Tobuli pusryčiai. Alzheimerio ligos riziką sumažinti gali vos vienas produktas ()
Apskaičiuota, kad vien Didžiojoje Britanijoje yra beveik milijonas sergančių. Deja, pastebima, kad dėl senstančios visuomenės ligos paplitimas nuolat auga.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Demencija vadinama grupė neurologinių susirgimų susijusių su nuolatiniu smegenų nykimu, iš kurių dažniausia yra Alzheimerio liga. Demencija dažniausiai suserga vyresni nei 65 metų žmonėms, liga gali sukelti atminties sutrikimų, asmenybės ir elgesio pokyčių.
Apskaičiuota, kad vien Didžiojoje Britanijoje yra beveik milijonas sergančių. Deja, pastebima, kad dėl senstančios visuomenės ligos paplitimas nuolat auga.
Rizika susirgti demencija gali būti genetinė ir todėl neišvengiama, mokslininkai teigia, kad apie 40 proc. atvejų galima išvengti pakeitus gyvenimo būdą.
Šie pokyčiai apima metimą rūkyti, mažesnį alkoholio suvartojimą ir kraujospūdžio kontrolę.
Kitas svarbus veiksnys yra mityba – specialistų teigimu, demencijos riziką sumažinti gali sveikai subalansuota mityba arba Viduržemio jūros dieta.
Žurnale „Journal of Nutrition“ paskelbtame tyrime teigiama, kad kiaušinių vartojimas gali padėti išvengti Alzheimerio ligos.
Tyrimo autoriai teigė, kad kiaušiniuose yra smegenų sveikatai svarbių maistinių medžiagų. Tai – cholinas, omega-3 riebalų rūgštys ir liuteinas.
Tyrėjų iš JAV komanda išanalizavo daugiau nei 1 000 vyresnio amžiaus žmonių sveikatos duomenis.
Surinkta informacija apie jų mitybą, klausimynus užpildę žmonės taip pat nurodė, kiek kiaušinių per savaitę jie suvalgo.
Per maždaug šešerius metus trukusį stebėjimo laikotarpį 280 dalyvių susirgo Alzheimerio liga.
Tyrėjai padarė išvadą, kad tiems, kurie per savaitę suvalgo daugiau nei vieną kiaušinį, demencijos rizika buvo mažesnė.
Taip pat nustatyta, kad kiaušiniuose esantis cholinas turėjo didžiausią poveikį mažinant demencijos riziką.
„39 proc. viso kiaušinių vartojimo poveikio demencijos atvejams sietinas su per maistą gaunamu cholinu“, – rašoma tyrime.
Autorių teiginiai nėra visiška naujiena mokslo pasaulyje. Panašios išvados buvo padarytos ir 2022 m. tyrime, paskelbtame žurnale „Frontiers in Nutrition“. Tąkart pastebėta, kad kiaušinių vartojimas susijęs su mažesne rizika susirgti demencija, ypač Alzheimerio liga.
Tiesa, ši tendencija pastebėta tik žmonėms, kurie dar nebuvo perėję prie Viduržemio jūros dietos, kurioje gausu vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų ir sveikų riebalų.
Anglijos nacionalinė sveikatos agentūra (NHS) pataria imtis šių veiksmų, kad sumažintumėte demencijos riziką:
– rinkitės subalansuotą mitybą;
– palaikykite normalų kūno svorį;
– reguliariai mankštinkitės;
– nevartokite per daug alkoholio;
– nerūkykite;
– kontroliuokite savo kraujospūdį.
Parengta pagal „Express.co.uk“ inf.