Kaip papuošti savo kompiuterį. Žvilgsnis į skinų technologiją  (0)

Nesenai mes pristatėme jauną ir ambicingą lietuvišką firmą, padedančią papuošti jūsų iPod, nešiojamą kompiuterį ar kitą elektroninę techniką žaismingais ir spalvotais, akį traukiančiais lipdukais, dar kitaip vadinamais skinais. Jeigu jus tokia galimybė domino jau senai, tai dabar nebebūtina varvinti seilės į užsienyje padabintus kompiuterius – visa tai galima padaryti ir Lietuvoje. Tačiau dabar ne apie tai – šįsyk mes papasakosime apie pačią technologiją. Kas tai yra tie skinai, kaip jie tvirtinami prie kompiuterio ir kitus įdomius dalykus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo ko pradėti?

Jeigu norite pasipuošti savo kompiuterį ar kitą įrangą, visų pirma reikia išsirinkti jums patinkantį paveiksliuką. Tai galima padaryti tiek standartinėje www.skins.lt pasiūlymų bibliotekoje, tiek ir savarankiškai paieškoti patinkančių vaizdų. Svarbu, jog šie vaizdai būtų kokybiški. Natūralus klausimas, kokį vaizdą reiktų laikyti kokybišku? Kas liečia patį formatą – jam praktiškai nekeliami jokie papildomi reikalavimai. Paveiksliuko formatas gali būti jpg arba kitokio tinkamo spaudai formato, tokių kaip .tif, .eps, .ai, .cdr arba .pdf, mastelyje 1:1, tačiau nemažiau 200 dpi. O paprasčiau tariant, tai failas neturėtų būti mažesnis nei 1-2 Mb. Jūsų pačių monitoriuje turi aiškiai matytis ir neturi būtį išplaukęs.

Tad didelė dalis interneto platybėse surastų nedidelių iliustracijų, užimančių iki 1Mb atminties skinui gaminti netiks. Tad geriausia ieškotis tinkamo varianto prie darbastalio fonų bibliotekų arba ilgai nesukus galvos čiupti skaitmeninį fotoaparatą ir patiems nufotografuoti patinkantį vaizdelį. Šiuolaikiniai 5 milijonų taškų (Mpx) ir geresni fotoaparatai, fotografuojant didžiausios rezoliucijos režimu išsaugoja nuotraukas apie 2800x2000px ir 180dpi, kas prilygsta beveik A4 formato kokybiškam vaizdui. Taigi, kiekviena jums patinkanti ir nesuspausta nuotrauka iš esmės tinka plėvelės gamybai

Kas dar svarbaus? Dirbtinai padidinti nuotraukų dydį nepavyks, nes tuomet mažėja taškų kiekis (dpi) ir kokybė prastėja. T.y. didejant pixel‘iams, mažėja kokybė, tačiau truputi „pratampyti“ visgi galima. Svarbu, jog pati didinimo paklaida neviršytų 15-20% tikrojo vaizdo, visgi net ir tuo atveju reikia būtinai (bent dirbtinai) pakelti dpi, kas yra įmanoma, tačiau tik su specializuotų programų, tokių kaip Adobe Photoshop pagalba. Kas liečia spalvinius kodavimus, rūpintis nereikia iš viso - nesvarbu koks bus spalvų kodavimas RGB ar CMYK, jis visada keičiamas į CMYK. Tai plačiai spaudoje paplites 4 spalvų dažų maišymo metodas.

Reiktų atkreipti dėmesį, jog šis aprašymas labiau skirtas nešiojamųjų kompiuterių skinams, mažiesiems iPod ar iPod Shuffle reikalavimai kokybiškam failui ir rezoliucijai mažėja. Tuo pačiu stacionarių kompiuterių ar šaldytuvų skinams reikalavimai dar didesni nei aprašyti - čia jau reikėtų labai aukštos kokybės nuotraukų arba pasinaudoti dizainerio paslaugomis.

