Netyčia ištrinti failai gali būti sugrąžinti - profesionali ir nemokama „Wondershare Recoverit“ programa veikia itin greitai ir efektyviai (Apžvalga)  ()

Tikriausiai visiems bent kartą gyvenime yra tekę prarasti svarbius failus. Kartais jie ištrinami netyčia, kartais juos pasiglemžia virusas, o kartais jie tiesiog dingsta po gedimo. „Wondershare Recoverit“ gali juos atkurti, bet ar reikia IT žinių, norint naudotis šia programa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Problema

Mes esame pririšti prie technologijų. Mūsų kompiuteriai ir telefonai yra tarsi mūsų pačių tąsa ir efektyvaus darbo garantas. Tačiau elektronika kaip ir žmonės kartais padaro klaidų. Ar visada pasidarote atsargines svarbiausių  failų kopijas? Daugelis žmonių yra nukentėję bent jau morališkai dėl netyčia ištrintų ar kitaip prarastų failų. Kartais tai – tik atostogų nuotrauka, o kartais – baigiamasis bakalauro darbas ar svarbi ataskaita, kurią turite pristatyti rytoj.

Nors žmonės kartais pridaro klaidų, failus gali pašalinti ir virusas ar techninis gedimas. Kartais kietasis diskas yra formatuojamas perrašant operacinę sistemą. Bėdų gali nutikti ir su kitomis laikmenomis – atminties kortelėmis ir USB raktais. Tačiau kur yra problema, yra ir sprendimas.

Sprendimas

Failai retai kada yra iš tikrųjų ištrinami. Pavyzdžiui, jei ką nors laikėte savo kompiuterio kietajame diske ir netyčia ištrynėte, galima sakyti, failą tik patraukėte nuo akių ir davėte leidimą kompiuteriui toje vietoje įrašyti kitą informaciją. Tai reiškia, kad kol nieko vietoj prarastos informacijos neįrašyta, nieko nepraradote – failus galima atkurti.

Būtent tam ir skirta „Wondershare Recoverit“ programa. Tai – prarastų failų atkūrimo programa, galinti surasti ir sugrąžinti netyčia ištrintus ar dėl įvairių virusų ar techninių problemų prarastus dokumentus. „Recoverit“ atpažįsta daugiau nei 550 skirtingų failų ir naudoja pažangų skenavimo algoritmą negalutinai prarastiems failams surasti. „Recoverit“ gali surasti ir atkurti failus ir integruotoje kompiuterio atmintyje, ir išmaniajame telefone, ir išorinėse laikmenose, pavyzdžiui USB atmintinėje. Bet ar ši programa gerai bei patikimai veikia? Tai ir nusprendėme išbandyti.

„Recoverit“ aiškumas ir naudojimo paprastumas

„Recoverit“ yra pakankamai populiari programa, turinti daugiau nei 5 milijonus naudotojų. Todėl nieko keisto, kad ja yra iš tiesų labai paprasta naudotis. „Recoverit“ nėra apkrautas nereikalinga grafika, specifiniais terminais ir pasirinkimais. Instaliacija užtruko apie dvi minutes, programa buvo galima naudotis iš karto. Galima sakyti, kad naudotojams pakanka visiškai minimalių informacinių technologijų žinių.

Aišku, „Recoverit“ nekalba lietuviškai. Apskritai, čia teksto nedaug, todėl tai neturėtų būti problema. Kadangi „Recoverit“ turi pasiekti ir sisteminę informaciją (naudotojui nebematomus failus), tai kaskart paleidžiant programą bus prašoma sistemos administratoriaus leidimo. „Recoverit“ naudojimo paprastumas ir aiškumas yra pagirtini – programa atrodo ir veikia profesionaliai.

Prarastų failų paieška

Pagrindinis „Recoverit“ meniu turi 8 parinktis – ištrintų failų atkūrimas, šiukšliadėžės atkūrimas, formatuoto disko atkūrimas, prarastos particijos atkūrimas, išorinių laikmenų atkūrimas, viruso atakos duomenų atkūrimas, sistemos sutrikimų failų atkūrimas ir viską apimantis failų atkūrimas. Viskas labai aišku ir patogu. Tikriausiai daugelis žmonių susidomės tik keliomis iš šių funkcijų. Prarastos particijos atkūrimas, kuris padės surasti duomenis nebematomoje kietojo disko particijoje, tikriausiai nėra labai populiari funkcija, tačiau kartais ji tikrai pravers.

Išorinių laikmenų atkūrimo funkcija tikriausiai yra viena iš naudingiausių. Ji leis atkurti prarastus ar netyčia ištrintus failus iš įvairių atminties kortelių, USB raktų ar vidinės kitų įrenginių atminties.

Programa failų ieško 5 minučių intervalais – proceso pradžioje nurodoma, kad liko 5 minutės, tačiau jei joms išsekus nebus nuskenuota visa laikmena, laikmatis pradės dirbti iš naujo. Nelabai aišku, kodėl taip yra, tačiau nėra būtina laukti. „Recoverit“ neapkrauna kompiuterio, todėl galite juo ir toliau dirbti nepaisant to, kad fone vyksta skenavimas.

