„Stipriai mažina gliukozę ir cholesterolį.“ Tyrimas parodė stebuklingą daržovę ()
Česnakai nuo seno naudojami liaudies medicinoje, tačiau trūksta mokslinių įrodymų apie jų poveikį sveikatai. Šias spragas užpildo naujas tyrimas, parodęs, kad česnakai gali turėti teigiamą poveikį gliukozės (cukraus) ir lipidų (riebalų) apykaitai kraujyje.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kodėl svarbu sekti gliukozės kiekį?
Skaičiuojama, kad Lietuvoje 20–79 m. amžiaus gyventojų grupėje cukrinio diabeto paplitimas yra maždaug 10 proc.
Tūkstančiai žmonių taip pat turi padidėjusį cholesterolio kiekį, kuris gali sukelti širdies ligas arba insultą.
Abi būkles vienija tai, kad sveikatos priežiūros specialistai jas kontroliuoja atlikdami kraujo tyrimus.
Žurnale „Nutrients“ paskelbto tyrimo autoriai aiškinosi, ar česnako vartojimas gali turėti įtakos lipidų ir gliukozės kiekiui kraujyje.
Česnakuose yra junginys, vadinamas alicinu, kuris pasižymi antibakterinėmis, priešgrybelinėmis ir antivirusinėmis savybėmis.
Siekdami išsiaiškinti, ar česnakas gali pagerinti gliukozės ir lipidų apykaitą kraujyje, mokslininkai išanalizavo kelių dešimčių tyrimų duomenis. Juose iš viso dalyvavo 1567 asmenys iš įvairių šalių ir amžiaus grupių.
Kad tyrimai būtų įtraukti į tyrimą, juose česnakas turėjo būti naudojamas kaip intervencinė priemonė ilgiau nei 2 savaites ir turėjo būti pateikti duomenys apie HbA1c, gliukozės kiekį kraujyje nevalgius, bendrąjį cholesterolio kiekį, didelio tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį, mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį ir trigliceridus.
Įvairiuose tyrimuose tyrėjai česnaką skyrė skirtingomis formomis:
– česnako miltelius;
– česnakų aliejų;
– brandintą česnakų ekstraktą;
– česnakų miltelių tabletes;
– česnakų ekstrakto kapsules;
– žalią česnaką.
Česnakas gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje
Tyrimų metaanalizė parodė, kad tarp česnakų intervencijos ir įvairių medžiagų apykaitos rodiklių pagerėjimo yra reikšmingas ryšys.
Česnakų vartojimas sumažino gliukozės kiekį kraujyje nevalgius, HbA1c, bendrąjį cholesterolio kiekį ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį, kuris dar vadinamas „bloguoju cholesteroliu“.
Be to, vartojant česnakus padidėjo didelio tankio lipoproteinų cholesterolio, dar vadinamo „geruoju cholesteroliu“, kiekis.
„Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje nevalgius ir HbA1c yra būdingi 2 tipo cukriniam diabetui“, – pažymi autoriai.
Jie taip pat teigia, kad kuo ilgiau truko česnakų intervencija, tuo ryškesnis buvo teigiamas sveikatos rodiklių pokytis.
Tačiau tyrėjai nenustatė poveikio trigliceridų kiekiui.
Tyrimo rezultatai rodo, kad česnakų intervencijos gali būti naudojamos kai kurių širdies ir kraujagyslių bei medžiagų apykaitos sutrikimų prevencijai arba jų valdymui.
„Česnakų intervencija yra naudinga gliukozės ir kraujo lipidų kontrolei žmonių kraujyje“, – rašo autoriai.
Mitybos rekomendacijos nesikeičia
Ekspertai mano, jog česnakas teigiamai veikia cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje dėl sieros junginių, tokių kaip alicinas, aliinas ir dialilio disulfidas“, tačiau norint sužinoti tikslesnį mechanizmą reikia atlikti daugiau tyrimų.
Šis tyrimas vargu ar pakeis mūsų konkrečias mitybos rekomendacijas, tačiau reikėtų pažymėti, kad česnakas būtų laikomas maistingu ir sveikatai palankiu bet kurios dietos elementu.
Tiesa, specialistai atkreipė dėmesį, kad aptariama metaanalizė rėmėsi mažos apimties tyrimais, nei vienas jų neturėjo bent 200 dalyvių. Ekspertai pabrėžė, kad medicina turi veiksmingų diabeto ir padidėjusio cholesterolio prevencijos bei gydymo priemonių.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.