Skino gimimas – nuo paveiksliuko link PVC lipduko

Jeigu paveiksliuką išsirinkote, tačiau jis nelabai atitinka reikiamus standartus, skins dizaineriai likusias derinimo operacijas atliks patys. Pagaliau jūsų pasirinktas paveiksliukas perkeltas ant specialaus PVC lipduko. Kaip tai daroma – įmonės technologinė paskirtis, svarbiausia, jog garantuojamas ilgalaikis atsparumas. Skins.lt specialistai prasitarė, kad garantuoja atsparumą UV spinduliams, (t.y. nublukimui) ne mažiau kaip 3 metus. Per tiek laiko skinas gali atsibosti ir kelis kartus. Aišku, viskas priklauso nuo to, kaip intensyviai Saulė apšvies jūsų prietaisą – jei jis bus toliau nuo tiesioginių Saulės spindulių, šis laikas neabejotinai pailgės.

Skinu papuošti produktai

Skinu papuošti produktai 

Pati plėvelė taip pat pakankamai ištverminga – ji nepraranda savo fizinių savybių labai plačiame temperatūrų diapazone: nuo -30 iki + 70 laipsnių. Taigi, su tokiu skinu papuoštu iPod galima nebijoti pasivaikščioti ir šaltais žiemos vakarais ir karštomis vasaros dienomis. Tiesa, už poliarinio rato žiemos periodu važiuoti nepatartina, bet klausimas ar tokiose sąlygose jūsų elektronika apskritai veiks. Negana to plėvelė nėra labai degi – ji atitinka ISO 3795 standartą, kas reiškia, jog užklijuota ji tik lydosi save gesindama. Patys klijai taip nėra kažkuo ypatingi - jie naudojami spaudoje ir dėl nedidelio naudojamo kiekio nesukelia degimo grėsmės.

Kas dar svarbaus? Natūralus klausimas ar toks skinas atsparus fiziniam poveikiui. Pasirodo, jog taip. Fizinis poveikis ženkliai sumažinamas naudojant laminatą, todėl kasdienis trynimas ir braižymas neturi didelio blukinamojo poveikio skinui. Tačiau laminatas neapsaugo nuo tyčinio žalojimo naudojant aštrius daiktus, ar didesne fizinę jėgą.

Pasak plėvelių gamintojų, naudojami dažai atitinka visus reikalavimus ir sveikatai jie nėra kenksmingi. Taip pat ir plėvelė – kenksminga būtų tik tuo atveju, jei sugalvotumėte ją kramsnoti, tačiau tam tikrai yra geresnių alternatyvų.

Kokybės garantas - speciali PVC plėvelė

Vienas iš pagrindinių skino aukštos kokybės garantų – speciali PVC danga – kitaip sakant plėvelė, ant kurios dengiamas jūsų pasirinktas piešinys.

Nešiojamojo kompiuterio, iPod skinų gamybai naudojamas ypatingai aukštos kokybės polimerinis PVC lipdukas su specialiai dengtu klijų sluoksniu (sluoksnis yra „korio“ pavidalo, kaip parodyta fotografijoje) ir leidžia paprastam vartotojui be profesionalių įgūdžių ir be didelių pastangų užsiklijuoti skiną - lipduką iš esmės ant bet kokio paviršiaus.

PVC plėvelė

PVC plėvelė 

„Bubble free“ (be oro burbuliukų) technologijos dėka šios plėvelės užklijavimas nereikalauja jokių papildomų įrankių (fenų, lyginimo lentelių) oras mikro kanalais lengvai išstumiamas į klijuojamo paviršiaus kraštus pirštų pagalba. Tai gana malonus niuansas, nes klijuojant tokias plonas plėveles arba lipdukus labai sunku išvengti oro burbuliuku. Ypač, jei paviršius yra gana didelis. Šiuo atveju plėvelė labai nesunkiai užklijuojama nepaliekant jokių oro tarpų.

Kadangi pati plevelė pakankamai plona (iki 66 μm), tai ją galima klijuoti ir ant nelygių ar išgaubtų paviršių – plėvelė puikiai priglunda ir ant paviršiaus esančių išsikušusių logotipų, ženklų. Vadinasi plėvele galima apklijuoti lygius ir nelygius paviršius, pavyzdžiui, jeigu nešiojamo kompiuterio paviršius dažniausiai pasitaiko lygus, tai iPod ar iPod Shufle paviršiai yra banguoti. Dar linksmiau būtų klijuoti stacionaraus kompiuterio korpusą – jame juk reikia palikti aušinimo ertmes, vietą komunikacijų lizdams, DVD įrenginiui ir t.t. Tačiau net ir tokios kliūtis su feno ir rėžtuko pagalba nesunkiai įveikiamos, o skins.lt komandos nuomone, tai dar be visa ko ir labai smagus ir kūrybingas užsiėmimas.