Pabandymui panaudojame 32 GB Micro SD atminties kortelę. Iš jos visi failai buvo pašalinti tyčia. Per 5 minutes programa nuskenavo 50 % kortelės, per dar 5 darbą užbaigė. Surasti 107 failai – visi, kurie buvo ištrinti paskutinį kartą valant kortelę. Senesnių failų programa nerado, nes jų vietą jau anksčiau buvo užėmę nauji. Po to belieka pasirinkti, kurias nuotraukas norite atkurti ir paspausti „Recover“. Atkūrimas trunka tik kelias sekundes. Ši funkcija prieinama ir nemokamoje versijoje, tačiau tuomet atkuriamų failų dydis yra ribojamas iki 100 MB.

Taip pat išbandome netyčia ištrintų failų paieškos funkciją. Ir ji veikia lygiai taip pat, tik greičiau. Dauguma surastų failų yra ištrinti visai neseniai. Įdomu, kad didžiąją dalį atkurti tinkamų failų sudaro nuotraukos ir dokumentai ištrinti per pastarąjį mėnesį, tačiau programa surado ir kelis failus iš 2015 metų (tai – senas kompiuteris ir failai tikrai ištrinti 2015-aisiais). Tačiau tarp 2014 metais tariamai ištrintų failų galima rasti ir visai naujų interneto svetainių nuotraukų, kurios į kompiuterio atmintį pateko be tiesioginio savininko sutikimo.

Atkuriant failus, kad ir kurią funkciją pasirinktumėte, paiešką galite susiaurinti pagal laiko rėmus. Čia taip pat veikia paieška bei failų katalogas pagal formatus. Turint omenyje „Recoverit“ pobūdį, tikriausiai ją programą naudosite neseniai prarastiems failams surasti. Taigi, pakaks rezultatus surūšiuoti pagal laiką.

Šiukšliadėžės failų atkūrimo funkcija leidžia surasti specialiai iš šiukšliadėžės ištrintus failus. Tačiau paieškos metu surandami ir tie failai, kurie buvo ištrinti tiesiog pasinaudojus „Shift+Delete“  mygtukų kombinacija – techniškai šie failai niekada nebuvo šiukšliadėžėje, tačiau vis tiek buvo surasti.

 

Kompiuteris, su kuriuo buvo atlikti bandymai, niekada nebuvo patyręs rimtos virusų ar kitos kenkėjiškos programinės įrangos atakų. Tačiau vis tiek išbandome ir šią funkciją ir „Recoverit“ vis tiek suranda failų. Tačiau tarp jų – ir vėl tie, kurie buvo specialiai ištrinti.

Visą apimantis failų atkūrimas yra būtent tai, kas ir atrodo pagal pavadinimą – „Recoverit“ pasistengia surasti visus failus, kad ir kaip jie būtų prarasti. Šis procesas užtrunka ilgiausiai, tačiau kai kuriais atvejais tai – geriausias pasirinkimas. Taip programa, atrodo, skenavimą atlieka kruopščiau ir tikimybė surasti prarastą failą yra didesnė.

Išvados

Apskritai „Wondershare Recoverit“ veikia būtent taip, kaip iš jos galima tikėtis. Itin spartus ir kruopštus prarastų failų paieškos mechanizmas stebina, tačiau paskutinę darbo dalį vis tiek teks atlikti patiems – jei nežinote failo pavadinimo ar kada jis buvo modifikuotas paskutinį kartą, jį surasti bus sunku. Nepadeda tai, kad paieška neturi filtrų, tačiau bandymų metu pasirodė, kad lengviausia failus surasti pagal jų formatą ir datą. Peržiūra leidžia pažvelgti į nuotraukas prieš jas atkuriant. Nemokama programos versija leidžia atkurti tik iki 100 MB prarastų failų ir veikia tikrai puikiai - būtent ją siųsis tie, kurie pateks į keblią situaciją ir norės kuo greičiau iš jos ištrūkti

Neriboto atkūrimo ir kitos papildomos funkcijos yra prieinamos tiems, kurie įsigijo „Recoverit“ licenciją. „Recoverit Pro“ kainuoja €33,87 metams, € 30,48 mėnesiui ir €42,35 visam laikui.

„Recoverit Ultimate“ versija turi papildomą funkciją – leidžia atkurti failus ir iš su sisteminiai trukdžiais susidūrusio kompiuterio. Neišvengiamai, „Recoverit Ultimate“ yra brangesnis – šios versijos licencija kainuoja – 50,83 metams, 47,44 mėnesiui ir 59,31 visam laikui. Turint omenyje programos pobūdį, tikriausiai jos prireiks staiga praradus vieną ar kelis svarbius failus, o tada suveiks ir nemokama programos versija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(24)
(-9)

Komentarai ()