Gera žinia dirbantiems sėdimą darbą: nustatyta dar viena teigiama kavos įtaka  ()

Daug metų, praleistų sėdint ant biuro kėdės ar sofos, ilgainiui gali turėti mirtinų padarinių sveikatai – tačiau įprastas kavos puodelis gali būti būdas kompensuoti tokį žalingą gyvenimo būdą, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: atlikus tyrimą, nustatyta, kad tie, kurie kasdien geria kavą, gali būti apsaugoti nuo neigiamų padarinių, kuriuos sukelia sėdėjimas šešias ar daugiau valandų per dieną. Sėdimą gyvenimo būdą gyvenusiems asmenims, kurie gėrė kavą, sumažėjo mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, nesvarbu, kiek puodelių per dieną jie išgerdavo.

Kinijos Sudžou universiteto mokslininkai teigia, kad jų atliktas tyrimas yra pirmasis, kuriame įvertinta, kaip kavos nauda sveikatai galėtų neutralizuoti padidėjusią mirties riziką, susijusią su ilgu sėdėjimu.

Išanalizavusi reprezentatyvius JAV sveikatos duomenis, komanda nustatė, kad kavos gėrimas iš esmės panaikina sėdimo gyvenimo būdo ir mirtingumo ryšį.

Tai gana neįtikėtina – nes tyrimai rodo, kad net ir fiziniai pratimai gali ne visiškai apsaugoti nuo ilgalaikių ilgo sėdėjimo sukeliamų sveikatos sutrikimų, tokių kaip antrojo tipo diabetas, širdies ligos ar insultas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Aukšto slėgio plovimo įrenginys, monitoriaus šviesos juosta su RGB, sekatorius, smūginiai veržliasukiai ir kt. (Video)
2380 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos ir Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BlitzMax BT05“ - Bluetooth garso siųstuvas-imtuvas

2) „BlitzWolf BW-CML2“ - monitoriaus šviesos juosta su RGB

3) „Drillpro“ - 18V, 2700W smūginis veržliasukis, be baterijų

4) „VIOLEWORKS“ - 21V sekatorius

5) „MUDIRO EW-S02“ - 400W aukšto slėgio plovimo įrenginys

6) „Drillpro“ - 18V, 800Nm smūginis veržliasukis

Išsamiau

Iš visų 10 639 šio tyrimo dalyvių, kurie sėdėdavo ilgiau nei aštuonias valandas per dieną, mirtingumo ir mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėjo, palyginti su tais, kurie sėdėjo mažiau nei keturias valandas per dieną.

Tai patvirtina ankstesnius tyrimus, tačiau štai kas iš tiesų įdomu ir ko anksčiau nebuvo nustatyta jokiame kitame tyrime: su sėdėjimu susijusi žala pasireiškė „tik tarp suaugusiųjų, kurie nevartojo kavos“.

Sėdimą gyvenimo būdą gyvenusiems asmenims, kurie gėrė kavą, sumažėjo mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, nesvarbu, kiek puodelių per dieną jie išgerdavo.

Be to, tie, kurie gėrė daugiausiai kavos iš visų (daugiau nei du su puse puodelio per dieną), taip pat susidūrė su mažesne bendra mirtingumo rizika – palyginti su žmonėmis, kurie negeria kavos, bet taip pat sėdi bent šešias valandas.

 

Tyrimo rezultatai negali paaiškinti, kodėl kava turi tokį apsauginį poveikį nuo sėdėjimo sukeliamos žalos, tačiau ankstesni tyrimai, kuriuose buvo naudojami didžiuliai duomenų rinkiniai, siejo plačiai vartojamą gėrimą su ilgesniu ir sveikesniu gyvenimu apskritai.

Nustatyta, kad kraujyje esantis kofeinas mažina riziką susirgti 2 tipo diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis.

Net ir kavoje be kofeino gausu antioksidantų, kurie gali padėti pagerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti uždegimą. Kai kurie kavos puodelyje esantys junginiai taip pat gali apsaugoti smegenis nuo degeneracinių ligų – pavyzdžiui, Parkinsono ligos.

 

Tai tikrai daug žadančios asociacijos, tačiau reikia toliau tirti kavos naudą sveikatai pagrindžiančias detales – pavyzdžiui, idealią kavos dozę.

Šių metų pradžioje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad 3–5 puodeliai kavos per dieną buvo susiję su didžiausiu mirtingumo sumažėjimu. Tačiau išgėrus daugiau nei penkis puodelius, nauda sumažėjo.

„Atsižvelgiant į tai, kad kava yra sudėtingas junginys, reikia tolesnių tyrimų, kad būtų galima ištirti šį „stebuklingąjį“ produktą“, – daro išvadą Sudžou universiteto mokslininkai.

Tyrimas paskelbtas žurnale „BMC Public Health“.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()