Kaip išmokyti katę nedraskyti baldų. Mokslas rado veiksmingą būdą  ()

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl katės drasko baldus ir kaip sustabdyti šį jų pomėgį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis kačių savininkų yra susidūrę su suplyšusiomis pagalvėlėmis, kilimais ir sofomis. Kačių instinktas galąsti nagus į įvairius paviršius yra įgimtas, tačiau kačių savininkai dažnai jį suvokia kaip elgesio problemą, o kartais dėl to imamasi katėms nedraugiškų intervencijų.

Naujame tyrime Ankaros universiteto (Turkija) mokslininkai išsiaiškino, kodėl naminės katės taip mėgsta draskyti baldus ir kitus interjero daiktus, rašo „SciTechDaily“.

„Tam tikri veiksniai, tokie kaip vaikų buvimas namuose, katės asmenybė ir jų aktyvumo lygis, labai turi įtakos tam, ar katė draskys baldus. Mūsų tyrimo rezultatai gali padėti išmokyti katę galąsti nagus tinkamose vietose“, – sako tyrimo autorė dr. Yasemin Salgirli Demi̇rbas.

[EU+Kuponai] Mažiausios kainos istorijoje! Technologijos.lt išbandytų ir rekomenduojamų „KTC“ žaidimų monitorių išpardavimas + dovanos. Ribotas kiekis
2243 2

„Back to School Sale“

„KTC“ žaidimų monitorių išpardavimas!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „KTC H27T22“ - 27 colių, QHD, 165Hz žaidimų monitorius, išbandytas ir rekomenduojamas technologijos.lt

2) „KTC H32S17“ - 32 colių, QHD, 165Hz lenktas žaidimų monitorius

3) „KTC H27S17“ - 27 colių, QHD, 165Hz, lenktas žaidimų monitorius

4) „KTC H24T09P“ - 24 colių, 1920x1080, 165Hz žaidimų monitorius, išbandytas ir rekomenduojamas technologijos.lt

Išsamiau

Atliekant tyrimą buvo apklausta daugiau nei 1200 kačių savininkų Prancūzijoje. Mokslininkai rinko duomenis apie augintinių kasdienybę, kačių savybes, taip pat apie jų „nepageidaujamą elgesį“.

Tyrimo rezultatai parodė, kad yra keletas veiksnių, lemiančių, kodėl katės taip mėgsta draskyti minkštus baldus.

„Matome aiškų ryšį tarp aplinkos veiksnių ir baldus draskančių kačių elgsenos veiksnių. Visų pirma, padidėjusį baldų draskymą lemia vaikų buvimas namuose, taip pat aktyvūs žaidimai dieną ir naktį. Agresyvesnės katės, taip pat pasižymėjo didesniu baldų draskymu“, – aiškina mokslininkė.

 

Kačių stresas yra pagrindinė nepageidaujamo draskymo priežastis. Pavyzdžiui, mažų vaikų buvimas gali padidinti kačių stresą. Kai katės žaidžia ilgą laiką, jų streso lygis gali padidėti dėl nuolatinio ir ilgalaikio stimuliavimo.

Kai kurių veiksnių, tokių kaip vaikai namuose ar pačios katės charakterio, pakeisti nepavyks, tačiau kitos priežastys yra gana įveikiamos.

 

Mokslininkai pataria pastatyti draskykles tose vietose, kur katė dažnai vaikšto, arba šalia jos mėgstamos poilsio vietos.

„Slėptuvių, paaukštintų stebėjimo vietų ir įvairių žaidimų suteikimas padės katėms sumažinti stresą ir atpratinti jas nuo baldų draskymo“, – sako Demirbas.

Mokslininkai rekomenduoja surengti keletą žaidimų seansų su katėmis, kurie imituoja sėkmingus medžioklės scenarijus. Tokie žaidimai ne tik sumažina naminių gyvūnėlių stresą, bet ir sustiprina katės bei jos šeimininko ryšį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(11)
(-7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: