Nuodai rankoje. TAI vandenį plastikiniame butelyje paverčia toksinų bomba  ()

Lietuvoje atėjus karščiams, daugelis mūsų geria vandenį iš buteliukų. Tačiau slypi vienas pavojus.



© Q000024 (public domain) | https://pxhere.com/en/photo/1630672

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pataria vengti tiesioginių saulės spindulių ant vandens buteliuko, nes dėl to vanduo gali tapti nesaugus vartoti, rašo „IFLScience“.

Patarimas: patariama vengti tiesioginių saulės spindulių ant vandens buteliuko, nes dėl to vanduo gali tapti nesaugus vartoti. Taip išsiskiria lakiųjų organinių junginių mišinys, kuris kelia pavojų žmonių sveikatai.

Vandens buteliuką turėtumėte laikyti kuo toliau nuo saulės. Plastikiniai vandens buteliai, veikiami saulės spindulių, išskiria daugybę lakiųjų organinių junginių (LOJ), atskleidė naujas tyrimas.

Su kuponais fantastiškas SUP irklenčių pasirinkimas, bent 300€ pigiau nei Lietuvoje „OnePlus 12“ išmanieji telefonai ir „OnePlus Buds 3“ TWS ausinės (Video)
1755 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš EU/Honkongo sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater“ - pripučiamos SUP irklentės

2) „OnePlus 12“ - 12-256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

3) „OnePlus Buds 3“ - TWS ausinės su LHDC

Išsamiau

LOJ yra cheminės medžiagos, kurios lengvai išgaruoja kambario temperatūroje ir gali būti randamos daugelyje produktų, įskaitant degalus, tirpiklius, dažus ir ploviklius. Tyrimai rodo, kad jų taip pat yra plastikuose, pavyzdžiui, vandens buteliuose ir maisto pakuotėse. Daugelis LOJ yra nekenksmingi žmonėms, tačiau kiti gali turėti trumpalaikį ir ilgalaikį neigiamą poveikį sveikatai.

Naujame tyrime Kinijos mokslininkai šešių tipų plastikinius vandens butelius paveikė ultravioletiniais spinduliais A (UVA) ir saulės spinduliais.

 

Jie nustatė, kad šis procesas išskiria sudėtingą lakiųjų organinių junginių mišinį:

  • alkanus;
  • alkenus;
  • alkoholius;
  • aldehidus;
  • rūgštis.

Be to, mokslininkai taip pat rado kai kurių „labai toksiškų“ medžiagų, įskaitant kancerogenus, tokius kaip n-heksadekanas. Vieno užteršto vandens gurkšnio pavojus yra minimalus, tačiau mokslininkai nustatė, kad ilgalaikis poveikis gali būti susijęs su kaupiamąja rizika sveikatai.

Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus daktaro Huase Ou, rezultatai įtikinamai rodo, kad saulės spindulių veikiami plastikiniai buteliai gali išskirti toksiškus junginius, kurie kelia pavojų žmonių sveikatai.

 

Tuo pačiu metu mokslininkai pripažįsta, kad rizika yra palyginti maža, nes cheminių medžiagų kiekis butelyje yra palyginti mažas. Iš vidutinio vandens butelio (sveriančio apie 20 gramų) išsiskyrė vos keli nanogramai LOJ.

Taigi, net ir ilgai laikant buteliuką ant saulės ir geriant iš jo vandenį, rizika išlieka minimali. Tačiau dažnas tokio vandens naudojimas gali sukelti kitų pasekmių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()