Larry Page: „Google“ dabar reikia lankstumo ir greitos reakcijos  (2)

Dabartinis korporacijos „Google“ vykdomasis direktorius Larry Page nemėgsta leisti laiko susitikimams ir pranešimams: jis net atsikratė šiuos reikalus tvarkančio savo sekretoriaus. Taip pat jis neypatingai mėgsta ir elektroninį paštą (netgi kai kalbama apie nuosavą „GMail“) – problemų sprendimas ir apsikeitimas nuomonėmis šiuo atveju užima per daug laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Larry Page niekada nebuvo toks nekantrus, kaip dabar. Jis užsiima „Google“ pertvarkymu tuo metu, kai kompanija yra vidutinio amžiaus krizėje, o ją iš užimamų itin dinamiškai besivystančių Silicio slėnio lyderio pozicijų siekia nustumti kitos kompanijos. 1998 metais įkurtai kompanijai „Google“ šiuo metu – jau 15 metų, tačiau visa tai perskaičiavus į technologinį amžių – tai metai, kai senstantis paieškos gigantas tampa mažiau paslankus, nei keliais pirmaisiais savo gyvenimo metais. Kompanija netenka savo darbuotojų, kurie išeina į naujas, daug „šviežesnes“ ir tik tik veiklą pradedančias kompanijas – vadinamuosius „startup‘us“; ją riboja eilė valstybinių priemonių, kai kuriose srityse aplenkia tokie konkurentai, kaip „Facebook“, „Apple“ ir „Amazon“, atimantys vartotojų internete praleidžiamą laiką. Taigi šiuo metu Larry Page, vienas iš kompanijos „Google“ įkūrėjų ir dabartinis vykdomasis direktorius, grįžęs į vadovo postą šių metų balandžio mėnesį, užsiima tiek dideliais, tiek mažais pokyčiais. Jis uždarė daugiau nei 25 projektus, pareiškęs, kad jie neturi perspektyvų. Jis tvirtai apsisprendė palaiminti didžiausią „Google“ istorijoje pirkimo sandorį: už 12,5 mlrd. JAV dolerių buvo įsigyta „Motorola Mobility“, ir dėl viso to „Google“ nebėra vien programinės įrangos kompanija. Jis bando savo elgesiu daryti įtaką verslo kultūrai, neskatindamas naudotis el. paštu, kuris trukdo priimti greitus sprendimus. „Po to, kai užėmiau vykdomojo direktoriaus postą, aš didžiausią dalį savo energijos sukoncentravau į tai, kas vyksta „Google“, visa ko pagreitinimui ir vykdymo paspartinimui, ir mes pradedame matyti rezultatus“, – neseniai pareiškė 38 metų Larry Page, susitikęs su analitikais.

Nesutinkančius su jo politika erzina tai, kad, uždarydamas daug projektų, jis rizikuoja sužlugdyti „Google“ inovacinę kultūrą, kuri anksčiau kompanijos inžinieriams duodavo laiko eksperimentams. „Jis galų gale rizikuoja netekti daugelio žmonių“, – žurnalistams teigė vienas iš darbuotojų, kuris, kaip ir kiti, nori išlikti anonimais, kadangi jiems vadovybė neleidžia bendrauti su žurnalistais be išankstinio sutikimo. „Jis, žinoma, aktyvus,“ – pažymėjo „Google“ analizuojantis Mark Mahaney iš kompanijos „Citigroup“. „Ar tuo pačiu jam seksis – kol kas pasakyti sunku.“

Naujas postas su savo praktika bei specializacija keičia ir patį „Google“ vadovą. Kritikuojamas (o kartais netgi teisiamas) už retus pasirodymus viešumoje, jis pradeda bendrauti su akcininkais ir analitikais, vengdamas, beje, pokalbių su žurnalistais. Jis netgi sutrumpino verslo susitikimų laiką iki 50 minučių, kadangi manė, kad valanda – tai jau per daug.

Nežiūrint į daugkartinį išorinį spaudimą, kuris tenka kompanijai „Google“, ši ir toliau dominuoja savo segmente ir išlieka pelninga. Tačiau kai neseniai vykusioje konferencijoje Larry Page gavo klausimą, kas yra pati stipriausia ir didžiausia grėsmė jo kompanijai, jis atsakė vienu žodžiu: „Google“.

Problema ta, kad kompanija smarkiai „pučiasi“ – šiandien joje dirba 31 tūkst. darbuotojų, o pati kompanija gauna 27,3 mlrd. JAV dolerių pajamų. Anksčiau kiekvienas sprendimas turėjo būti patvirtintas paties Larry Page’o, vieno iš „Google“ įkūrėjų Sergey Brin’o ir buvusio vykdomojo direktoriaus Eric Schmidt’o. Viso to pasekmė – svarbių sprendimų priėmimas galėjo būti ilgai atidėliojamas, o tai galėjo negatyviai paveikti paieškos giganto konkurencingumą.

Šiandien situacija kitokia. „Tai labiau panašu į Steve Jobs stilių, nei į trigalvį monstrą, kokiu buvo „Google“, – pareiškė vienas iš kompanijos įkūrėjų. „Kai šiame poste buvo Eric Schmidt, susirinkimuose dėl produkto ir susitikimuose su specialistais kiekvienas turėjo savo sprendimą. Larry Page pasiruošęs greičiau priimti gerą sprendimą dabar, nei idealų vėliau.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: