Nepadauginkite! Tai pavojinga. Skelbiama saugi kavos dozė  ()

Mokslas daug kartų įrodė naudingas kavos savybes, retai atkreipdamas dėmesį į neigiamą kofeino poveikį. Tačiau neseniai atliktas tyrimas atskleidė subtilią jo naudojimo savybę, kuri gali paversti gėrimą tikrais nuodais.



© Chevanon Photography (public domain) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Close-up_of_Woman_Holding_Coffee_Cup_at_Cafe_%2828217840617%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai atliktas tyrimas, pristatytas Amerikos kardiologijos koledžo (ACC) „Asia 2024“ forume Indijoje, vėl iškėlė klausimą dėl lėtinio kofeino vartojimo įtakos širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Jame pabrėžiama, kad žmonėms, kurie reguliariai vartoja didelius jo kiekius, ypač daugiau nei 400 miligramų per dieną, gali padidėti rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, net jei jie yra sveiki. Šis tyrimas papildo ilgai besitęsiančias diskusijas apie kofeino poveikį širdies sveikatai, rašo „MedicalNewsToday“.

Tyrime, kuriame buvo vertinama širdies ir kraujagyslių sistemos reakcija į fizinį krūvį, dalyvavo 92 sveiki žmonės nuo 18 iki 45 metų. Tyrėjai išmatavo kraujospūdį ir širdies susitraukimų dažnį prieš ir po 3 minučių žingsnio testo. Taip pat buvo renkami duomenys apie įprastą dalyvių kofeino suvartojimą, įskaitant kavą, arbatą, energinius gėrimus ir sodą.

[Vokietija+Mažiausia kaina istorijoje!] Pasigaminkite elektros patys: 1200W, 5 menčių, S tipo mini vėjo turbinos generatoriaus komplektas
9172 2

Mažiausia kaina istorijoje

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Rezultatai parodė, kad beveik 20 % dalyvių kiekvieną dieną suvartojo daugiau nei 400 miligramų kofeino, o tai prilygsta maždaug keturiems kavos puodeliams arba dviem energiniams gėrimams.

Kofeino poveikis autonominei nervų sistemai buvo ypač akivaizdus tyrimo rezultatuose, kurie parodė, kad daugiau kofeino vartojusių dalyvių širdies susitraukimų dažnis ir kraujospūdžio lygis po fizinio krūvio buvo žymiai didesnis.

 

Pagrindinė tyrimo autorė Nency Kagathara pabrėžė, kad reguliarus kofeino vartojimas gali sutrikdyti parasimpatinės nervų sistemos darbą, o tai sukelia panašias širdies ir kraujagyslių reakcijas. Šie sutrikimai ilgainiui gali padidinti riziką susirgti hipertenzija ir kitomis ligomis.

Išvados atitinka JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) įspėjimus, kuriuose pažymima, kad nors 400 miligramų kofeino per dieną paprastai laikomas saugiu daugumai suaugusiųjų, individualūs atsakai į jį gali skirtis.

Tyrimas rodo, kad net šiek tiek viršyti šią ribą, ypač iki 600 miligramų ar daugiau, gali būti pavojinga. Ekspertai sutinka, kad nors tyrimo rezultatai nėra novatoriški, jie primena mums nuosaikumo svarbą. Jie taip pat pažymima, kad per didelis kofeino vartojimas, ypač vartojant energinius gėrimus, tampa vis dažnesnis tarp paauglių, kurie gali būti labiau pažeidžiami dėl neigiamo jo poveikio.

 

Mokslininkai atkreipė dėmesį į galimą per didelio kofeino vartojimo šalutinį poveikį, pvz., nerimą, miego sutrikimus ir dehidrataciją. Kita vertus, kardiologas Yu-Ming Ni išreiškė nusivylimą dėl prieštaringų daugelio kofeino tyrimų rezultatų. Jis ragino nuolat netirti kavos poveikio, o sutelkti dėmesį į energinius gėrimus, kuriuose gali būti nerimą keliantis didelis kofeino kiekis.

Siekiant sumažinti su dideliu jo vartojimu susijusią riziką, specialistai pataria palaipsniui mažinti jo dozę, gerti daugiau vandens, o norint pakeisti mitybą, kreiptis pagalbos į specialistus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()