Lietuvoje stulbinančiai išaugo vienos kibernetinės grėsmės atvejų: užkrėstą įrenginį išduoda keli erzinantys bruožai  ()

Programišiai Lietuvos gyventojams atsikvėpti neleidžia – šalyje per mėnesį kone ketvirtadaliu išaugo vienos kibernetinės grėsmės atvejų. Šios grėsmės susijusios su vadinamaisiais „C&C“ centrais, užgrobtus įrenginius sujungiančiais į tinklą, kurį išnaudoja įvairiais kenkėjiškais tikslais. Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, tokiu būdu užpuolikai gali vogti jautrius duomenis ir toliau platinti kenksmingas atakas, o užkrėstas įrenginys tampa erzinančiai lėtas.



© cliff1126 (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/hacker-safety-computer-the-internet-8003394/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vagia duomenis, kenkia įrenginiui

IT saugumo ekspertai pastebi Lietuvoje smarkiai išaugusį grėsmių, susijusių su vadinamaisiais „C&C“ centrais, skaičių. „Tele2“ duomenimis, jų bendras skaičius Lietuvoje 2024 m. gegužės mėnesį siekė 4,1 mln., o tai yra per 900 tūkst. daugiau nei balandžio mėnesį.

Anot D. Drakicko, šių grėsmių atvejų visame pasaulyje daugėja jau kurį laiką, o sukčių bandymai tampa vis sudėtingesni. Šie centrai sujungia užkrėstus įrenginius į botų tinklus ir toliau naudojasi jais įvairiais kenkėjiškais tikslais.

„Užkrėsta sistema prisijungia prie užpuoliko valdomo serverio. Per šį ryšį užpuolikas siunčia komandas užkrėstai sistemai ir perima jos kontrolę. Taip sukčiai gali vogti duomenis, toliau platinti kenkėjišką programinę įrangą arba sutrikdyti interneto paslaugų teikimą. Tai tarsi nuotolinio valdymo pultelis, kuriuo galima valdyti užkrėstas sistemas ir jomis manipuliuoti“, – sako D. Drakickas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Portabilus Android projektorius, išmanusis laikrodis, PC pelė, 3D spausdintuvai ir planšetės
1954

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Zeblaze Btalk 3 Pro“ - ką tik pristatytas išmanusis laikrodis

2) „Machenike M7 Pro“ - kompiuterinė pelė

3) „SkyEcho FreeONE“ - portabilus Android projektorius

4) „KINGROON KLP1“ - 3D spausdintuvas

5) „N-One NPad X1“ - 16+128GB, 11 colių 2K ekrano Android 13 planšetė su dėklu ir ekrano apsauga

6) „KINGROON KP3S 3.0“ - 3D spausdintuvas

Išsamiau

Anot „Tele2“ produkto vadovo, užkrėstą įrenginį išduoda keli ypač erzinantys bruožai – sulėtėja interneto ryšys, palaipsniui lėtesnis tampa ir pats įrenginys, o bendra naudotojo patirtis gerokai suprastėja.

„Ši kibernetinė grėsmė dažniausiai plinta keliais būdais. Kaip ir kitos kenkėjiškos programos, ji žmonėms siunčiama apgaulingais el. laiškais, kenksmingomis nuorodomis, siunčiantis nepatikimus failus. Norint išvengti šios ir kitų grėsmių, rekomenduojama neatidarinėti įtarimą keliančių laiškų ir nuorodų, su niekuo nesidalinti savo asmeniniais duomenimis“, – pataria D. Drakickas.

Blokuojamų grėsmių – milijonai

 

Lietuvoje pastebimas didėjantis kibernetinių grėsmių skaičius. Vien per gegužės mėnesį „Tele2“ tinkle sustabdyta daugiau kaip 43,9 mln. kibernetinių grėsmių. Lyginant su praėjusių metų gegužės mėnesiu, šis skaičius padidėjo 4,5 karto. Bendrai pastebima didėjanti kibernetinių grėsmių tendencija, susijusi ir su paslauga besinaudojančių klientų skaičiaus augimu.

Praėjusį mėnesį Lietuvoje dažniausiai pasitaikiusių grėsmių pirmoje vietoje atsidūrė kenkėjiškos programos (angl. „malware“), antroje – netikėtai išaugę su „C&C“ centrais susijusių grėsmių atvejai, o trečioje – „fišingo“ (angl. „phishing“) atakos.

 

Anot D. Drakicko, nuo šių kibernetinių grėsmių internete apsisaugoti gali padėti ir speciali papildoma apsauga. Pavyzdžiui, „Tele2“ tinklo lygmeniu įdiegta interneto apsauga automatiškai aptinka kenkėjiškus puslapius ir akimirksniu užblokuoja prieigą prie jų. Paslauga taip pat leidžia apriboti prieigą prie tam tikro turinio domenų, o tam nereikia įsidiegti jokių papildomų programų ar programėlių. Šią paslaugą užsisakyti galima operatoriaus savitarnos svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()