Jau rašėme, jog skinai papildomai laminuojami skaidriu ir labai plonu laminatu, kuris apsaugo dažų sluoksnį nuo mechaninių pažeidimų. Toks „sumuštinis“ iš PVC plėvelės, dažų sluoksnio ir laminato puikiai apsaugo apklijuotus paviršius nuo purvo, ibrėžimų bei UV spindulių žalos. Pabodusį ar mechaniškai pažeistą skiną galima nuklijuoti nenaudojant jokių chemikalų ir didelių pastangų (nuklijavus lipdukas nepalieka klijų ant paviršiaus), o prieš klijuojant kitą, nuvalyti kraštuose susikaupusias dulkes ir paviršių perbraukti kompiuterių ekranams skirtu valikliu-nuriebalintoju.

"Bubble free" technologija

"Bubble free" technologija

Gali kilti natūralus klausimas – jeigu plėvelė taip lengvai pakeičiama kita, galbūt ji savaime pradės atsilupinėti? Tačiau skins.lt specialistai nuramina, jog plėvelės kraštai gali atlipti tik tuo atveju, jeigu nebuvo laikytasi jų tinklapyje nurodytų reikalavimų t.y. nebuvo tinkamai nuvalytas/nuriebalintas klijuojamas paviršius, neplautos rankos, skinas bandytas perklijuoti keletą kartų. Vadinasi, pabodusio skino draugui nepadovanosit – ką jau darysi, bet teks susitaikyti su tokiu smūgiu žemiau juostos suvalkietiškam charakteriui.

Kita plėvelės savybė, susijusi su kokybe, bet labai dviprasmiška. Jos nebus galima antrą kartą perdažyti, nes dažai labai stipriai įsigeria į plėvelės paviršių ir perdažymas tampa neįmanomas. Iš dalies tai gerai – skinas gaunasi tikrai kokybiškas, tačiau iš kitos suvalkiečiui vėl skaudulys – norint atnaujinti paveiksliuką, teks iš naujo pirkti su nauja plėvele, o senąją mesti lauk. Nors tiesiog lauk geriau nemeskit – pati plėvelė pagaminta iš perdirbamo plastiko, tad verčiau jį išmeskite į plastikams skirtą konteinerį. O ir taip jau nereikalingų plastikų mūsų planetoje – daugiau nei pakankama.

Papuoštas nešiojamas kompiuteris

Papuoštas nešiojamas kompiuteris

Apibendrinant galima akcentuoti, jog tai nors ir brangi, bet patvari technologija, kuri greitu laiku pakeis šiuo metu rinkoje esamas standartines plėveles, nes pastarųjų klijavimui reikalinga praktika bei kruopštumas. Dažnas atvejis, kad prekybos centrai ar parduotuvės užsakiusios lipdukus vitrinoms ar grindims samdo atskiras klijuotojų komandas, kad šie kruopščiai ir atsargiai užklijuotų reikiamą medžiagą. O aprašyta „bubble free“ technologija tikriausiai pakeis šią situaciją ir faktiškai bet kas nesunkiai galės užklijuoti net didelio formato lipdukus vitrinoms, ką jau kalbėti apie paprasto nešiojamo kompiuterio skino užklijavimą. Pastaruoju metu vis daugiau garsių plastiko ir plėvelių gamintojų į savo asortimentą įtraukia panašios struktūros plėveles, kurios sutaupys laiko, nervų ir ne tik papuoš, bet ir kokybiškai apsaugos Jūsų kibernetinį draugą.

Jeigu susidomėjote ar kilo papildomų klausimų, aplankyti skins.lt svetainę. Nepamirškite, jog mūsų portalas, kartu su www.skins.lt organizuoja bendrą akciją, kurios metu visi registruoti portalo http://www.technologijos.lt/ nariai savo kompiuterius, iPod ir kitą įrangą gali papuošti su 10% nuolaida!

Parengta pagal www.skins.lt pateiktą medžiagą

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: