis naujas socialinis tinklas sukėlė klausimų: imituoja jūsų draugus, renkami netikri „like“  ()

Kai įprastuose socialiniuose tinkluose dalijatės savo įrašais – nuotraukomis ar mintimis – žinote, kad juos matys ir vertins visi drauguose esantys žmonės. Tačiau neseniai pasirodžiusi ir populiarėjanti platforma „Palmsy“ siūlo įrašais dalintis su... savimi. Tokie įrašai vis tiek sulaukia naudotojams pažįstamų žmonių reakcijų, bet šios – padirbtos. Justina Antropik, „Tele2“ socialinių tinklų ir skaitmeninio turinio vadovė, sako, kad nors platformos kūrėjai vardija tokio įrankio naudas, jas reikėtų vertinti atsargiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrašai – tik jums

Naudotojai visame pasaulyje jau gali išbandyti neseniai pasirodžiusią naują platformą „Palmsy“, jau pramintą anti-socialiniu tinklu. Tokio apibūdinimo platforma susilaukė todėl, kad joje įrašus skelbiantys naudotojai vieninteliai mato visą savo publikuojamą turinį.

„Skamba keistai, bet programėlėje paskelbtus įrašus ar nuotraukas matote tik jūs – juos „paleidžiate“ į tuštumą. Platformos kūrėjų teigimu, įrašai apskritai nepalieka paties įrenginio ir nėra saugomi išoriniuose serveriuose. Viskas, ką naudotojas turi padaryti – suteikti programėlei prieigą prie savo telefono kontaktinės informacijos“, – sako J. Antropik.

Kol kas tik „iPhone“ ir „iPad“ naudotojams prieinama programėlė veikia taip, kad naudotojas gali įprastą socialinį tinklą primenančiame sraute neribotai publikuoti savo mintis ar nuotraukas ir sulaukti reakcijų – paspaudimų „patinka“. Tiesa, šios reakcijos – netikros.

[Vokietija] Fantastiškos kainos kolonėlė! 100W, 4 garsiakalbiai su galingais žemais, RGB šviesos, milžiniška baterija, BT5.2 ir kt. (Video, „ZEALOT S78“)
2915 1

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Puikios savybės

Išsamiau

„Kadangi niekas kitas nemato jūsų įrašų, į juos iš tiesų sureaguoti yra neįmanoma. Platformos kūrėjai sukūrė tam sprendimą – kiekvieną įrašą palydi netikri paspaudimai „patinka“ su jūsų telefone esančių kontaktų vardais, nors pastarieji apie tai nė nenutuokia“, – teigia ekspertė.

Įvardija kelias naudas

Pasak „Tele2“ socialinių tinklų ir skaitmeninio turinio vadovės, „Palmsy“ naudotojai gali patys apriboti konkretaus įrašo „patinka“ paspaudimų skaičių ir nustatyti laiką, kiek tie paspaudimai yra rodomi: kelias sekundes, kelias minutes, kelias valandas ar kelias dienas.

Koks tokio socialinio tinklo tikslas? Platformos kūrėjai teigia, kad „Palmsy“ gali būti naudingas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, programėlę galima naudoti kaip asmeninį dienoraštį, kuriame saugu nuoširdžiai išsilieti ir vis tiek sulaukti teigiamų įvertinimų. Be to, tai gali būti ir įrankis peržiūrėti ir tvarkyti telefone esančius kontaktus, ištrinti nebereikalingus ar prisiminti senas pažintis.

 

Kūrėjai įvardija ir dar vieną tikslą – teigia, kad programėlė gali mažinti priklausomybę socialiniams tinklams. Pavyzdžiui, bandant nustatyti, kad įrašas sulauktų daugiau nei 20 paspaudimų „patinka“, platforma užsimena, kad galbūt nepakenktų vietoje to apsilankyti pas terapeutą.

„Kūrėjų manymu, išsilieję ir išsakę savo mintis šioje platformoje, naudotojai mažiau naudos kitus socialinius tinklus. Vis dėlto, šis pasvarstymas dviprasmiškas, nes tokiu būdu dėmesys nuo vienos platformos tiesiog perkeliamas į kitą. Taip pat sudaroma iliuzija, kad visos, galbūt net ne visai priimtinos mintys gali sulaukti žmonių palaikymo“, – pastebi ekspertė.

Panašių bandymų buvo ir anksčiau

 

J. Antropik pastebi, kad panašių bandymų sukurti privatų socialinį tinklą jau buvo ir anksčiau. Į „Palmsy“ panašiomis priemonėmis taip pat buvo siekiama mažinti kituose socialiniuose tinkluose praleidžiamą laiką arba suteikti erdvę išsilieti be pasekmių.

Pavyzdžiui, 2017 m. pasirodžiusi programa „Binky“ sugeneravo netikrą kanalą, su kuriuo buvo galima bendrauti panašiai kaip su pokalbių robotu. 2018 m. veikė ir svetainė „Brizzly“, leidusi į teksto laukelį įrašyti bet ką ir paspausti „siųsti“. Tiesa, pranešimai niekam nebuvo išsiunčiami ar saugomi, o juos „išsiuntus“ – pranykdavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: