Kaip sumažinti kompiuterių suvartojamą energiją - bendrieji patarimai  (13)

Ar kada nors susimąstėte, kokius energijos kiekius suvartoja ant jūsų namų stalo stovintis kompiuteris? Ne? Nieko nuostabaus, nes apie tokius dalykus retai kada susimąstome. Ar išties kompiuteris toks jau "nekaltas" energijos suvartojimo požiūriu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar kada nors susimąstėte, kokius energijos kiekius suvartoja ant jūsų namų stalo stovintis kompiuteris? Ne? Nieko nuostabaus, nes apie tokius dalykus retai kada susimąstome. Kompiuteris žmonių sąmonėje vis dar yra įtaisas, nelemiantis didžiausių energijos sąnaudų buityje, nes jį dažnai aplenkia tokie tradiciniai elektriniai prietaisai, kaip televizorius, skalbimo mašina, mikrobangų krosnelė, šildytuvai, apšvietimo lemputės ir daugybė kitų didesnių ar mažesnių elektrinių prietaisų. Ar išties kompiuteris toks jau "nekaltas" energijos suvartojimo požiūriu? Galima gan paprastai įvertinti, suskaičiuojant, kokia atskirų kompiuterio komponentų suvartojama galia (duomenis pateiksime apytikslius arba vidutines reikšmes, nes šie duomenys kinta priklausomai nuo komponento gamintojo, modelio ar kitų veiksnių): 1) Pagrindinis procesorius (CPU) - 50-150W, 2) Monitorius - 50-100W, 3) Motininė plokštė - 20-30W, 4) CD/DVD-ROM - 20W, 5) Vaizdo plokštė - 50-150W, 5) Garso plokštė - 20-30W, 6) Kietieji diskai (HDD) - 20-30W ir t.t. Įvertinant pirkėjų norą įsigyti kaip galima galingesnį kompiuterį, ir vertinant vien tik kuklias šių parametrų vertes, gan greitai pasiekiama 300W riba. Prie visa to įvertinkite, kad net geri kompiuterių maitinimo blokai turi 75-85% energetinio naudingumo koeficientą... Taigi, per tris darbo valandas kompiuteris suvartoja apie 1kWh (kilovatvalandę) energijos. Per 9 valandų darbo dieną suvartojama energijos už vieną litą (šiandieninėmis elektros energijos kainomis). Jei namuose turite ne vieną, o, tarkim, 2 kompiuterius, veikiančius kiaurą parą, per mėnesį energijos suvartojama apytiksliai už 100-150 litų. Tai reiškia, kad per metus (na, gerai, per porą metų) energijos suvartojama tiek, kiek kainuoja pats kompiuteris. Įspūdinga? Taip, laikotarpis nemažas, bet vistik puiku būtų šiuos pinigus panaudoti kiek kitais tikslais. Kaip tai padaryti? Pateiksime keletą patarimų, kaip galima būtų sumažinti bendras jūsų kompiuterio energijos sąnaudas. Kad būtų paprasčiau orientuotis patarimų aibėje, juos suskirstysime į tris grupes - visiems vartotojams, patyrusiems kompiuterio vartotojams ir profesionalams.

Visiems kompiuterių vartotojams

Šios kategorijos patarimais turėtų mokėti pasinaudoti iš esmės visi, kadangi nereikia turėti daug techninių žinių ar sugebėjimų, norint jais pasinaudoti.

Išjunkite monitorius, kai nesinaudojate kompiuteriu

Monitoriai, ypač senesnieji CRT tipo monitoriai, gali suvartoti didelį kiekį energijos. Tai tampa dar didesniu energijos nuostolių šaltiniu, kai žmonės darbui su savo kompiuteriu pradeda naudoti du ar netgi daugiau monitorių. Žinoma, tai patogu, tačiau išjunkite juos, jei papildomi monitoriai šiuo metu jums nereikalingi.

Pakeiskite senus CRT monitorius LCD monitoriais

LCD monitoriai energijos suvartojimo požiūriu yra daug efektyvesni nei CRT monitoriai.  Vidutiniškai vieno CRT monitoriaus suvartojamos energijos pakanka trims LCD monitoriams.

Išjunkite nenaudojamą įrangą

Jei kurio nors įrenginio nenaudojate, tiesiog jį išjunkite. Tai galioja papildomiems CD/DVD grotuvams, stiprintuvams, garso kolonėlėms ir t.t.

Patalpinkite kompiuterį vėsesnėje patalpoje

Sistemą palaikant žemesnėje temperatūroje (be papildomo kondicionieriaus, kuris taip pat vartoja papildomą energiją) ji dirbs stabiliau ir efektyviau, taip pat reikės paprastesnės vidinio aušinimo sistemos (aušintuvai taip pat vartoja energiją). Efektyvesnei sistemai reikia mažiau energijos išlaikant tą patį pajėgumą.  Visai praktiška idėja yra kompiuterizuotą darbo vietą įsirengti namo rūsyje. Daugiabučiuose pastatuose gal ir neišeis, bet privačiuose jūs tam tikrai turite visas reikiamas sąlygas.

Išjunkite ekrano užsklandas (angl. screen savers)

Jei jūsų monitorius išjungtas, kam reikalinga ekrano užsklanda? Tokie dalykai reikalauja papildomų kompiuterio resursų, o kuo daugiau išnaudojami kompiuterio resursai, tuo daugiau kompiuteriui reikia energijos. Jei jums vis dėlto dėl tam tikrų priežasčių nesinori visiškai išjungti ekrano užsklandos, galite ją sukonfigūruoti taip, kad po kurio laiko užsklanda išsijungtų automatiškai.

Sumažinkite monitoriaus vaizdo šviesumą

Kuo šviesesnis monitorius, tuo daugiau energijos jis suvartoja. Žinoma, nepersistenkite mažindami šviesumą. Jo lygis turi išlikti toks, kad akys jaustųsi patogiai ir nevargtų. Per mažas kontrastas verčia įtempti regėjimą, dėl to laikui bėgant akys gali nusilpti. Tačiau maksimalus ekrano šviesumas papildomos naudos paprastai neteikia.

Pirkite įrangą, kuri vartoja mažiau energijos

Pirkdami ir rinkdamiesi kompiuterio įrangą, įvertinkite įtaiso suvartojamą galią ir pasirinkite tuos įtaisus, kurie vartoja mažiau energijos. Pavyzdžiui, procesoriai paprastai vertinami parametru "našumas, tenkantis vienam vatui galios" (angl. performance per watt"). Kuo šis skaičius didesnis, tuo efektyviau procesorius vartoja energiją.

Patyrusiems kompiuterių vartotojams

Šiems patarimams įgyvendinti gali prireikti šiek tiek geresnių techninių įgūdžių, tačiau turėdami gerą instrukciją, su šiomis užduotimis gali susidoroti daugelis žmonių. Jei jums reikia pagalbos, paprašykite savo 12-mečio vaiko. Jie paprastai žino daug daugiau nei įsivaizduojame ;)

Pakeiskite savo senuosius kietuosius diskus naujais ir efektyvesniais

Naujesni kietieji diskai gali turėti geresnius energetinio efektyvumo parametrus. Taip pat jų komponentai yra daug mažiau susidėvėję, ir kai kuriais atvejais dėl šios priežasties įsigijus naujesnius diskus sumažėja suvartojama energija.

Leiskite operacinei sistemai išjungti nenaudojamus periferinius įrenginius

Tai apima bevielio ryšio plokštes, modemus, monitorius ir t.t.

Leiskite operacinei sistemai išjungti (pervesti į budėjimo rėžimą) kietuosius diskus

Bet koks daiktas, turintis motorą (taip pat kietasis diskas) automatiškai vartoja daugiau energijos. Kuo mažiau motoras naudojamas, tuo mažiau jis suvartoja energijos.

Sumažinkite naudojamų monitorių skaičių

Sujunkite visus savo naudojamus kompiuterius prie KVM (angl. keyboard, video, mouse) komutatoriaus ir naudokite tik vieną monitorių. Arba sukonfigūruokite savo sistemą darbui per VNC arba Remote Desktop programas, kurios leidžia susisiekti su skirtingais kompiuteriais iš vienos centrinės sistemos. Kuo mažiau monitorių naudojate, tuo mažiau energijos suvartojate.

Leiskite lazeriniams spausdintuvams pereiti į budėjimo rėžimą (angl. sleep mode) arba automatiškai išsijungti po tam tikro laiko

Lazeriniai spausdintuvai suvartoja didžiulius energijos kiekius. Patys pastebėkite, kad spausdinant didelius dokumentų kiekius lazeriniu spausdintuvu, aplink jį esantis oras gerokai įšyla. Baigę juo naudotis, iškart išjunkite, arba perveskite į budėjimo rėžimą. Laimei, daugelio gamintojų spausdintuvai budėjimo rėžimą po tam tikro laiko aktyvuoja automatiškai.

Praplėskite kompiuterio operatyviosios atminties resursus

Kuo daugiau atminties yra jūsų sistemoje, tuo mažiau jai reikia naudotis virtualiąja kietajame diske talpinama atmintimi (angl. swap/paging file). Kuo mažiau laikiniesiems duomenims saugoti naudojamas kietasis diskas, tuo mažesnis suvartojamos energijos kiekis.

Išjunkite nenaudojamus programinius servisus (angl. services)

Servisais paprastai vadinamos foninės programos, kurių veikimas vartotojui nematomas., ir jos atlieka įvairius kompiuterio aptarnavimo ir valdymo darbus. Ne visada ir ne visi servisai yra reikalingi. Juos išjungus, atlaisvinami kompiuterio resursai ir sumažinamas sistemos suvartojamos energijos kiekis. Svetainėje Optimizing Your PC pateikiami patarimai kaip tai padaryti (anglų kalba).

Naudokite mažesnes programas, kurios reikalauja mažiau operatyviosios atminties ir mažiau vietos kietajame diske

Jei jums reikia tik redaguoti *.txt formato tekstinius failus, nenaudokite tam MS Word, jei pakanka programos Notepad (ar jos analogų). Pasirinkite specializuotas programas, kadangi paprastai jos naudoja mažiau kompiuterio resursų.

Profesionalams

Kai kuriems iš šių patarimų įgyvendinti jums gali prireikti gero kompiuterinės technikos ypatumų išmanymo.

Pakeiskite aparatūrą virtualiomis sistemomis

Sutelkite savo techninę kompiuterių įrangą vienoje didelėje ir galingoje sistemoje, kuri gali palaikyti virtualias sistemas. Kai kurie visiškai nieko nekainuojantys virtualiųjų sistemų programinės įrangos pavyzdžiai yra Microsoft Virtual PC ir VMware server.

Pakeiskite kietuosius diskus "flash" tipo atminties įrenginiais

Kai kurios operacinės sistemos gali būti įdiegtos "flash" tipo įrenginiuose vietoj įprastinių kietųjų diskų. Esminis skirtumas - tokiuose "kietos būsenos" įrenginiuose (angl. solid state devices) nėra jokių judančių mechaninių dalių. Jie naudoja gerokai mažiau energijos! Be to, "flash" atminties kaina šiuo metu jau yra pakankamai maža ir nuolat krenta.

Automatiškai išjunkite sistemas, kai jos užbaigia savo darbą

Kai kurios sistemos atlieka periodinius darbus, tokius kaip viso disko skenavimas antivirusu arba disko defragmentavimas, atsarginių kopijų darymas. Baigus darbą, juos galima išjungti ir taip sutaupyti energijos.



Straipsnis parengtas pagal: 

Reduce Home Network Power Consumption

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: