„Tai nebrangi, plačiai prieinama ir paprasta mankšta.“ Tyrimas parodė, kas padeda išvengti nugaros skausmo  ()

Nugaros skausmai vargina mažiausiai 619 mln. žmonių visame pasaulyje, o prognozės rodo, kad 2050 m. šis skaičius išaugs iki 843 mln. žmonių.



© kevin120415 (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/back-pain-body-pain-ergonomics-6949392/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: vaikščiojimas gali padėti sumažinti nugaros skausmus. Sėdėjimo poza nėra palanki nugarai, o vaikščiojimas pagerina bendrą kraujotaką ir kraujotaką į nugaros raumenis. Judėjimas taip pat padeda geriau cirkuliuoti sąnarių, įskaitant stuburo, skysčiams. Vaikščiojimas pagerina medžiagų apykaitą ir sudeginamų kalorijų kiekį. Dėl fizinio aktyvumo kritęs svoris gali reikšti mažesnę apkrovą nugarai ir kojoms bei taip užtikrinti geresnę stuburo būklę.

Deja, ekspertų teigimu, beveik 70 proc. žmonių, pasveikusių po apatinės nugaros dalies skausmo epizodo, po metų skausmas pasikartoja.

Tačiau naujas tyrimas atskleidė, kad yra paprastas ir nemokamas būdas išvengti nugaros skausmo, ar bent jau jį atitolinti.

Pastebėta, kad tyrimo dalyviams, kurie reguliariai vaikščiojo, nugaros skausmas negrįžo beveik dvigubai ilgiau nei tiems, kurie buvo mažiau judrūs.

„Ėjimas pėsčiomis yra nebrangi, plačiai prieinama ir paprasta mankšta, kuria gali užsiimti beveik kiekvienas, nepriklausomai nuo geografinės padėties, amžiaus ar socialinės ir ekonominės padėties“, – teigė vyresnysis tyrimo autorius ir Makvario universiteto Sidnėjuje profesorius Markas Hancockas.

Reikia bent 30 minučių

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Tik 53€ už Android planšetes, energijos stotelės, garso stiprintuvai, endoskopai ir kt. (Video)
2074 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „N-ONE NPad Y1“ planšetė - puikios kainos ir kokybės modelis

2) „POPDEER S500“ - 500W, 518,4Wh portabili energijos stotelė

3) „Sunbuck AV-660BT“ - 2000W garso stiprintuvas

4) „BlitzWolf BW-CS7“ - belaidis HDMI siųstuvas-imtuvas

5) Puikios kainos endoskopas (5 arba 10 metrų ilgio)

6) „Drillpro“ - 18V 520Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

Išsamiau

Šią savaitę žurnale „The Lancet“ paskelbtame tyrime dalyvavo 701 suaugęs australas, daugiausia 50-ies metų amžiaus moterys, neseniai atsigavusios po apatinės nugaros dalies skausmo, kuris sutrikdė jų gebėjimą atlikti kasdienę veiklą.

Kiekvienas asmuo atsitiktine tvarka suskirstyti į dvi grupes. Vieniems nebuvo taikoma jokia intervencija, o kiti kitiems priskirta individualizuota vaikščiojimo ir mokymų programa.

Intervencinės grupės narių buvo paprašyta 6 mėnesiu laikotarpyje penkis kartus per savaitę vaikščioti po 30 minučių, atsižvelgiant į amžių, fizinį pajėgumą ir individualius pageidavimus. Jie taip pat galėjo bėgioti.

 

„Dauguma šios tyrimo dalyvių grupės žmonių vaikščiojo 3–5 dienas per savaitę, iš viso vidutiniškai 130 minučių“, – nurodė M.Hancockas.

Dalyvių buvo paprašyta nešioti žingsniamačius ir pildyti vaikščiojimo dienoraštį. Po trijų programos mėnesių jie taip pat nešiojo akselerometrą, kuris objektyviai matavo kasdienį žingsnių skaičių ir spartaus ėjimo ar kitokio fizinio aktyvumo kiekį.

Be to, per šešis programos mėnesius buvo surengtos šešios fizioterapeuto vedamos edukacinės sesijos. Finansiškai tai labiau apsimoka, nei skaudančios nugaros gydymas, paaiškino M.Hancockas.

Ekonomiškai efektyvi intervencija

Tyrėjai apskaičiavo, kad vaikščiojimo programa davė ir ekonominės naudos. Tai padeda sumažinti nedarbingumo dienų skaičių, rečiau reikia lankytis pas gydytojus.

„Anksčiau nagrinėtos fiziniais pratimais pagrįstos intervencinės priemonės, skirtos nugaros skausmui išvengti, paprastai yra grupinės, joms reikia griežtos klinikinės priežiūros ir brangios įrangos, todėl jos daugumai pacientų yra daug mažiau prieinamos“, – paaiškino pagrindinė tyrimo autorė Natasha Pocovi, Makvario universitete atlikusi podoktorantūros stažuotę.

 

„Mūsų tyrimas parodė, kad ėjimas – veiksminga ir prieinama mankštos priemonė – gali būti sėkmingai įgyvendinama daug didesniu mastu nei kitos fizinių treniruočių formos“, pridūrė tyrėja.

Kodėl ėjimas naudingas kūnui?

Ekspertai pažymi, kad sėdėjimo poza nėra palanki nugarai, o vaikščiojimas pagerina bendrą kraujotaką ir kraujotaką į nugaros raumenis. Judėjimas taip pat padeda geriau cirkuliuoti sąnarių, įskaitant stuburo, skysčiams.

Vaikščiojimas pagerina medžiagų apykaitą ir sudeginamų kalorijų kiekį. Dėl fizinio aktyvumo kritęs svoris gali reikšti mažesnę apkrovą nugarai ir kojoms bei taip užtikrinti geresnę stuburo būklę.

 

Spartus pasivaikščiojimas taip pat stiprina pagrindinius raumenis aplink stuburą ir kojose, kurie gali pagerinti laikyseną ir suteikti patikimesnę atramą stuburui.

Vaikščiojimas taip pat didina raumenų ištvermę, todėl mažina raumenų nuovargio ir traumų riziką.

Vaikščiojimas didina kaulų tankį, apsaugo nuo traumų ir skatina endorfinų – natūralių geros savijautos hormonų, mažinančių skausmą ir stresą – išsiskyrimą. Pastebėta, kad mažo intensyvumo fizinis aktyvumas gali palengvinti depresijos simptomus.

Patartina pasirūpinti patogia avalyne, rinktis įvairų pasivaikščiojimą atstumą ir tempą. Pravartu į fizinio aktyvumą planą įtraukti tempimo pratimus ir kelis kartus per savaitę pakilnoti svorius.

Parengta pagal CNN inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()