FTB perspėja. Sukčiai nusitaikė į keliautojus. Geriau oro uostuose to nedaryti  ()

Nekaltas telefono įkrovimas oro uoste gali pasibaigti nutekintais asmens duomenimis – kibernetiniai nusikaltėliai nusitaikė ir į keliautojus, kuriuos jau perspėjo JAV žvalgybos ir saugumo tarnyba (FTB). Prisijungus prie bendro naudojimo įkrovimo stotelių, sukčiai gali įsilaužti į jūsų telefoną ar įdiegti jame kenkėjiškų programų. Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, įsibėgėjant vasaros atostogų sezonui, keliautojai turėtų likti budrūs – viešose vietose naudoti savo įkroviklius, pasirūpinti kitomis apsaugos priemonėmis.



© SAIYEDIRFANANWARHUSHEN (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/mobile-charge-cable-mobile-4637451/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro uostuose – sukčių pinklės

Neretai laukdami jungtinių skrydžių keliautojai daugiau laiko praleidžia išmaniuose įrenginiuose, kuriuos reikia įkrauti. Tačiau, pasirodo, tai daryti oro uoste nebūtinai yra saugu – keliautojai įspėjami apie tykančius kibernetinius pavojus.

„Daugelyje oro uostų įrengtos specialios įkrovimo stotelės su USB jungtimis – tai ypač patogu tiems, kas nenori ieškoti savo įkroviklio lagamine. Tačiau nors ir atrodo patraukliai, jomis geriau nesinaudoti dėl esančių rizikų – įsilaužėliai sugalvojo, kaip į šias stoteles įdiegti virusų ir kenkėjiškų programų“, – perspėja D. Drakickas.

Tokie atvejai ypač paplitę kitose pasaulio valstybėse, tad ypač atsargūs turėtų būti užsienyje keliaujantys žmonės. Pavyzdžiui, JAV tarnybos savo oficialiais kanalais skelbė pranešimus apie užfiksuotus atvejus skirtinguose oro uostuose, prekybos centruose ir net viešbučiuose.

Vagia svarbius duomenis

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 7,37€! Nuo saulės įkraunamos išorinės baterijos, belaidės ausinės su LED ekranais, išmanieji judesio davikliai, belaidės pompos ir įrankiai
3240 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „TUERBB T-AP77“ - belaidė pompa, 150PSI

2) „Drillpro“ - 18V 280Nm suktukas, be baterijų

3) „Bakeey“ - 30000mAh išorinė baterija, įkraunama ir nuo saulės

4) „MUSTOOL MT005/MT005PRO“ - multimetras

5) „BlitzWolf BW-FYE16“ - belaidės ausinės su įspūdingu LED ekranu ir ANC

6) „SONOFF SNZB-03“ - 2 vnt., išmanieji judesio davikliai

Išsamiau

Pasak „Tele2“ produkto vadovo, prisijungus prie užkrėstos USB jungties, į nieko nenutuokiančio žmogaus įrenginį įdiegiama kenkėjiška programinė įranga. Ji gali būti visiškai nepastebima ir tyliai pavogti jautrią informaciją, pavyzdžiui, slaptažodžius ir bankininkystės duomenis.

„Taip pat sukčiai naudoją vadinamąjį „sulčių ištraukimo“ (angl. „juice hacking“) metodą, kai įdiegta kenkėjiška programinė įranga užblokuoja įrenginį arba eksportuoja visus jūsų asmeninius duomenis ir slaptažodžius tiesiai nusikaltėliams. Tai įmanoma todėl, kad išmaniuosiuose telefonuose maitinimo šaltinis ir duomenų srautas eina per tą patį laidą“, – sako D. Drakickas.

 

Be to, net jei įkrovimo stotelė nebuvo pažeista, jūsų įrenginiui vis tiek gali kilti pavojus. Įkrovimo stotelės gali perduoti ir duomenis, ir elektros energiją. Nors įjungus į USB jungtį jūsų įrenginys gali paklausti, ar norite rinktis režimą „tik įkrauti“, ši apsauga įkrovimo stotelėse dažnai apeinama ir įrenginys gali perduoti failus.

Kaip apsisaugoti?

Anot D. Drakicko, keliautojams nerimauti nereiktų – yra būdų, kaip savo įrenginius oro uostuose įkrauti saugiai. Visų pirma, patikimiausias būdas – turėti pilnai įkrautą išorinę bateriją, kuri leis nesinaudoti bendrais įkrovimo taškais.

„Kitas svarbus patarimas – apskritai nesinaudoti viešomis USB įkrovimo stotelėmis. Vietoje to turėkite savo asmeninį įkroviklį ir jį junkite į įprastą rozetę. Sieniniai elektros lizdai tikrai yra patikimesni nei USB jungtys. Jei neturite kito pasirinkimo, kaip tik naudotis vieša jungtimi, pirmiausiai išjunkite duomenų perdavimą telefone. Taip užtikrinsite, kad laidu tekės tik elektros energija“, – pataria „Tele2“ produkto vadovas.

 

D. Drakickas priduria, kad nuo įvairių kibernetinių grėsmių internete apsisaugoti gali padėti ir speciali papildoma apsauga. Pavyzdžiui, „Tele2“ tinklo lygmeniu įdiegta interneto apsauga automatiškai aptinka kenkėjiškus puslapius ir akimirksniu užblokuoja prieigą prie jų. Paslauga taip pat leidžia apriboti prieigą prie tam tikro turinio domenų, o tam nereikia įsidiegti jokių papildomų programų ar programėlių. Šią paslaugą užsisakyti galima operatoriaus savitarnos svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()