Ar vyšnių kauliukai nuodingi? Štai kas nutinka, jei jų suvalgote  ()

Įdomu tai, kad vyšnių ir kitų vaisių kauliukai gali būti toksiški dėl sudėtyje esančių pavojingų medžiagų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl vyšnių kauliukai yra nuodingi ir kiek pavojingas jų atsitiktinis nurijimas?

Vyšnių ir kitų kaulavaisių (pvz., abrikosų ir persikų) kauliukuose yra cheminės medžiagos amigdalino.

Patarimas: vyšnių ir kitų kaulavaisių kauliukuose yra cheminės medžiagos amigdalino, kuris organizme virsta vandenilio cianidu. Todėl valgant vyšnias ir kitus kaulavaisius visada geriausia išspjauti kauliukus. Bet vieno kauliuko nurijimas paprastai nesukelia toksiškumo. Organizmas nesuvirškina viso kauliuko, todėl dažniausiai jis tiesiog praeina per virškinamąjį traktą ir pasišalina su išmatomis.

Plonojoje žarnoje fermentas beta-gliukuronidazė paverčia amigdaliną toksišku junginiu – vandenilio cianidu.

Vandenilio cianidas trukdo deguonies pernešimui ir gali pažeisti gyvybiškai svarbius organus, tokius kaip smegenys, širdis ir plaučiai. Cianidas taip pat gali sukelti sąmonės netekimą, traukulius ir staigų gyvybiškai svarbių organų aprūpinimo krauju sutrikdymą.

Tačiau galimos žalos laipsnis priklauso nuo organizme pagaminto vandenilio cianido kiekio ir nuo to, kiek kauliukų buvo suvalgyta.

Apsinuodijimas cianidu gali atsirasti, jei kauliukas susmulkinamas arba sukramtomas prieš nurijant, nes taip lengviau išsiskiria amigdalinas, kuris vėliau virsta vandenilio cianidu.

Cianido toksiškumas žmogaus organizmui gali pasireikšti suvartojus 0,5-3,5 mg/kg kūno svorio dozę. Tai yra, toksinė dozė 68 kg sveriančiam žmogui bus 30-240 mg cianido.

Iš 1 mg amigdalino gali pasigaminti nuo 0,01 iki 1,1 mg cianido.

Amigdalino kiekis vaisių kauliukuose labai skiriasi, tiek tarp skirtingų vaisių rūšių, tiek tos pačios rūšies (pavyzdžiui, vyšnių, auginamų viename regione, palyginti su vyšniomis, auginamomis kitame regione).

Remiantis skaičiavimais, viename grame vyšnių yra 3,9 mg amigdalino. O Morello vyšnios kauliuko grame yra 65 mg amigdalino.

 

Taigi, suvalgius 7–9 vyšnių kauliukus arba 3–4 Morello vyšnių kauliukus, galima apsinuodyti cianidu.

Ką daryti, jei netyčia prarijote vyšnios kauliuką?

Nesijaudinkite, jei netyčia prarijote vieną ar du vyšnių kauliukus.

Vieno kauliuko nurijimas paprastai nesukelia toksiškumo. Mažai tikėtina, kad kas nors prieš prarydamas kauliuką jį sukramtė ar prarijo didelį jų kiekį.

Tačiau vyšnių kauliuko nurijimas gali sukelti užspringimo pavojų arba sukelti žarnyno nepraeinamumą. Jei įtariate šį simptomą, būtinai kreipkitės į gydytoją!

Organizmas nesuvirškina viso kauliuko, todėl dažniausiai jis tiesiog praeina per virškinamąjį traktą ir pasišalina su išmatomis.

Sukramčius vieną ar nurijus daug kauliukų tai gali būti pavojinga organizmui dėl amigdalino išsiskyrimo ir jo virsmo toksišku vandenilio cianidu.

 

Kokie yra apsinuodijimo cianidu?

Duomenų apie apsinuodijimo atvejus vartojant vyšnių, abrikosų ir persikų kauliukus yra nedaug.

Apsinuodijimas cianidu gali sukelti šiuos simptomus:

  • galvos skausmą;
  • pykinimą;
  • akių ir odos dirginimą;
  • sąmonės sumišimą;
  • odos, lūpų ar dantenų pamėlynavimą dėl deguonies trūkumo kraujyje;
  • kepenų pažeidimą;
  • vaikščiojimo problemas dėl nervų pažeidimo;
  • traukulius;
  • sunkų ar greitą kvėpavimą;
  • širdies aritmiją.

Jei įtariate, kad sukramtėte vieną ar prarijote kelis kauliukus, stebėkite apsinuodijimo požymius ir, jei reikia, kreipkitės į gydytoją.

Valgant vyšnias ir kitus kaulavaisius visada geriausia išspjauti kauliukus. Taip pat vaikai turėtų būti mokomi nekramtyti ir išspjauti kauliukus, kad būtų išvengta visų susijusių pavojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(4)
(27)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()